Povežite se s nama

Život i društvo

Urbana općina bogate baštine

Objavljeno:

- dana

Općina Martijanec proslavila je Dan Općine uz blagdan sveca zaštitnika Općine sv. Martina

Župan Štromar je rekao da je Općina napravila jako puno, ali da ima velikih problema s kapitalnim projektima, na koje ne može sama utjecati. S njim se složio Josip Križanić, koji je rekao da se svi saborski zastupnici sjevera moraju, uz jači presing, zauzeti za rješenje osnovnih problema sjevera

Martijanec je proslavio rođendan.

Općina svoj dan slavi uz blagdan sv. Martina, zaštitnika Općine. Na svečanoj sjednici – kojoj su prisustvovali načelnici i gradonačelnici susjednih općina i gradova, ali i gosti iz Slovenije, varaždinski župan Predrag Štromar te saborski zastupnici Božica Makar i Josip Križanić – govorilo se  o svemu što je odrađeno u zadnjih godinu dana, ali i o kapitalnim projektima čije se rješenje čeka godinama, ali i desetljećima.  

Cesta, škola i vrtić

Župan Štromar je rekao da je Općina napravila puno više nego što bi se od jedne male općine očekivalo, ali da ima velikih problema s kapitalnim projektima, na koje sama ne može utjecati. – Svaka čast načelniku. Izuzetno se trudi poboljšati standard svojih mještana. On i njegova ekipa rade puno i to se vidi. Ipak, koliko god oni dobro rade, na neke stvari ne mogu utjecati. Tako učenici još uvijek imaju dvosmjensku nastavu jer škola nije nadograđena, nema dječjeg vrtića, a Podravska brza cesta se svako malo spomene u resornom ministarstvu, ali onda se opet skine s dnevnog reda. Vjerujem da ćemo školu ove godine riješiti, jer sve više novca u proračun stiže u državne blagajne. Što se tiče Podravske brze ceste treba se obratiti na adresu Hrvatskih cesta. Mi forsiramo, zovemo i pitamo, ali zadnjih se godinu dana izvlače na nefunkcioniranje državne vlasti. Taj izgovor više ne vrijedi, pa će u sljedeća dva mjeseca morati dati potvrdan ili negativan odgovor o izgradnji ceste. To je cesta za koju treba lobirati cijela Županija, mi to radimo i nastavit ćemo, ali sad s jačim presingom – rezolutan je župan.

Župan vjeruje da će ove godine biti dograđena Osnovna škola

Načelnik Horvat je rekao da je situacija uz današnju Podravsku magistralu sve gora. – Općina je postala opasna po život. To se pod hitno mora riješiti. Sav naš trud postaje uzaludan ako u svemu što smo napravili neće imati tko uživati. Mladi ljudi neće živjeti uz cestu s velikim brojem nesreća sa smrtnim posljedicama – rekao je načelnik Horvat. Brzu cestu, dogradnju škole i izgradnju vrtića smatra neophodnima za ostanak mladih u Martijancu.

Urbana općina

Na sve rečeno se osvrnuo i saborski zastupnik iz redova HDZ-a Josip Križanić. – Saborski zastupnici sjevera mogu i moraju lobirati za izgradnju svega što je za Martijanec nužno. Znam da su škole u ingerenciji Županije, a za vrtiće se brinu općine, ali nitko nam ne brani lobirati.  Nisam ja zastupnik samo iz Jalžabeta i iz HDZ-a, nego cijelog sjevera. Svi smo krivi što se sve to već nije odradilo.  Općina Martijanec i načelnik su napravili sve i ne zaslužuju takav status. To je urbana općina između Varaždina i Ludbrega, a nema dječji vrtić!? To je nedopustivo – govori Križanić. Osvrnuo se i na izgradnju Podravske brze ceste, o kojoj se, rekao je, prije pola godine razgovaralo i s ministrom prometa Olegom Butkovićem. – Ministar je dao nalog direktoru Hrvatskih cesta da se odmah počne s izradom studije i projektne dokumentacije – rekao je Križanić i najavio da će javno pitati ministra što su odlučili. – To je nešto što se sjeveru treba obećati i gotovo – zaključio je Križanić.

“Svi smo krivi što se sve potrebno Općini već nije odradilo”, Josip Križanić

Na svečanoj sjednici su dodijeljena i općinska priznanja za 2016. godinu. Zahvalnice su dobili dr. Darinka Fakin iz Slovenije, Franjo Žunko, Biber Redžić i Stjepan Kovaček. Plaketu sa srebrnim znakom su primili PGD Ptujska Gora, VTV i Radio Ludbreg, a sa zlatnim znakom LIM-MONT. Slovenac Ivan Zolar je proglašen počasnim građaninom Općine Martijanec, dok je nagradu za životno djelo primio Ivan Košutić za humanitarno djelovanje i postignuća u kulturi.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezić

Život i društvo

Udruga umirovljenika i starijih osoba “Ljubešćica” ima brojne planove za ovu godinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga umirovljenika i starijih osoba “Ljubešćica” održala je u subotu, 27. travnja, redovnu godišnju skupštinu u Lovačkom domu na Budincu.

Predsjednica Udruge Božica Mikulčić izvijestila je prisutne o aktivnostima koje su provedene u 2023. godini te je posebno istaknula neke od planiranih aktivnosti u 2024. godini: završetak projekta izgradnje sanitarnog čvora kod Etno kuće, redovna druženja, odlasci na izlete i hodočašća, sudjelovanje na sportskim igrama, sudjelovanje na proslavi Dana općine te brojna gostovanja zbora Udruge.

Prisutnima se obratio i predsjednik Općinskog vijeća Općine Ljubešćica Stjepan Ivanušec koji je čestitao članovima Udruge na postignutim rezultatima u proteklom razdoblju te im zahvalio na sudjelovanju na svim općinskim manifestacijama. Istaknuo je kako se značaj umirovljenika u ovoj sredini odlikuje kroz ostvarivanje kvalitetnijeg života najbrojnije skupine. Stoga je Općina Ljubešćica u 2024. godini osigurala sredstva u iznosu od 20.000 eura za božićnice umirovljenicima i dodijelila 3200 eura za provedbu projekta Živjeti aktivno u zlatnim godinama po provedenom natječaju.

Nakon skupštine, uslijedilo je tradicionalno druženje umirovljenika i prisutnih gostiju uz prigodni domjenak, a za dobru atmosferu bio je zadužen “Bajs bend” i dobro uvježbani zbor Udruge.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Primalje varaždinske Bolnice svima otvorile svoje radno mjesto te dale važne informacije o dolasku djece na svijet

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Danas je u Općoj bolnici Varaždin bilo vrlo edukativno, posebno za trudnice te buduće majke i očeve.

Naime, povodom Međunarodnog dana primalja, koji se obilježava 5. svibnja, primalje Službe za ginekologiju i opstetriciju Opće bolnice Varaždin pozvale su sve zainteresirane da posjete rodilište te da se upoznaju s njihovim radom.

Odaziv je bio odličan, a to i ne čudi s obzirom da je veza primalje i trudnice izuzetno važna.

Najprije je održano predavanje, a zatim i obilazak rodilište, uključujući i rađaonicu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje