Povežite se s nama

Život i društvo

U dvije i pol u Jalžabet stiglo 14 puta više novca nego cijeli mandat prije

Objavljeno:

- dana

Kad su projekti, dobrobit općine i svih ljudi koji ovdje žive na prvom mjestu, onda imate samo jedan cilj, a to je da realizirate što je više moguće i da iskoristite svaku mogućnost za povlačenjem sredstava iz vanjskih izvora. Pod tim prvenstveno mislim na natječaje koje raspisuju ministarstva i druge institucije i tako daju mogućnost povlačenja sredstava iz EU.

Tako govori mladi načelnik Jalžabeta Rajko Solar. On djeluje kao nezavisni, odnosno priključio se Nezavisnoj platformi Sjever, čiji je predsjednik međimurski župan Matija Posavec.

Solar je i na listi za Sabor spomenute platforme, ali kaže da na to gleda kao na još jedna način da radi sa svoju općinu.

– Činjenica da je u dvije i pol godine povučeno čak 14 puta više sredstava nego cijeli mandat prije je samo dokaz da se može. A može se kad je rad na razvoju općine na prvom mjestu, kad politiku u smislu besmislenih prepucavanja ostavite po strani – kaže Solar.

U te dvije i pol godine povećane su sve naknade za mještane, od uskrsnica, božičnica, stipendije, naknade za novorođene…

– Povećali smo i sufinanciranje za vrtiće da bi roditelji plaćali manje. Ekonomska cijena vrtića porasla je svugdje i to nije zaobišao ni nas. Ali smo zato izdvojili više sredstava iz proračuna da bi pokrili tu razliku i roditeljima bar malo olakšali ovu situaciju u kojoj su cijene gotovo svega otišle gore – kaže nam Solar.

Što s tiče ulaganja u obrazovanje, Solar ističe da imaju velike planove.

– Bitno je da ulažemo u obrazovanje, odnosno naše najmlađe, od vrtićke dobi pa do završetka školvanja. Jedan od značajnjijih planova je dogradnja vrtića. Plkaniramo do kraja mandata dograditi vrtić za još pet vrtićkih jedinica – rekao je Solar.

Među važnije projekte, načelnik ubraja novu javnu rasvjetu, ulaganje u obnovljive izvore energije, optičku mrežu…

Zahvaljujući rekonstrukciji postojećeg sustava i uvođenju LED rasvjete, Općina Jalžabet može se pohvaliti novom funkcionalnošću javne rasvjete, odnosno javna rasvjeta može svijetliti cijelu noć.

– Ova poboljšanja nisu samo estetske prirode, nova rasvjeta je maksimalno energetski učinkovita i ekološki prihvatljiva. Sve svjetiljke su u skladu s propisima i zakonskim regulativama, što znači da, osim što štede električnu energiju, umanjuju i negativan utjecaj na okoliš. Najsuvremenije zamijenjene svjetiljke pružaju kvalitetnije osvjetljenje uz značajno smanjenje potrošnje električne energije. Tijekom noći, automatski prilagođavaju jačinu svjetlosnog snopa kako bi minimalizirale svjetlosno onečišćenje i smetnje u okolišu – podsjeća Solar na projekt koji je nedavno realiziran.

Da bi se općina razvijala, bitno je pratiti nove trendove, ali i povezivati se. Tako se primjerice Općina Jalžabet priključila Turističkoj zajednici Centra svijeta.

– Dobro surađujemo s Gradom Ludbregom, gradonačelnikom Bilićem i Turističkom zajednicom, što nam omogućava zajedničke projekte, ali i zajedničku promociju našega kraja. Imamo što ponuditi, od prirodnih ljepota, pa do kulturne baštine. Svjesni smo da za velike projekte treba i vremena, ali zato u međuvremenu realiziramo one koji se možda čine mali, ali za našu općinu i mene osobno su veliki – kaže Solar.

Početkom godine postavljena je Obiteljska ruta Općine Jalžabet u suradnji s Turističkom zajednicom Centra svijeta.

Ruta je namijenjena za rekreaciju te kreće iz centra Jalžabeta, preko Novakovca do umjetnog otoka na rijeci Plitvici. Prvenstveno je namijenjena za šetnju, ali zbog svoje male zahtjevnosti pogodna je i za ljubitelje biciklizma. Dužina rute je 9,7 kilometara, odnosno 2,5 sati hodanja ili jedan sat bicikliranja kroz asfaltirane i makadamske puteve.

-To je jedan od takvih projekata koji se možda nekome u velikom gradu čini malim, ali za nas je to još jedan uspjeh. Idemo korak po korak, a u narednom razdoblju imamo velike planove, neki projekti su pripremljeni, neke još pripremamo, ali sigurno ćemo biti spremni za nove natječaje i nova bespovratna sredstva – rekao nam je na kraju Solar.

Život i društvo

FOTO Vatrogasci uspješno evakuirali učenike područne škole u Druškovcu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U cilju prezentacije zajedničkog djelovanja dobrovoljnih vatrogasaca s područja Općine Maruševec te nove vatrogasne opremu i vozila kojom raspolažu vatrogasne postrojbe ovog je vikenda održana pokazna vatrogasna vježba članova Vatrogasne zajednice Općine Maruševec u Druškovcu.

Vježbu su organizirali Vatrogasna zajednica Općine Maruševec u suradnji s Osnovnom školom Gustav Krklec Maruševec. Kroz vježbu, prikazane su mogućnosti i spremnost vatrogasaca u zajedničkom djelovanju gašenja većih požara gospodarskih objekata, mogućnosti snabdijevanja vodom iz hidrantske mreže više vozila u dužem vremenskom periodu, gašenje požara u obrazovnoj ustanovi te uzbunjivanje i provjera sustava radio i telefonskih veza.

Vježbu su koordinirali zapovjednik Vatrogasne zajednice Općine Maruševec, vatrogasni časnik prve klase Filip Vrbanec i ravnatelj škole Tomislav Vincek.

Operativne snage pokazale visoku razinu spremnosti i uvježbanosti

–Vježba je tekla prema planu, kao i sama evakuacija djece koja su u vrlo kratkom vremenu izašla iz područne škole u Druškovcu, gdje su naši vatrogasci pokazali visoku razinu, kako u spremnosti tako i uvježbanosti. Za njih takve situacije nasreću nisu česte, no u slučaju da do njih dođe, pripadnici DVD-a Maruševec i Donje Ladanje su spremni – naglasio je Mario Klapša, načelnik Općine Maruševec koji je s predsjednikom Općinskog vijeća Damirom Špremom te počasnim predsjednikom Vatrogasne zajednice Općine Maruševec Zdravkom Kukecom pozorno pratio vježbu.

Za vrijeme vježbe građani su mogli u radu vidjeti i novo vatrogasno tehničko vozilo kojeg je DVD Maruševec uz pomoć Općine Maruševec nabavio prošle godine za takve ali i druge zahtjevne intervencije.

– Ovakve su vježbe dobre i potrebne kako bi se uz vatrogasce i djelatnici škole, ali i učenici pripremili za neželjene situacije, te da bi na ispravan način i pravovremeno mogli reagirati – dodao je Klapša, ističući pritom da je u vježbi sudjelovalo gotovo 30 pripadnika operativnih vatrogasnih službi koji su pokazali kako je sigurnost u Općini Maruševec na vrlo visokoj razini, kao i njihova spremnost u potencijalnim situacijama ugroza.

Nastavite čitati

Nekategorizirano

Varaždinski gimnazijalci proslavili 50. godišnjicu mature

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nekad učenici varaždinske Gimnazije, danas iskusni profesionalci različitih struka, proslavili su 50. godišnjicu mature u školskim klupama.

Proslava je upriličena u subotu, 11. svibnja, a bivši maturanti na druženje s vršnjacima pristigli su i iz inozemstva, gdje žive i rade.

Međutim, većina ih je u mirovini, a mnogi od njih uspješno su završili studije ostvarivši potom profesionalne karijere. Na poziv za proslavu maturanata iz daleke 1974. godine, odazvalo se 116 bivših maturanata varaždinske Gimnazije.

Tada ih je maturiralo  215 u 7 razreda i nikad dosad prilikom proslava godišnjica mature nije se odazvalo toliko slavljenika. Nažalost, 27 ondašnjih maturanata je preminulo.

Dodajmo da su nakon okupljanja pred zgradom Prve Gimnazije i fotografiranja, ušli u gimnazijsku zgradu i boravili nakratko po razredima. Bila je to prigoda da se svi prisjete srednjoškolskih dana i svojih snova.

Druženje je nastavljeno uz svečanu večeru, glazbu i ples u Park Boutique hotelu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje