Povežite se s nama

Život i društvo

U Lepoglavi obilježen Dan oružanih snaga Republike Hrvatske i Hrvatske kopnene vojske

Objavljeno:

- dana

Dan Oružanih snaga Republike Hrvatske i Hrvatske kopnene vojske obilježen je 19. svibnja u Lepoglavi prigodnim programom kojeg su organizirali Grada Lepoglava i Udruga branitelji Hrvatske Lepoglava.

Svečanosti obilježavanja uz gradonačelnika Grada Lepoglave Marijana Škvarića pridružili su se državni tajnik brigadni general Zlatko Jakop, ujedno i izaslanik potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra obrane Ivana Anušića, župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH, general pukovnik Tihomir Kundid, voditeljica Područnog odjela Varaždin Snježana Hunjet, ujedno i izaslanica potpredsjednica Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, načelnik Općine Pušća Filip Bernardić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Lepoglave Robert Dukarić, ratni gradonačelnik Varaždina general Stjepan Adanić, načelnik PU međimurske Ivan Sokač te brojni članovi braniteljskih udruga.

Nakon misnog slavlja za poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje, kod spomen obilježja u Parku hrvatskih branitelja odana je počast 12-orici poginulih branitelja s područja Grada Lepoglave nakon čega je uslijedio defile centrom Lepoglave, do centralnog gradskog parka gdje je uz počasni pucanj kuburaša iz Kamenice i Višnjice službeno otvoren program obilježavanja Dana OSRH u Lepoglavi, ujedno i Dan otvorenih vrata Udruge branitelja Hrvatske.

Državni tajnik brigadni general Zlatko Jakop zahvalio se svima što su došli u Lepoglavu na obilježavanje Dana oružanih snaga RH poručivši kako je to obaveza nas koji smo živi da se prisjetimo onih koji su položili život za slobodnu Republiku Hrvatsku.

Zahvalama se pridružio i gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić te čestitao Dan oružanih snaga braniteljima i hrvatskim vojnicima.

– Naši branitelji stali su na branik naše domovine i svojim životima omogućili da danas, već skoro 20 godina, možemo obilježavati Dan oružanih snaga kada se prisjećamo hrabrosti i snage koju su imali kada je najviše trebalo. Zahvaljujući svojoj hrabrosti, odanosti i srcima ispunjenima ljubavlju prema Hrvatskoj, hrvatski su branitelji ostvarili pobjedu zahvaljujući kojoj danas imamo slobodnu Hrvatsku i njihova žrtva se nikada ne smije zaboraviti  – rekao je gradonačelnik Škvarić.

Kazavši kako je ovo prigoda da se prisjetimo kako su se stvarale hrvatske oružane snage i hrvatska kopnena vojska, župan Varaždinske županije Anđelko Stričak , također, je čestitao svim pripadnicima oružanih snaga RH i pripadnicima hrvatske kopnene vojske njihov dan.

– U prostorijama udruge roditelja i udovica u Varaždinskog županiji na zidu postoji jedan pano na kojem je 175 fotografija naših poginulih kolega. Velika žrtva koju uvijek trebamo cijeniti, poštivati i na toj žrtvi stvarati bolju, prosperitetniju, sigurniju, sretniju i Varaždinsku županiju i našu domovinu  – dodao je župan.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH, general pukovnik Tihomir Kundid istaknuo je kako se ovim obilježavanjem čuvaju sjećanja na Domovinski rat, ali prije svega,  sjećanja na sve one koji su dali svoje živote za slobodu i mir hrvatskog naroda.

-Njima se trebamo pokloniti s pijetetom i odati im zasluženo priznanje i poštovanje. Danas često puta možemo čuti sintagmu kako se mi branitelji trebamo okrenuti budućnosti, a ne prošlosti. Međutim, povijest kao učiteljicu života ne smijemo ignorirati, jer je ona svjedok vremena i svjetlo istine – kazao je načelnik Glavnog stožera Kundid.

Program je nastavljen tribinom “Varaždinski kraj u Domovinskom ratu” te razgledavanjem izložbi fotografija i vojne opreme, predstavljanjem rada braniteljskih udruga i mogućnostima školovanja te rada u Oružanim snagama Republike Hrvatske, a završen druženjem sudionika uz nastup Tamburaškog sastava Biseri.

Život i društvo

FOTO Čakovečki sportski kampovi razveselili najmlađe: dobro se zabavljamo, a tu su i medalje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Već 20. izdanje ljetnih sportskih kampova “Svaki tjedan sport jedan”, koje organiziraju Zajednica sportskih udruga Čakovca i Grad Čakovec, započeli su u ponedjeljak kampom iz plivanja u prijepodnevnim satima. Jedini ovogodišnji plivački kamp  provodi Čakovečki plivački klub, a predsjednik kluba i voditelj kampa Goran Kolarić kazao je kako se prijavilo preko 160 školaraca.

-Već imamo dosta iskustva s kampovima, mi smo tu od početka, još tamo od 2005. pa su naši treneri sve posložili da bude u najboljem redu. Treba istaknuti kako se poseban program provodi s neplivačima u bazenu namijenjenom samo njima – izjavio je Kolarić te dodao kako će se plivački kamp zbog velikog broja polaznika podijeliti u dva dijela. Od utorka do petka, djevojčice će biti na bazenima od 8 do 10 sati, dok će dječaci na kampu biti od 10 do 12 sati – izjavio je. Kampovi su zamišljeni kako zdravi i sportski način provođenja ljetnih školskih praznika.

Oduševljenje djece kampovima vidi se na njihovim osmjesima, a među onima koji se najviše smiju su dvoje prijatelja; Jan i Jakov koji su završili četvrti razred. Jan je istaknuo kako se skupa biciklom voze na bazene te da su treninzi na kampovima naporni, ali da se pritom i jako dobro zabavljaju.

-Redovito sudjelujem na kampovima i za svoja sudjelovanja svake godine dobivam zlatnu medalju – glasno je rekao Jakov najavivši kako će i ove godine ići na zlato.

Naime, ZSU Čakovca će one s najviše sudjelovanja nagraditi medaljama na svečanosti proglašenja najboljih sportaša Čakovca. Kampovima su oduševljeni i roditelj. Iva iz Čakovca poručila je kako je njezina djevojčica jedva čekala da kamp počne.

-Sa sportskim kampovima dan joj je ispunjen. Da nije na kampovima bila bi kod kuće i vrijeme bi provodila ispred ekrana. Ovo je druga godina da sudjelujemo i vjerojatno će nakon ljeta početi trenirati plivanje – kazala je.

Ovaj tjedan u poslijepodnevnim satima od 17 do 19 sati bit će održani i kampovi odbojke na pijesku i košarke. Kamp odbojke na pijesku, čiji je provoditelj Klub odbojke na pijesku Čakovec bit će održan na odbojkaškom igralištu pored Gradskih bazena Marija Ruži, dok Košarkaški klub Međimurje provodi kamp u dvorani 1. OŠ Čakovec. Prijave na kampove moguće su tijekom cijelog ljeta na recepciji Gradskih bazena, a djeca mogu pohađati neograničeni broj kampova. Svi sudionici kampova dobivaju prigodnu majicu, bočicu te svaki dan osvježavajući napitak.

Nastavite čitati

Život i društvo

Sutra će policija nadzirati pješake i bicikliste

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U srijedu 26. lipnja 2024. godine 8 do 16 sati, sve policijske postaje provodit će operativnu akciju „Nadzor pješaka, vozača bicikla i osobnih prijevoznih sredstava“.

Akcijom će rukovoditi Služba za javni red i sigurnost, a provodi se u svrhu smanjivanja rizika, odnosno suzbijanja prekršaja koji dovode do prometnih nesreća i najtežih stradavanja u prometu te povećanja stanja sigurnosti na cestama Policijske uprave međimurske.

Akcija se provodi u svrhu smanjivanja rizika, odnosno suzbijanja prekršaja koji dovode do prometnih nesreća i najtežih stradavanja u prometu te povećanja stanja sigurnosti na cestama.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje