Povežite se s nama

Život i društvo

Urbanovo 2024. počinje 17. svibnja, a prvi put će ljubitelje vina iz Zagreba dovesti vlak

Objavljeno:

- dana

U vinariji Kunčić u Banfiju 9. travnja je predstavljen program 23. Urbanova – festivala pušipela, ali i slavlja međimurskog uspjeha, koje započinje u petak, 17. svibnja, svečanošću otvorenja u domu kulture u Štrigovi.

Župan Međimurske županije Matija Posavec istaknuo je da je i novo Urbanovo kruna cjelogodišnjeg rada i ulaganja naših vinara: „Ovdje, na imanju obitelji Kunčić, susreću se hrvatska i slovenska granica i ovdje počinje vinorodno područje na kojem ima najviše nagrada za vrhunska vina na tako malom prostoru. Urbanovo je manifestacija koja predstavlja krunu cjelogodišnjeg rada naših vinara i vinogradara, krunu ulaganja i ubiranja plodova vlastitih žuljeva, pameti, iskustva i nasljeđa svojih predaka“, naglasio je župan, pozdravivši domaćine Anu i Dragutina Kunčića te nasljednike Denisa i Barbaru.

Župan je objavio i novost za Urbanovo – po prvi puta – kreće vlak iz Zagreba te vozi do glavnog kolodvora u Čakovcu, gdje će Turistička zajednica Hop on Hop off busom preuzimati putnike i prevoziti ih do Štrigove.

– Međimurska županija s ponosom daje punu podršku Udruzi Hortus Croatiae i Općini Štrigova kao i našem ponosu – Urbanovu. Stoga, dođite, budite dio Urbanova i podrške našim vrijednim vinarima – poručio je župan Posavec.

Dobre odjeke i prije nego što je novo Urbanovo počelo, s javnošću je podijelio direktor Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula: „Neću pretjerati ako kažem da je Urbanovo među tri vodeća festivala vina u Hrvatskoj – po kvaliteti vina, programa i ljepoti kraja u kojem se održava. Svake godine raste medijski interes i interes gostiju, a da je tome uistinu tako svjedoči podatak da raspoloživih soba za vrijeme trajanja Urbanova više nema. Svi kapaciteti su bukirani!“

U ime organizatora, o programu Urbanova govorio je predsjednik Hortus Croatiae Robert Horvat: „Festivalu pušipela prethodit će Urbanovo gurman tjedan koji započinje već 3. svibnja te promovira gastronomske specijalitete kraja sljubljene s našim vrhunskim vinima. U četvrtak, 16. svibnja održat ćemo i radionicu pod nazivom Pušipel u suradnji s Hrvatskim sommelier klubom, što nas uvodi u 17. svibnja i svečanost otvorenja Festivala pušipela koji će trajati do nedjelje, 19. svibnja.“

Naglasio je i da je ove godine partner Urbanova Primorsko-goranska županija koja će na Festivalu pušipela predstaviti svoja vina. U suradnji s Državnim arhivom za Međimurje u Štrigovi te Državnim arhivom iz Rijeke bit će otvorena i izložba nazvana Povijest vinarstva na Liburniji.

Posjetitelji će tijekom tri dana imati prilike degustirati više od 170 etiketa vrhunskih vina iz 24 vinarije članova Hortus Croatiae, a dom kulture u Štrigovi bit će otvoren od 12 do 19 sati u petak i subotu, te od 14 do 19 sati u nedjelju, a cijena ulaznice iznosi 25 eura.

U narednom vikendu, 24. i 25. svibnja slijede Dani otvorenih podruma, a Urbanovo 2024. završava misom i blagoslovom vinograda u nedjelju, 26. svibnja.

I ovogodišnje Urbanovo tradicionalno počinje međunarodnim ocjenjivanjem vina, početkom svibnja, o čemu je govorio načelnik Općine Štrigova Stanislav Rebernik: „Pred nam je osmo ocjenjivanje vina kroz koje će nas provesti naša uvažena proforica Ivana Alpez. Na 14. Festivalu pušipela dodijelit će se sedam šampionskih titula u dvije skupine, među kojima se prva odnosi na moslavac, a druga na sve ostale sorte. Nastavljamo i dodjelu nagrade „Franjo Lebar“ za najbolji sauvignon, u sjećanje na pionira sauvignona u Hrvatskoj. Nedjelja će biti obiteljski dan Festivala pušipela te ćemo osigurati animatora za djecu, a druga novost koju uvodimoje i međunarodna izložba karikatura na temu vina u suradnji s karikaturistom Damirom Novakom.“

Život i društvo

Dječji vrtić “Leptirić” Ljubešćica trebao bi biti dograđen u roku od godinu dana

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

U Općini Ljubešćica danas je potpisan ugovor s izvođačem radova za projekt dogradnje Dječjeg vrtića “Leptirić” Ljubešćica.

Ugovor su potpisali načelnik Ljubešćice Nenad Horvatić i direktorica tvrtke Kontura Klaudija Korade, koja će izvoditi radove.

Uvođenje u posao očekuje se u roku od 15 dana od potpisivanja ugovora, a rok za izgradnju je 12 mjeseci. Mališani bi u novi dio vrtića trebali krenuti 1. rujna sljedeće godine.

Dogradit će se i opremiti dva dnevna boravka i to jedan za vrtićku skupinu od 20 djece, a drugi za jasličku skupinu od 12 djece. Dogradnjom će se vrtić povećati za dodatnih oko 240 metara četvornih zatvorene površine i oko 50 metara četvornih natkrivenih terasa.

– Ovo je još jedan projekt koji će povećati kvalitetu predškolskog odgoja na području Općine Ljubešćica. Pojavila se potreba za proširenjem vrtića, postoji potencijal za daljnji upis djece, a pojavila se mogućnost da kroz Nacionalni plan oporavka dobijemo financiranje za dogradnju postojećeg vrtića. Pošto imamo i mjesta i lokaciju krenuli smo u projekt u kojem ćemo dobiti mjesta za još dvije odgojne skupine. Prvenstveno je bitno da riješimo problem jaslica jer je na njih najveća navala – rekao je načelnik Horvatić.

Ugovorna vrijednost radova iznosi 687.410 eura, a putem natječaja Ministarstva znanosti i obrazovanja te Nacionalnog plana oporavka i otpornosti osigurano je 324.905 eura. Općina Ljubešćica sama će osigurati preostali dio novca.

Ravnateljica vrtića “Leptirić” Kristina Ivanušec dodala je da je cilj da sva djeca koja se prijave dobiju priliku pohađati vrtić te da se ukine lista čekanja. U “Leptirić” trenutno ide 71 dijete, a za njih brine sedam “teta”.

Nastavite čitati

Život i društvo

U Novom Marofu 220 djece sudjelovalo na jubilarnom 20. Olimpijskom festivalu dječjih vrtića

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U organizaciji Zajednice sportskih udruga Grada Novog Marofa i Dječjeg vrtića Novi Marof, u petak je u Sportskom parku Novi Marof održan jubilarni 20. Olimpijski festival dječjih vrtića – Novi Marof 2024.

Mališani iz sedam dječjih vrtića, njih 220, natjecalo se u olimpijskim disciplinama – trčanje, štafeta 4×20, skok u dalj, bacanje loptice i malom nogometu.

Na Olimpijskom festivalu sudjelovali su mališani iz dječjih vrtića Gumbek, Bambi, Pčelica, Sretna djeca, Leptirić, Tratinčica i Novi Marof.

Festival je otvorio novomarofski gradonačelnik Siniša Jenkač koji je pritom zahvalio svima koji su se odazvali ovogodišnjem festivalu.

– Vjerujem da će biti zabavno, da će biti uspješno. Neka pobijedi najbolji i neka izostanu povrede. Suci neka pošteno i pravedno kroje svoje odluke – rekao je gradonačelnik Jenkač prilikom otvaranja festivala.

Dodao je kako je cilj festivala potaknuti djecu da aktivno sudjeluju u sportu i da im se pokaže da je sport zabavan, zbog čega mu je drago što se i ove godine odazvao velik broj dječjih vrtića i mališana.

Ukupni pobjednici 20. Olimpijskog festivala dječjih vrtića Novi Marof 2024. su djeca Dječjeg vrtića “Tratinčica” iz Varaždinskih Toplica, dok je “fair play” ekipom proglašena ekipa Dječjeg vrtića “Pčelica” iz Bisaga.

Dodajmo da su sponzori ovogodišnjeg festivala, uz Grad Novi Marof, tvrtka Comet d.o.o., M Desing i Art, Hrego Desing, Tehnoguma d.o.o. i voćarna Non stop Novi Marof.

Pojedinačni rezultati

Pobjednici malonogometnog turnira kod djevojčica bila je ekipa DV Gumbek, slijede DV Tratinčica i DV Novi Marof, dok su kod dječaka pobjednici ekipa iz DV Tratinčica, drugo mjesto DV Pčelica i treće DV Novi Marof.

U trčanju na 60 metara kod djevojčica pobijedila je Anja Slatina iz DV „Novi Marof”, zatim Ena Čolja iz DV „Leptirić” i Hana Hanc kao treća iz DV „Tratinčica”. U utrci dječaka najbolji je bio Damjan Denac iz DV „Tratinčica”, drugo mjesto osvojio je Emil Hrebak iz DV „Bambi”, a treće Niko Martinez iz DV „Gumbek”.

U bacanju loptice prvo mjesto osvojila je Amelie Vuradin iz DV „Novi Marof”, zatim Elena Smođi iz DV ” Leptirić” te Nikol Levatić iz DV “Gumbek”. Kod dječaka prvo mjesto osvojio je Leon Hajduk iz DV “Tratinčica”, drugo mjesto Adam Turković  iz DV ” Gumbek”, a treće mjesto Fran Klasić iz DV “Pčelica”.

U skoku u dalj prvo mjesto osvojila je Julia Tuk iz DV Novi Marof, zatim Julija Pokos iz DV ” Tratinčica” te Bruna Horvat iz DV Novi Marof. Kod dječaka prvo mjesto osvojio je David Čamić iz  DV “Sretna djeca”, drugo Gabrijel Pofuk iz DV “Sretna djeca”, a treće mjesto osvojio je Gabrijel Horvat iz DV ” Gumbek”.

U disciplini štafeta 4x20m najbolje su bile djevojčice DV „Novi Marof”, zatim DV “Sretna djeca”, i DV “Tratinčica”. Kod dječaka pobjednici su iz DV “Bambi”, zatim DV “Tratinčica” i DV “Sretna djeca”.

U natjecanju odgojiteljica u disciplini štafeta u guranju automobilske gume prvo mjesto osvojile su odgojiteljice DV “Gumbek”, drugo mjesto DV “Pčelica”, a treće mjesto odgojiteljice DV “Leptirić”.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje