Povežite se s nama

Život i društvo

U petak se otvara 19. izložbe vina „Zlatna kapljica Beretinec 2024.”

Objavljeno:

- dana

Varaždinska županija pokrovitelj je ovogodišnje izložbe vina „Zlatna kapljica Beretinec 2024.“, koja ima dugu tradiciju, a po prvi put se održava kao Županijska izložba Varaždinskog vinogorja.

Otvorenje izložbe predviđeno je u petak, 10. svibnja ove godine, u 17 sati u šatoru na prostoru igrališta u Beretincu.

Ovo je već 19. put da se u organizaciju manifestacije udružilo sedam udruga južnog dijela naše županije, VIV – BER Beretinec kao ovogodišnji domaćin, Jalžabet iz istoimene općine, Varaždinbreg Gornji Kneginec, Mejaši Ljubeščica, Grozdek Sveti Ilija, Sveti Martin Varaždinske Toplice i Pinta Novi Marof.

O kakvoj se izložbi radi, koliko vinara je dalo svoje uzorke vina na ocjenjivanje te što sve posjetitelje očekuje u popratnom programu izložbe rekli su u srijedu Mario Jurišak, potpredsjednik Udruge vinogradara i vinara općine Beretinec “VIV-BER” i Josip Križanić, predsjednik Županijske skupštine, a najavnoj konferenciji nazočili su i pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša dr.sc. Dragutin Vincek, Ilija Fijok, tajnik Udruge vinogradara i vinara općine Beretinec “VIV-BER” te Josip Barulek, član Organizacijskog odbora izložbe vina.

– Varaždinska županija prepoznatljiva je po svojoj povijesti, kulturi, običajima i tradiciji, ali i po gastronomiji te izvornim poljoprivrednim proizvodima. Jedan od mnogih tradicionalnih proizvoda je i vino. Tradicija vinogradarstva u našoj županiji duga je stoljećima, o čemu govori podatak da prvi zapis o vinogradarstvu u sjevernoj Hrvatskoj potječe iz davne 1209. godine. U usporedbi s drugim vinskim regijama, nemamo velike površine pod vinogradima, ali smo zato veliki u kvaliteti i izuzetnim rezultatima. Tome pridonosi i izložba vina „Zlatna kapljica“ na kojoj svaki vinogradar i vinar već 19 godina ima priliku dati svoje vino na ocjenjivanje te na temelju rezultata i dobivenih smjernica unaprijediti kvalitetu svojih proizvoda. Moram istaknuti kako imamo svoje autohtone proizvode, sigurno smo najdalje u kvaliteti otišli u proizvodnji vina, tako da možemo reći da u zadnjih desetak godina u poljoprivrednoj proizvodnji se najdalje otišlo u proizvodnji vina, ali ja bi rekao još više u podrumarstvu. Pohvaljujem organizaciju ove izložbe jer je u nju uloženo puno truda, rada i energije i siguran sam kako će ona biti jedan od brendova Varaždinske županije u kojoj se kvaliteta vina diže iz godine u godinu – rekao je Josip Križanić.

Mario Jurišak, potpredsjednik Udruge vinogradara i vinara općine Beretinec “VIV-BER”, je rekao kako je na ovogodišnju izložbu pristiglo 357 uzoraka vina, pet uzoraka rakija i jedno voćno vino, odnosno ukupno 362 uzorka, što je doista lijepa brojka s kojom se organizatori zaista ponose.

– Nakon ocjenjivanja, rezultati su bili vrlo dobri i 102 vina su ocijenjena zlatnom medaljom, 179 srebrnom, 55 uzoraka je dobilo brončanu medalju, a 11 uzoraka dobilo je priznanja. S obzirom na to kakva je bila godina, vidi se da su vinogradari u svojim podrumima dali maksimum. Najbolje ocijenjeno vino na izložbi je vino Senka Borščaka iz Črešnjeva – sauvignon, berba 2003. godine, suho vino koje je dobilo 89 bodova. Također, u dogovoru s Varaždinskom županijom odabrano je i županovo vino, a to je vino također sauvignon, suho vino, berba 2003. godine Vinarije Kopjar iz Novog Marofa – rekao je Jurišak te pozvao sve ljubitelje dobre kapljice, ali i sve građane Varaždinske županije da se odazovu otvorenju izložbe naznačivši pritom kako će se u okviru izložbe održati sajam domaćih OPG-ova i udruga, na kojem će se prezentirati domaći proizvodu, a pripremljena je i bogata gastronomska ponuda, ali i odlična glazba- rekao je Jurišak.

Predstavnici Udruge Beretinec “VIV-BER” uručili su i županu Anđelku Stričaku butelju „županovog“ vina.

Život i društvo

Sutra će policija nadzirati pješake i bicikliste

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U srijedu 26. lipnja 2024. godine 8 do 16 sati, sve policijske postaje provodit će operativnu akciju „Nadzor pješaka, vozača bicikla i osobnih prijevoznih sredstava“.

Akcijom će rukovoditi Služba za javni red i sigurnost, a provodi se u svrhu smanjivanja rizika, odnosno suzbijanja prekršaja koji dovode do prometnih nesreća i najtežih stradavanja u prometu te povećanja stanja sigurnosti na cestama Policijske uprave međimurske.

Akcija se provodi u svrhu smanjivanja rizika, odnosno suzbijanja prekršaja koji dovode do prometnih nesreća i najtežih stradavanja u prometu te povećanja stanja sigurnosti na cestama.

Nastavite čitati

Život i društvo

Grad Novi Marof poziva građane da prijave štete od tuče

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak donio je dana 20.6.2024. godine Odluku o proglašenju prirodne nepogode – tuča, za područja Grada Novog Marofa i Općine Breznički Hum, koja je prouzročila velike materijalne štete na poljoprivredi, komunalnoj infrastrukturi i prometu dana 16.6.2024. godine.

Gradsko povjerenstvo za procjenu štete od prirodnih nepogoda zaprimat će prijave šteta od oštećenika (s područja Grada Novog Marofa) sukladno Zakonu o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda i Pravilniku o registru šteta od prirodnih nepogoda, nakon čega su dužni prvu i konačnu procijenjenu štetu prijaviti županijskom povjerenstvu putem Registra štete.

Šteta se prijavljuje na Obrascu PN, putem e-maila: [email protected], poštom na adresu Grad Novi Marof, Trg hrvatske državnosti 1, Novi Marof, ili osobno u nadležnom odjelu Grada Novog Marofa, 1. kat, soba br. 7, zaključno do 14. srpnja 2024. godine.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje