Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Zlatna kapljica Beretinec 2024.: čak 80 posto vina ocijenjena zlatom i srebrom

Objavljeno:

- dana

U petak je na prostoru igrališta NK Beretinec otvorena 19. izložba vina „Zlatna kapljica Beretinec 2024.“, koja se održava i kao Županijska izložba varaždinskog vinogorja.

Tako se i ove godine u organizaciju manifestacije udružilo sedam udruga južnog dijela naše županije, VIV – BER Beretinec kao ovogodišnji domaćin, Jalžabet iz istoimene općine, Varaždinbreg Gornji Kneginec, Mejaši Ljubešćica, Grozdek Sveti Ilija, Sveti Martin Varaždinske Toplice i Pinta Novi Marof.

Izložbu je otvorila zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec, a otvorenju su nazočili i saborski zastupnik Predrag Štromar, načelnik Općine Beretinec Nikola Žganec, savjetnik ministrice poljoprivrede Krunoslav Lukačić,  Mario Jurišak, potpredsjednik Udruge vinogradara i vinara općine Beretinec “VIV-BER” pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša dr. sc. Dragutin Vincek, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr. sc. Miroslav Huđek,  gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković, Mladen Jakopović, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore, ujedno i ravnatelj JURA-e, direktor Turističke zajednice Varaždinske županije Goran Mališ, Ilija Fijok, tajnik Udruge vinogradara i vinara općine Beretinec “VIV-BER” i drugi.

–  Vina se na području Varaždinske županije proizvode se već stoljećima. Ono s čime se vi svakodnevno suočavate je činjenica da imate male parcele. No, te male parcele vam ne predstavljaju prepreke jer vina koji vi proizvodite su zaista kvalitetna i zahvaljujući vama vina s područja Varaždinske županije nalaze se visoko na vinskoj karti Republike Hrvatske. Čestitam šampionu izložbe, kao i svim nagrađenima. Budite ponosni na svoje medalje, no budite još ponosniji  na tradiciju i ljubav koju ugrađujete u svoje vinograde,  i što tu tradiciju, ali i ljubav prema vinogradarstvu prenosite i na mlađe generacije, ali najviše budite ponosni na svaku kapljicu vina jer ona predstavlja vaš trud i vaš rad i zbog toga je to zlatna kapljica – rekla je zamjenica župana Silvija Zagorec.

Načelnik Općine Beretinec Nikola Žganec pohvalio je organizaciju izložbe istaknuvši zadovoljstvo što je Varaždinska županija prihvatila pokroviteljstvo nad njom.

 –  Ovogodišnja „Zlatna kapljica“ okupila je velik broj vinara i vinogradara, a broj i kvaliteta uzoraka potvrđuju stalan napredak ove djelatnosti. Vinarstvo i vinogradarstvo dijelovi su svakodnevnog života mještana općine Beretinec koji su vrlo uspješni u proizvodnji vina. Kao načelnik Općine iznimno sam ponosan na rad naših članova Udruge te im se ovim putem zahvaljujem na kvalitetnoj i dobro organiziranoj izložbi. Isto tako, drago mi je da je posljednjih godina kakvoća vina u porastu, a upravo to dokazuje i broj pristiglih uzoraka koji je iz godine u godinu sve veći. Prepoznala je to i Varaždinska županija prihvativši pokroviteljstvo nad izložbom i to me veseli. Stoga s ponosom ističem ovu tradiciju i čestitam nagrađenim članovima, a posebice proizvođačima čija su vina označena kao zlatna te šampionu izložbe, Senku Boršćaku, za vino sauvignon – rekao je načelnik Žganec.

Mario Jurišak, potpredsjednik Udruge vinogradara i vinara općine Beretinec “VIV-BER” je rekao se izložba vina „Zlatna kapljica“ održava od 2003. godine i kako izložbu organizira spomenutih sedam vinogradarskih udruga u kojima djeluje preko 700 članova koji se bave proizvodnjom vina.

–   Većinom su to mali vinogradari hobisti koji proizvode vina za vlastite potrebe. Svake godine je jedna udruga domaćin izložbe po već dogovorenom redoslijedu. Ove godine je ta čast i odgovornost pripala nama. Prikupljanje uzoraka vina od proizvođača održalo se 13. i 14. travnja ove godine, a prikupilo se 356 uzoraka vina, 5 uzoraka rakije i jedno voćno vino od kupine. Dakle, ukupno je bilo prikupljeno 362 uzorka od 236 vlasnika, odnosno proizvođača vina. Vina su uglavnom pristigla iz Varaždinske županije, nešto uzoraka došlo je iz Koprivničko-križevačke županije, osam vina stiglo je iz Slovačke, dva vina iz Austrije, pa je samim time izložba poprimila i međunarodni karakter. Ocjenjivanje uzoraka vina održalo se 18. i 19. travnja, a ocjenjivanje je izvršila tročlana komisija na čelu s predsjednicom dr. sc. Mirelom Osrečak. Nakon ocjenjivanja, rezultati su bili vrlo dobri i 102 vina su ocijenjena zlatnom medaljom, 179 srebrnom, 55 uzoraka je dobilo brončanu medalju, a 11 uzoraka dobilo je priznanja. S obzirom na to kakva je bila godina, vidi se da su vinogradari u svojim podrumima dali maksimum. Najbolje ocijenjeno vino na izložbi je vino Senka Borščaka iz Črešnjeva – Sauvignon, berba 2023. godine, suho vino koje je dobilo 89 bodova. Također, u dogovoru s Varaždinskom županijom odabrano je i županovo vino, a to je također Sauvignon, suho vino, berba 2023. godine Vinarije Kopjar iz Novog Marofa – rekao je Mario Jurišak zahvalivši se pritom svima koji su bili uključeni u organizaciju ove vrijedne i tradicionalne izložbe.

 Predsjednica Ocjenjivačke komisije dr. sc. Mirela Osrečak osvrnula se na proteklu vinogradarsku godinu i kvalitetu vina.

 –  Godina je bila prilično problematična i vrlo zahtjevna u vinogradarskom smislu, što znaju svi koji se bave vinogradarstvom i vinarstvom i trebalo je „izvući” da vina na nešto liče. Upravo stoga vam zahvaljujem što ste uspjeli izvući maksimum iz grožđa koje je bilo svakakve kvalitete. Iznenadili ste nas većim brojem vina od prošle godine, ali i njihovom dobrom kvalitetom. Kada se zbroje osvojena zlata i srebra, ispalo je da je to 80 posto vina i time možete biti ponosni jer to znači da su to vina zaista dobre kvalitete i to nije slučajno, to je znanje. Nije slučajno da isti proizvođači svake godine izvuku dobre ocjene, a opet ima i onih čija su vina malo problematična. Takvih je bilo 15 vina koja nisu ocijenjena, ali nemojte se ožalostiti i obeshrabriti da ne šaljete vina na ocjenjivanje, na izložbe, to se svakome može dogoditi. Educirajte se, imate jako dobre udruge koje organiziraju predavanja i kušanja i sve ostalo. Sudjelujte u tome jer to pridonosi znanju i kvaliteti vina – zaključila je predsjednica Ocjenjivačke komisije dr. sc. Mirela Osrečak.

 Fotografije: Turistička zajednica Varaždinski bregi

Život i društvo

Varaždinci će u petak uživati u atraktivnim preletima Kanadera, očekuje se pojačana buka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

S obzirom na to da se u petak, 14. lipnja, provodi međuresorna vježba „Sigurnost 24“ i na području Varaždinske županije, iz Ministarstva obrane Republike Hrvatske potvrđeno je da će na varaždinskom aerodromu privremeno bazirati protupožarni avioni Canadair CL-415, a možda i helikopter Mi-171Sh.

>>Varaždin je kolijevka hrvatskog vatrogastva, a ovo je godina velikog jubileja: već 160 godina pomažu svima kojima je potrebno

Riječ je o međuresornoj vježbi „Sigurnost 24“ koja se održava s ciljem uvježbavanja i provjere funkcioniranja rada tijela sustava domovinske sigurnosti, pripadnika vatrogasnih postrojbi Republike Hrvatske, zračnih protupožarnih snaga Oružanih snaga Republike Hrvatske i ostalih snaga za predstojeću požarnu sezonu.

Kako doznajemo od Karla Pigaca, upravnika Aerodroma Varaždin, znatiželjnicima će se u petak omogućiti da  s terase kafića (odnosno s prostora izvan sigurnosne ograde) fotografiraju, prate polijetanje, slijetanje i druge operacije protupožarnih zrakoplova.

Inače, spomenuta vježba će se održati na dvije lokacije, u primorskom i kontinentalnom dijelu Hrvatske, s tim da će se na varaždinskom Kapucinskom trgu simulirati požar objekta i druge vrste ugroza te izvanrednih događaja.

– Na području Varaždinske županije u petak, 14. lipnja održat će se drugi dio vježbe Sigurnost 24 te prelet protupožarnih aviona Canadair CL-415 i helikoptera MI-171Sh.  Tijekom provedbe ove vježbe na području Primorsko-goranske i Varaždinske županije može se očekivati pojačana buka koja je uobičajena tijekom letova zrakoplova, stoga molimo građane za strpljenje i razumijevanje – poručuju iz MORH-a.

Nastavite čitati

Život i društvo

Marković: Smjer u kojem idemo je da biciklisti budu ravnopravni s automobilima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na poziv i na trošak Udruge Odraz, koja je zadužena za koordinaciju mreže CIVINET Slovenija-Hrvatska-Jugoistočna Europa, zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina i zastupnik u Hrvatskom saboru Miroslav Marković, boravio je na studijskom putovanju u belgijskom gradu Sint-Niklaas (Sveti Nikola) te uključio Varaždin u projekt unapređenja biciklističke infrastrukture i javnog prijevoza te drugih oblika urbane mobilnosti i komunalnog održivog razvoja.

Tijekom boravka u Belgiji razgovarao je s gradonačelnikom Sint-Niklaasa Lievenom Dehandschutterom, a zamjenik gradonačelnika Carl Hanssens organizirao je stručno razgledavanje grada u cilju upoznavanja s projektima poboljšanja biciklističke infrastrukture i javnog prijevoza. Zajedno s predstavnikom Udruge Odraz Goranom Lampeljom, koji je također iz Varaždina, imao je prilike vidjeti i upoznati se s detaljima modernih rješenja.

-Belgijski grad Sint-Niklaas ima oko 80.000 stanovnika, pa iako je nešto veći usporediv je s Varaždinom. Možemo puno naučiti od njih, od njihovih dobrih praksi, ali i nekih loših koje mi možemo izbjeći. Grad je pun zelenila, vodi se puna briga o uređenju ulica kroz primjenu svih smjernica održivog razvoja. Biciklisti su ravnopravni s automobilima i to je smjer u kojem ćemo i mi ići kako bi što više naših sugrađana išlo pješice, biciklom ili javnim prijevozom. Automobili nam sve više stvaraju gužve zbog kojih smo svi nervozni. Nije cilj zabraniti automobile, ali trebamo raditi na alternativnim rješenjima i time potaknuti promjene. Naravno, dug je put do toga da postanemo kao oni, ali to je jedini ispravan put – izjavio je Miroslav Marković po povratku sa studijskog putovanja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje