Povežite se s nama

U fokusu

U varaždinskim gradskim osnovnim školama početak provođenja programa zapošljavanja psihologa

FOTO: Ivan Agnezović

Objavljeno:

- dana

Gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj, zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković i pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Danijela Vusić održali su danas, 17. svibnja, konferenciju za novinare povodom početka provođenja programa zapošljavanja psihologa u svim varaždinskim osnovnim školama koje nemaju stručni kadar na tom radnom mjestu.

Rebalansom proračuna Grad Varaždin je za zapošljavanje psihologa osigurao 300.000 kuna.

– Ponosan sam što je Grad Varaždin prvi koji je krenuo s ovom inicijativom zahvaljujući našem Odboru za mlade i gradskom vijećniku Lovri Lukavečkom koji su nas potaknuli da krenemo u smjeru brige za mentalno zdravlje naših mladih sugrađana. Znam da netko misli da je sada već kasno, ali s petim mjesecom smo zaposlili dva psihologa, natječaj za još jednoga je u tijeku, tako da sve naše osnovne škole koje nemaju stručni kadar, a to su: III, V., VI., VII. i Centar „Tomislav Špoljar“, dobiju psihologe. Ovo je za sada na određeno vrijeme, ali vjerujemo da će to postati nešto što će Grad Varaždin iz proračuna uvijek pokrivati. Posebice sada, kada su iz jednog režima online nastave odjednom došli u jedan sasvim drukčiji režim, u školi su svakodnevno, gdje ih je zadnjih dvije godine pandemija poprilično psihički koštala i utjecala na njihovu psihu. Mislimo da je ovo jedan odličan potez kojim možemo utjecati na naše mlade sugrađane i utjecati na njihovo mentalno zdravlje – istaknuo je Bosilj.

Miroslav Marković dodao je da se ovakve stvari moraju rješavati na nacionalnoj razini.

– Baš kao i priča s higijenskim ulošcima koji su „krenuli“ iz Grada Varaždina na nacionalnu razinu, ponovo je riječ o priči koja treba ići prema Ministarstvu obrazovanja, gdje Ministarstvo ne može ostati slijepo i gluho na potrebe mladih koji imaju ogromne probleme. Mi vidimo galopirajuću depresiju kao bolest, isto kao što vidimo i epidemiju dijabetesa zbog pretilosti naših malih sugrađana. Znači, tražimo od države da pogleda primjere dobre prakse iz naše sredine. Oni su ti koji moraju preuzeti ulogu financiranja i brige oko naše djece. Država u ovom smislu ne funkcionira dobro, tako da mi sada preuzimamo financijski teret, kako bi našoj djeci bilo bolje, jer nam je stalo do djece koje žive u gradu Varaždinu – istaknuo je Marković.

Pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Danijela Vusić kazala je sljedeće:

– Vjerojatno ste popratili na zadnjem rebalansu proračuna, osigurano je 300.000 kuna za financiranje rada tri psihologa na pet škola. III., V., VII. i Centar „Tomislav Špoljar“ imaju psihologe na pola radnog vremena, s obzirom na to da im tako nalaže njihov standard s obzirom na broj učenika, i VI. OŠ ima psihologa na puno radno vrijeme jer škola ima skoro 800 učenika. Na ove četiri škole psiholozi su počeli raditi s 9., odnosnom 10. svibnja, natječaj za VI. OŠ Varaždin je još uvijek otvoren do petka, stoga pozivamo psihologe da se jave, riječ je o punom radnom vremenu od osam sati. Oni će biti zaposleni do završetka ove nastavne godine i ponovo će se raspisati natječaj za cijelu školsku godinu 2022./2023. – navela je pročelnica Vusić.

U fokusu

Umirovljenici pripremaju veliki prosvjed zbog malih mirovina i siromaštva

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Iz Bloka umirovljenici zajedno najavili su veliki prosvjed u povodu obilježavanja Međunarodnog dana starijih osoba.

Poručuju kako će upravo tada, 1. listopada, organizirati prosvjed protiv siromaštva koji će se održati na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu. Pozivaju umirovljenike, ali i udruge i političke stranke umirovljeničkog predznaka da im se pridruže i da zajedno pokažu Vladi da je dosta nametnutog siromaštva, prenosi Mirovina.hr.

– Vlada nije ni trepnula ne samo na naše zahtjeve, nego ni na više od 30.000 potpisa koje je sa zahtjevima za veće mirovine u peticiji skupio Sindikat umirovljenika Hrvatske. Umirovljenici ne mogu ići u štrajk, jer nemaju poslodavca pa nemaju kome štrajkati. Ipak, umirovljenici čine trećinu biračkog tijela u Hrvatskoj pa prosvjedom itekako možemo dati do znanja Vladi da našu podršku nema. Prosvjed 1. listopada je tek prvi korak. Nakon toga slijede i daljnje akcije, sve dok Vladu ne natjeramo da izvrši obećanja iz 2016. da prosječna mirovina bude 60 posto prosječne plaće – poručio je Milivoj Špika, predsjednik Bloka umirovljenika zajedno u HRT-ovoj emisiji Treća dob.

Zahtjevi umirovljenika su obuhvaćeni u 15 točaka, a jedan od njih je da se aktualna vrijednost mirovine, koja je sada oko 13 eura, poveća na minimalno 22 eura. Tako ‘puna’ starosna mirovina ne bi mogla biti manja od 902 eura, bez obzira na visinu plaće tijekom radnog vijeka. Špika smatra da je to realno.

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Vandali razbacali vijence i lampione kod Križa zahvalnosti u Varaždinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Polaganjem vijenaca, prigodnim govorima te molitvom kod Križa zahvalnosti u Varaždinu obilježena je 33. godišnjica oslobođenja Grada Varaždina i Dan branitelja Varaždinske županije koja se održala u organizaciji Grada Varaždina i Varaždinske županije, u suradnji s Koordinacijom udruga branitelja.

No, u ponedjeljak, 23. rujna vandali su razbacali vijence i lampione.

– U našem Varaždinu nažalost ima vandala kojima ništa nije sveto. Zahvaljujem radnicima Čistoće koji su u najkraćem mogućem roku sanirali prostor – napisao je Neven Bosilj, varaždinski gradonačelnik na svojem Facebooku.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje