Povežite se s nama

Sport

Iz NK Varaždin poručili: Fešta za nas nije trajala dugo, slažemo ekipu za srednji dom 1. HNL

Objavljeno:

- dana

Pobjedom (2:1) protiv Dugopolja u pretposljednjem kolu 2. HNL nogometaši Varaždina osvojili su naslov.

– Hvala ovoj divnoj publici. Bila je ovo teška utakmica i bilo je napeto do samog kraja, no pokazali smo ogroman karakter i pobijedili. Ovo je pobjeda za Varaždin, cijeli varaždinski kraj – rekao je Igor Postonjski, kapetan Varaždina, istaknuvši da su zasluženo stigli do naslova u 2. HNL kolo prije kraja.

– Mi i Rudeš smo bili konstanta, ali presudila je duža klupa. Ova ekipa stvarana je od prvog trenera Marija Carevića, Mario Kovačević je nastavio i vratili smo Varaždin gdje zaslužuje, u 1. HNL – istaknuo je Postonjski.

Kovačević je od Carevića preuzeo sastav kad su Varaždinci bili 13. na ljestvici. Polusezonu su završili na 2. mjestu iza Orijenta 1919 i na kraju stigli do naslova.

– Rudeš je bio vrlo dobar konkurent. Osvajao sam s drugim momčadima naslove, no ovaj mi je najdraži jer volim ovaj grad i ove ljude, koji zaslužuju gledati Varaždin u 1. HNL – rekao je Kovačević.

Kamen sa srca nakon pobjede i osvajanja naslova pao je Nikoli Šafariću, sportskom direktoru.

– Meni je ovo bila najstresnija sezona u cijeloj karijeri. Bilo je mnogo odricanja, stresa i teških situacija. Kad uložiš cijelog sebe, to su najljepši trenuci u karijeri. Za takve trenutke se radi – sretan je bio Šafarić, sportski direktor Kluba.

– Kad si igrač, ti određuješ tijek utakmice, no kad si na poziciji sportskog direktora, ne ovisiš o sebi. Ovisiš mnogo o igračima – dodao je Šafarić.

Ulaskom u 1. HNL Klubu će na račun sjesti značajnija novčana sredstva od TV prava.

– Danas je vrijeme za feštu i moramo se isprazniti, no već od sutra moramo početi raditi. Definitivno da s više novaca od TV prava imate bolju startnu poziciju. Mislim da smo na dobrom putu, samo moramo nadograđivati klupsku priču – rekao je Šafarić.

Direktor Toni Dalić istaknuo da se već počelo raditi na ekipi za 1. HNL.

– Cilj je ostvaren, a vremena za slavlje, barem sto se tiče gornjeg kata kluba je bilo samo nekoliko sati iza utakmice. Slijedi nam još teži posao kojeg smo se već prihvatili – sačuvati kostur ekipe i nadograditi ga s nekoliko kvalitetnih igrača koji će nam osigurati borbu za srednji dom Prve HNL – dodao je Dalić.

Inače, varaždinski nogometaši neće imati mnogo vremena za odmor nakon posljednjega kola kod Dubrave jer sezona počinje već 16. srpnja, pa će pripreme za novu sezonu započeti već drugog tjedna u lipnju.

Sport

Prije 20 godina napustio je Božidar Kanoti, legenda, rekorder i šampion varaždinskog sporta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Piše: Marin Čubrić

Na današnji dan prije 20 godina napustio nas je Božidar “Boško” Kanoti, istinska sportska legenda ovih prostora.

Božidar “Boško” Kanoti bio jedan od najboljih varaždinskih, hrvatskih i najboljih tenisača na prostoru cijele bivše Jugoslavije, rođen je 15. veljače 1952. godine u Varaždinu i već kao dječak najavljivao je blistavu tenisku karijeru. Bio je peterostruki državni prvak u mlađim kategorijama bivše Jugoslavije. Odigrao je niz odličnih mečeva i u starijim uzrasnim kategorijama, a pogotovo za TK Varteks za koji je godinama nastupao. Bio je učitelj tjelesne kulture i svestran sportaš koji se također bavio rukometom i košarkom, iako je njegova najveća ljubav bila tenis u kojemu je ostavio i najdublji trag.

– Boško je imao tri stvari izvanserijske. Njegov dominantni forhend koji je bio preteča današnjeg forhenda jer se u ono vrijeme igralo više sa kontinentalnim zahvatom, a on je imao top spin s kojim je dominirao na terenu. Druga stvar je njegova pokretljivost i lakoća promjena pravca, danas to zovemo agilnost. I treća stvar je bila samopouzdanje, danas to zovemo psihološka priprema. Imao je toliko tog samopouzdanje nikad nije prerastalo u aroganciju i on je na terenu dao 110 posto od sebe – rekao je Marijan Dugandžić, njegov dugogodišnji prijatelj i teniski suvremenik.

Kanoti je bio dio generacije odličnih i vrhunskih sportaša te državnih prvaka koji su proizašli iz Varteksovog naselja, a čak se i među njima isticao.

– Boško Kanoti je izdanak jednog izvorišta sportaša, a to je bilo Varteksovo naselje. Nije bilo kuće u tom naselju u kojoj nije netko bio sportaš. To je bilo slojevito bavljenje sportom. Klinci su se bavili tenisom, dječaci do 15-16 godina su se bavili nogometom, a iznad 25 godina su se bavili kuglanjem. Zvonko Vupora koji je igrao desnog beka za Varteks je u simultanki pobijedio Roberta Fischera u šahu, a taj valjda u 200 simultanki nije izgubio ni jednu partiju. Vidite što je to bilo Varteksovo naselje – rekao je cijenjeni g. Krunoslav Kruljac, varaždinski pisac i novinar.

  1. godine Kanoti je zaigrao u mađarskoj teniskoj ligi kao igrač Nagykanisze. Iako mu je tenis uvijebio broj jedan Boško Kanoti volio je i košarku, a posebno uspješan bio je kao rukometaš.

Naime, igrajući za varaždinske klubove Mladost i Vamu bio je uvijek među najistaknutijima, a na utakmici između Mladosti i ludbreške Podravine (1971.) postigao je čak 54 pogotka, što je i danas ne samo varaždinski, već i hrvatski rukometni rekord.”

Nastavite čitati

Sport

Kajak kanu klub Varteks organizirao 27. Memorijal Siniša Razlog

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kajak kanu klub Varteks organizirao je 27. Memorijal Siniša Razlog u kajak kanu spustu. Na stazi dužine 3,5 kilometra voženoj po kanalu HE Varaždin nastupilo je 55 posada iz Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine.

Prva mjesta od Varaždinaca osvojili su Borna Valjak polaznik škole kajaka, Marin Bjeliš kod kadeta u kajaku, Hana Valjak u kajaku kod kadetkinja, Matija Novak u kajaku kod juniora, Emil Milihram u kajaku kod seniora, Mate Bijeliš u turističkom kajaku, Danijel i Ervin Mijatović u kanu dvosjedu i Davorin Šestanj i Patrik Rauš u turističkom kanu dvosjedu.

Na drugo mjesto plasirali su se u kajaku Neo Vugrek kod kadeta, Leona Habek u kajaku kod kadetkinja, te Robert Rauš i Mario Peček u turističkom kanu dvosjedu.

Na treća mjesta plasirali su se Lucija Plantak u kajaku kod mlađih kadetkinja, Andrija Novak u kajaku kod mlađih kadeta, Domagoj Cerovečki u kajaku kod kadeta, Nikola Novosel u kajaku kod seniora, Veljko Milihram u kanu jednosjedu i Nikola Novak u turističkom kajaku.

Matija Novak bio je 4. kod kadeta u kajaku, kao i Dina Stanković kod mlađih kadetkinja i Darko Tomašek i Igor Krajcar u turističkom kanu dvosjedu.

Na 5. mjesto plasirali su se Viktor Žmegač u kajaku kod kadeta, Dino Šimek  u kajaku kod veterana i Damian Kukec u kajaku kod seniora.  

Goran Vugrek u bio je 7. u kajaku kod seniora, a Michel Ivić 9. u kajaku kod veterana. Kajak kanu klub organizira Kup mladih Varaždin i Otvoreno seniorsko prvenstvo Varaždina u kajak slalomu koji će se održati u nedjelju 5. svibnja kod mostova na rijeci Dravi s početkom u 11:00.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje