Povežite se s nama

Sport

FOTO Najboljim sportašima Grada Varaždina za 2021. godinu uručena priznanja

FOTO: Zajednica sportskih udruga Grada Varaždina

Objavljeno:

- dana

Zajednica sportskih udruga Grada Varaždina organizirala je 59. izbor sportaša godine grada Varaždina za 2021. godinu u tradicionalnom terminu na početku kalendarske godine. Najbolji su izabrani i objavljeno je tko su pobjednici i tko dobiva zaslužena priznanja, ali uručenje nagrada i priznanja i ove je godine pandemija koronavirusa odgodila za svibanj.

Velika svečanost varaždinskog sporta – uručenje nagrada pobjednicima u izboru te priznanja zaslužnim sportašima i sportskim djelatnicima – održana je u utorak u Park Boutique Hotelu u Varaždinu.

Kako je naglasio predsjednik Zajednice Alen Runac, Zajednica sportskih udruga kontinuirano radi kako bi varaždinski sportaši imali što bolje uvjete.

– Ove godine slijedili smo primjer iz prošle, kad smo željeli nekako prekoračiti onu epidemiološku situaciju, sastati se ovako uživo, stisnuti ruku nagrađenima, predati im nagrade. Oni su to svakako zaslužili po rezultatima koje su ostvarili lani. Sad je već prošlo gotovo pola ove godine i nastavljaju se nizati kvalitetni rezultati i drago nam je da su se svi zajedno ovdje našli – rekao je Runac.

Iako je pandemija poremetila mnogo toga, na rezultate i uspjeh varaždinskog sporta ipak nije utjecala, no Runac je istaknuo, kako zbog epidemioloških mjera, mlađi uzrast jedno vrijeme nije mogao trenirati.

– Međutim, mi sve ulažemo u to da im omogućimo sve uvjete za obavljanje trenažnog procesa i na taj način smo, koliko god smo mogli, ispunili uvjete – kazao je Runac osvrnuvši se i na već sada uspješnu 2022. godinu zbog čega očekuje da će i ova godina biti puna vrhunskih rezultata.

Nagrađenima je, u ime Grada Varaždina, čestitala pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti, Danijela Vusić, koja je naglasila kako unatoč pandemijskim izazovima sportaši nisu klonuli duhom, već upravo suprotno – marljivo su radili, vježbali i trenirali.

-Ono čemu danas svjedočimo, je to da su oni postigli vrlo visoke ciljeve, koje su si najvjerojatnije zadali sami jer drugačije ih ne bi mogli ostvariti i ovo što je danas, jest njihov cilj i njihov uspjeh. To ne umanjuje niti druge sportašice i sportaše koji su također marljivo trenirali, ali prošle godine je konkurencija bila velika i ovo su najbolji od najboljih – rekla je Vusić dodavši kako je sigurna da će ova godina biti još bolja, a konkurencija jača.

Najbolji sportaši Varaždina za 2021. godinu su Enes Garibović iz Športskog karate kluba Varaždin, Klara Koščak iz Atletskog kluba Sloboda, seniorska momčad Hrvačkog kluba Vindija i ekipa Ženskog rukometnog kluba Koka.

Najbolji sportaš Varaždina,Enes Garibović, istaknuo je kako mu je čast i zadovoljstvo ponovno biti nagrađen ovom prestižnom nagradom.

– Znamo da je Varaždin grad vrhunskog sporta i to dokazuje iz godine u godinu. Jedno je biti najbolji u svom sportu, a drugo je biti najbolji od svih sportaša u svom gradu kad se zna da je taj grad, grad vrhunskog sporta – kazao je Enes kojem je i 2022. godina odlično krenula.

Naime, ovog tjedna vratio se kući s europskim srebrom.

– Ove sam godine postao i državni prvak do 84 kilograma, a slijede mi Mediteranske igre za mjesec dana. Izazova ima, nadam se da će sve biti dobro, bitno je da sam zdrav i da nastavim dalje s treniranjem. Ovo sve je sad iza mene i to mi je dodatan motiv i vjetar u leđa za daljnja natjecanja – naglasio je Enes.

Klara Koščak drugu je godinu zaredom najbolja sportašica Varaždina, što joj puno znači.

– Moji najbitniji rezultati u prošloj godini su nastup na Seniorskom dvoranskom prvenstvu Europe na 60 m prepone, zatim juniorska prvenstva Balkana na kojima sam osvojila nekoliko prvih mjesta i Juniorsko svjetsko prvenstvo gdje sam bila 5. u sedmoboju. Srušila sam i dosta državnih rekorda pa je i to bilo dosta bitno – rekla je Klara kojoj je trenutna sezona i najuspješnija.

– Dvoransku sezonu ove godine morala sam nažalost propustiti zbog ozljede, ali vanjska sezona je počela. Nastupala sam na 400 m prepone što inače nije moja disciplina, ali ispunila sam normu za Svjetsko juniorsko prvenstvo što će biti najvažnije natjecanje ove godine u kolovozu – dodala je Klara.

Najbolji sportaši osobe s invaliditetom ili gluhe osobe su Nikola Kosec i Ema Cesar iz Plivačkog kluba Vidra, Kuglački klub Viseća kuglana osoba s invaliditetom grada Varaždina kao muška te kao ženska ekipa Plivački klub Vidra.

Sve nagrade za najveće nade varaždinskog sporta otišle su u Atletski klub „Sloboda“: pojedinačno Roku Farkašu i Heleni Posavec te u konkurenciji sportskog para, štafete ili posade Janku Kišaku, Jani Koščak, Heleni Posavec i Juri Šarkanjiju.

Dobitnik priznanja Zajednice sportskih udruga Grada Varaždina za 2021. godinu za životno djelo je Josip Klein (Odbojkaški klub Kitro) čija je sportska karijera trajala punih 60 godina.

– Mislim da je to jako dugi period za svakog tko se bavi sportom i ovo priznanje na kraju moje sportske karijere puno mi znači. Znači da sav moj trud i doprinos sportu tih 60 godina nije bio uzaludan – rekao je Klein istaknuvši kako je najvažnije da je varaždinski Odbojkaški klub danas stabilan i dobar prvoligaš.

Dobitnici posebnih priznanja su Ronald Ređep (Stolnoteniski klub „STK STARR“), Ante Sudec (Odbojkaški klub Kitro) i Andrej Ilić (Gimnastički klub Vindija).

Dobitnici zlatnih plaketa su Esad Garibović (Športski karate klub Varaždin), Predrag Ćosić (Nogometni klub Mladost), Ivan Domislović (Atletski klub Sloboda), Boris Vurišić (Odbojkaški klub Kitro) i Davor Bezak (Biciklističko društvo Sloga).

Trener godine je Patrik Koščak (AK Sloboda), sportski djelatnik Matija Vugrinec (GK Vindija), a školski sportski djelatnik Damir Fotak (Udruga kineziologa Grada Varaždina i Varaždinske županije/OŠ „Sračinec“).

Dobitnici diploma su Suzana Furjan i Tea Jalušić (Ženski rukometni klub Koka), Mario Pongračić (Trkački klub Marathon 95), Emerson Žnidarić (Gradski rukometni klub “Varaždin 1930”), Dragutin Jurinić (Nogometni klub Mladost), Aleksandar Puklavec i Josip Šoprek (Atletski klub Sloboda), Goran Radić (Gimnastički klub Vindija), Jurica Juren (Odbojkaški klub Kitro) i Branko Pagadur (Zbor atletskih sudaca).

Jubilarna nagrada ide Nogometnom klubu Sloboda za 90 godina.

Sportski uzori su Matija Balaić (1.OŠ), Lovro Horvat (2.OŠ), Paulina Tomašković (3.OŠ), Ivan Šamec (4.OŠ), Lucija Jambrošić Barnjak (5.OŠ), Leon Kumrić (6.OŠ), Lovro Magić (7.OŠ) i Borna Obradović (Centar za odgoj i obrazovanje „Tomislav Špoljar“).

Sport

Prije 20 godina napustio je Božidar Kanoti, legenda, rekorder i šampion varaždinskog sporta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Piše: Marin Čubrić

Na današnji dan prije 20 godina napustio nas je Božidar “Boško” Kanoti, istinska sportska legenda ovih prostora.

Božidar “Boško” Kanoti bio jedan od najboljih varaždinskih, hrvatskih i najboljih tenisača na prostoru cijele bivše Jugoslavije, rođen je 15. veljače 1952. godine u Varaždinu i već kao dječak najavljivao je blistavu tenisku karijeru. Bio je peterostruki državni prvak u mlađim kategorijama bivše Jugoslavije. Odigrao je niz odličnih mečeva i u starijim uzrasnim kategorijama, a pogotovo za TK Varteks za koji je godinama nastupao. Bio je učitelj tjelesne kulture i svestran sportaš koji se također bavio rukometom i košarkom, iako je njegova najveća ljubav bila tenis u kojemu je ostavio i najdublji trag.

– Boško je imao tri stvari izvanserijske. Njegov dominantni forhend koji je bio preteča današnjeg forhenda jer se u ono vrijeme igralo više sa kontinentalnim zahvatom, a on je imao top spin s kojim je dominirao na terenu. Druga stvar je njegova pokretljivost i lakoća promjena pravca, danas to zovemo agilnost. I treća stvar je bila samopouzdanje, danas to zovemo psihološka priprema. Imao je toliko tog samopouzdanje nikad nije prerastalo u aroganciju i on je na terenu dao 110 posto od sebe – rekao je Marijan Dugandžić, njegov dugogodišnji prijatelj i teniski suvremenik.

Kanoti je bio dio generacije odličnih i vrhunskih sportaša te državnih prvaka koji su proizašli iz Varteksovog naselja, a čak se i među njima isticao.

– Boško Kanoti je izdanak jednog izvorišta sportaša, a to je bilo Varteksovo naselje. Nije bilo kuće u tom naselju u kojoj nije netko bio sportaš. To je bilo slojevito bavljenje sportom. Klinci su se bavili tenisom, dječaci do 15-16 godina su se bavili nogometom, a iznad 25 godina su se bavili kuglanjem. Zvonko Vupora koji je igrao desnog beka za Varteks je u simultanki pobijedio Roberta Fischera u šahu, a taj valjda u 200 simultanki nije izgubio ni jednu partiju. Vidite što je to bilo Varteksovo naselje – rekao je cijenjeni g. Krunoslav Kruljac, varaždinski pisac i novinar.

  1. godine Kanoti je zaigrao u mađarskoj teniskoj ligi kao igrač Nagykanisze. Iako mu je tenis uvijebio broj jedan Boško Kanoti volio je i košarku, a posebno uspješan bio je kao rukometaš.

Naime, igrajući za varaždinske klubove Mladost i Vamu bio je uvijek među najistaknutijima, a na utakmici između Mladosti i ludbreške Podravine (1971.) postigao je čak 54 pogotka, što je i danas ne samo varaždinski, već i hrvatski rukometni rekord.”

Nastavite čitati

Sport

Kajak kanu klub Varteks organizirao 27. Memorijal Siniša Razlog

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kajak kanu klub Varteks organizirao je 27. Memorijal Siniša Razlog u kajak kanu spustu. Na stazi dužine 3,5 kilometra voženoj po kanalu HE Varaždin nastupilo je 55 posada iz Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine.

Prva mjesta od Varaždinaca osvojili su Borna Valjak polaznik škole kajaka, Marin Bjeliš kod kadeta u kajaku, Hana Valjak u kajaku kod kadetkinja, Matija Novak u kajaku kod juniora, Emil Milihram u kajaku kod seniora, Mate Bijeliš u turističkom kajaku, Danijel i Ervin Mijatović u kanu dvosjedu i Davorin Šestanj i Patrik Rauš u turističkom kanu dvosjedu.

Na drugo mjesto plasirali su se u kajaku Neo Vugrek kod kadeta, Leona Habek u kajaku kod kadetkinja, te Robert Rauš i Mario Peček u turističkom kanu dvosjedu.

Na treća mjesta plasirali su se Lucija Plantak u kajaku kod mlađih kadetkinja, Andrija Novak u kajaku kod mlađih kadeta, Domagoj Cerovečki u kajaku kod kadeta, Nikola Novosel u kajaku kod seniora, Veljko Milihram u kanu jednosjedu i Nikola Novak u turističkom kajaku.

Matija Novak bio je 4. kod kadeta u kajaku, kao i Dina Stanković kod mlađih kadetkinja i Darko Tomašek i Igor Krajcar u turističkom kanu dvosjedu.

Na 5. mjesto plasirali su se Viktor Žmegač u kajaku kod kadeta, Dino Šimek  u kajaku kod veterana i Damian Kukec u kajaku kod seniora.  

Goran Vugrek u bio je 7. u kajaku kod seniora, a Michel Ivić 9. u kajaku kod veterana. Kajak kanu klub organizira Kup mladih Varaždin i Otvoreno seniorsko prvenstvo Varaždina u kajak slalomu koji će se održati u nedjelju 5. svibnja kod mostova na rijeci Dravi s početkom u 11:00.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje