Povežite se s nama

Međimurje

Krov škole u obnovu, a stiže i nova rasvjeta

Objavljeno:

- dana

OŠ SELNICA

Osnovna škola Selnica pridružila se popisu međimurskih škola koje će biti energetski obnovljene.

Samo dva mjeseca nakon što je potpisan ugovor za izradu projektne dokumentacije za energetsku obnovu OŠ Selnica, odnosno četiri mjeseca prije roka, projekt je zaključen.

Mali, ali srce veliko

Nakon što je uspješno realiziran projekt u Tehničkoj školi Čakovec, završena je projektna dokumentacija kao preduvjet za prijavu na natječaj za Učenički dom Graditeljske škole Čakovec, a sad i za selničku školu, na veselje 276-ero učenika i 50-ero djelatnika. 

– Mi smo jedna mala škola velikog srca, ali ujedno naša je škola stara i dotrajala te joj je potrebna neophodna energetska obnova, jer neki dijelovi škole nisu zamijenjeni od njene izgradnje. Posebno kada je u pitanju kotlovnica, koju, nadamo se, skoro nećemo ni trebati – rekla je Anica Rašperger, ravnateljica OŠ Selnica, koja je ponosna i sretna što će u okviru proslave 50. obljetnice škole dobiti ukupnu uštedu na energentima od čak oko 56 %. OŠ Selnica trebala bi biti u potpunosti obnovljena do 2018. godine, a energetskom obnovom postići će se ukupna ušteda energije od oko 46.000 kuna godišnje.

Uštede: škola će nakon obnove godišnje imati 46.000 kuna više

– Predvidjeli smo radove na toplinskoj izolaciji vanjskog pročelja i krova, djelomičnoj zamjeni stolarije, zamjenu kondenzacijskih kotlova, ugradnju novih i obnovljivog izvora energije, sunčanih kolektora za potrošnu toplu vodu, a ujedno i zamjenu postojeće rasvjete. Zahvaljujući radovima bit će smanjena emisija ugljikovog dioksida i unapređen boravak i kvaliteta života u školi – istaknuo je Natko Bilić, direktor tvrtke Planetaris. Ovaj projekt dio je strategije sustavnoga gospodarenja energijom u svim javnim objektima u vlasništvu Međimurske županije ili onima kojima je osnivač. Natječaj za prijavu svih projekata otvoren je do 20. veljače iduće godine.

– Međimurske škole i zgrade su u dobrom stanju, no neophodno je stalno ulaganje i obnavljanje. Povrat uloženih sredstava Međimurska županija može očekivati već za četiri ili pet godina. Važno je povlačiti sredstva iz EU fondova, čime postavljamo jedan dobar i zavidan standard u segmentu obrazovanja, misleći na budućnost – istaknuo je pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Međimurske županije Branko Sušec.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Mursko Središće: podijeljene besplatne članske iskaznice za knjižnicu vrtićarima i prvašićima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na Međunarodni dan obitelji, 15. svibnja, djeci vrtićke dobi te učenicima prvog razreda osnovne škole podijeljene su besplatne članske iskaznice za Gradsku knjižnicu i čitaonicu Mursko Središće koje je osigurao Grad Mursko Središće.

Cilj je ove geste potaknuti čitalačku aktivnost kod najmlađih građana, upoznati ih s knjižnicom kao mjestom na kojem mogu posuđivati knjižnu građu, ali i boraviti, učiti i uroniti u bezbrižan svijet knjiga.

Vjerujemo da će posjet djece i roditelja u Gradsku knjižnicu biti zabavna i redovita aktivnost te molimo da se članske iskaznice koriste za posuđivanje isključivo dječje literature, poručili su iz Grada Mursko Središće.

Nastavite čitati

Međimurje

Obavijest o početku priključenja na kanalizaciju u Goričanu – faza 1. prvi dio

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Goričan obavijestila je da su Međimurske vode d.o.o. Čakovec započeti postupak za priključenje objekata na javni sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda u Goričanu za fazu 1- prvi dio, u skladu s važećim Općim uvjetima isporuke vodnih usluga Međimurskih voda d.o.o. od 28.12.2020. godine.

Od utorka, 19.03.2024. godine (ovisno o vremenu) su u Goričanu predstavnici Međimurskih voda d.o.o. obilaskom domaćinstva i prikupljali potrebne podatke i vršiti izradu skice budućeg priključka za objekte, a za potrebe sklapanja ugovora o priključenju na sustav javne odvodnje i korištenju usluga javne odvodnje i pročišćavanja.

Kada s predstavnikom Međimurskih voda građani dogovore položaj budućeg priključka na javni sustav odvodnje i dostavite potrebne podatke kopiju katastarskog plana i kopiju građevinske dozvole (ili izvatka iz gruntovnice) za nekretninu, a za određene korisnike gdje postoje usklađeni podaci iz katastra i gruntovnice, Međimurske vode d.o.o. su već pribavile potrebnu dokumentaciju).

Sklapanje ugovora o priključenju na javnu odvodnju održano je 13.05.2024. (ponedjeljak) u prostorijama društvenog doma Goričan, u razdoblju od 12 do 18 sati. Izvedba radova i priključak je besplatan za domaćinstva, dok će radove spajanja od kuće do priključka dogovarati i angažirati domaćinstva o svom trošku.

Za sklapanje ugovora potrebna je osobna iskaznica i OIB vlasnika nekretnine odnosno budućeg korisnika javne kanalizacije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje