Povežite se s nama

U fokusu

Dr. Kudelić: Ne možete smijenjivati zbog anonimki!; Grgurović: Mene ste tako smijenili! O čemu pričate?!

Objavljeno:

- dana

BURNO NA STRUČNOM VIJEĆU

Je li rad na tri velika odjela Opće bolnice Varaždin – Kirurgiji, Neurologiji i Interni – organiziran kako spada ili u radu tih odjela ima problema i propusta?

To je postala glavna tema današnje sjednice Stručnog vijeća Opće bolnice Varaždin. Dan nakon što je pokrenuta smjena dr. Sanje Zember, ravnateljice Opće bolnice Varaždin,  okupili su se liječnici, voditelji službi, odjela i odsjeka.

Dr. Sanja Zember ih je izvijestila da je Upravnom vijeću poslala očitovanje na navode bivšeg predsjednika Stručnog vijeća prim. dr. sc. Ivana Pavličeka, voditelja Odjela za neurologiju.

– Prim. Pavliček je tražio da se krajem prosinca sazove radna sjednica Stručnog vijeća i već je sljedeći dan poslao osobni dopis s neverificiranim zapisnikom predsjedniku Upravnog vijeća Bolnice. Požalio se da sam najavila raspisivanje internog natječaja za reizbor voditelja službi i odjela, kao i na sistematizaciju, i to nakon što smo više puta ovdje zajedno raspravljati o tome. Prijedlog sistematizacije smo donijeli nakon što je pet mjeseci pomno analizirana organizacija rada na svim odjelima, a stigle su i pisane primjedbe na rad pojedinih službi. Riječ je o instrumentarskoj službi, potom Službi za kirurške bolesti čiji se djelatnici žale da je rad organiziran tako da su “pojedinci iznad svega”, a primjedbe su stigle i na organizaciju u Službi za interne bolesti, dok su se medicinske sestre požalile na voditelja Odjela za neurologiju prim. Ivana Pavličeka – navela je dr. Zember.

Dr. Sanja Zember

To je izgleda najviše pogodilo dr. Anđelka Kopreka, šefa Službe za kirurške bolesti, inače člana HDZ-a.  – Tražim da se  ovo što je ravnateljica navela kao objede o radu u Bolnici, da se točno napiše da je riječ o anonimnim pismima! Mi tu baratamo anonimkama, pa svakoga se tako može optužiti – zatražio je Koprek, a onda je to učinio i Pavliček. 

Ravnateljica im je predala dobivene dopise. – To je strahota! Ovo je nepotpisano! – ljut je bio prim. Pavliček.

– Jedini potpisani dopis je onaj protiv rada instrumentarske službe i ja sam kao odgovorna osoba, koja je smatrala da ne može tu službu bolje organizirati, dao ostavku na mjesto voditelja i to javno ovdje na Stručnom vijeću – rekao je dr. Nenad Kudelić, voditelj Odjela za neurokirurgiju i bivši pomoćnik sanacijskog upravitelja Mladena Smoljanca (SDP).

Dr. Koprek (prvi sdesna u prvom redu)

Dr. Zember je upitala da li doista misle da se djelatnici pojedinih odjela nisu došli i osobno požaliti novoj upravi Bolnice.

– Tko se žalio?! – tražili su imena prozvani šefovi.

– Imam diskrecijsko pravo ne navoditi imena – navela je dr. Zember.

Na nju se potom obrušio bivši pomoćnik sanacijskog upravitelja dr. Kudelić, za koga je poznato da je blizak SDP-u. – Ne možete smjenjivati voditelje odjela na temelju anonimnih prijava! – rekao je dr. Kudelić.

Dr. Grgurović, dr. Vojnović i dr. Golub

Na to je odmah reagirao dr. Denis Grgurović, bivši šef Kirurgije (SDP-ov Smoljanec je na njegovo mjesto postavio HDZ-ovca dr. Kopreka), a sad voditelj Odjela za ortopediju i traumatologiju.

– Doktore Kudeliću, ti koji si mene kao pomoćnik ravnatelja smijenio na temelju anonimne prijave, sad pitaš zašto se smjenuje zbog anonimki!? Smoljanec (bivši sanacijski upravitelj, član SDP-a, op.a.) je meni lijepo rekao da me smjenjuje s mjesta šefa Kirurgije zbog anonimne prijave – rekao je dr. Grgurović bivšem pomoćniku.

Kudelić je ustvrdio da to nije točno i da o tome nema pojma. – Dobio sam odluku o razrješenju bez ikakvog objašnjenja, a Smoljanec mi je rekao da me smjenujete zbog anonimne prijave. Ako neću vjerovati Smoljancu, kome ću vjerovati? – pitao je Grgurović Kudelića.

Specijalist neurokirurgije je ubrzo “okrenuo ploču”, pa je dr. Zember pitao zašto, ako je dobila prijave i pritužbe na pojedine šefove, nije onda odmah pokrenula postupak smjene.

– Doktore Kudeliću, nakon najave smjene, došlo je do moje smjene! Sve je bilo koordinirano odrađeno – odgovorila mu je dr. Zember. 

Sjednica Stručnog vijeća je ubrzo bila prekinuta i nastavit će se sutra. Naime, čeka se očitovanje prim. dr. sc. Ranka Starea, koji zastupa svoje kolege liječnike u Upravnom vijeću Bolnice. On usmeno nije htio govoriti o tome zašto je jučer glasovao za pokretanje smjene aktualne ravnateljice, nego je najavio da će se očitovati pisanim putem.

Dr. Željka Grđan, predsjednica Stručnog vijeća Opće bolnice Varaždin

S druge strane, očitovanje na to zašto je krajem prosinca podržao na Upravnom vijeću zaključak donesen na temelju dopisa prim. Pavličeka, jučer je posao poštom, a taj dokument nije stigao.

Time je spriječeno glasovanje o (ne)povjerenju prim. Stareu kao predstavniku struke u Upravnom vijeću, a koje je zapravo trebalo pokazati ima li dr. Zember podršku struke, dakle svojih kolega liječnika. Već iz toga se može zaključiti da većina kolega liječnika podržava dr. Zember. 

– Vidite, ovako je na stručnim vijećima već godinama, uvijek se javlja samo nekoliko ljudi. Ovom Bolnicom vladaju četvorica, petorica moćnih doktora, oni vam ovdje smjenuju i postavljaju ravnatelje i šefove odjela. Mi “obični” ljudi napokon smo dobili upravu koja vodi brigu o svima nama, ali to pojedincima ne odgovara – rezignirano nam je reklo nekoliko liječnika, “šutljiva većina”.

 

Izvor:
Foto: Marta Konjević

U fokusu

Radnici Varteksa idu u štrajk, nisu im isplaćene plaće za veljaču i ožujak

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Nakon što radnicima Varteksa d.d. nisu isplaćene plaće za veljaču i ožujak ove godine te nakon neuspješno završenog postupka mirenja, Samostalni radnički sindikat Varteks donio je odluku kojom se pokreće štrajk.

– Štrajk će započeti u ponedjeljak, 06.05.2024. godine u 6 sati i trajat će do ispunjenja zahtjeva Sindikata, a to je isplata neisplaćenih plaća – objavila je Udruga radničkih sindikata Hrvatske.

U ponedjeljak će se održati i konfencija za medije.

Nastavite čitati

U fokusu

Nova odluka o parkiralištima u Varaždinu, evo koje su novosti i kako sudjelovati u javnoj raspravi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U razdoblju od 30. travnja do 30. svibnja 2024. godine provodi se savjetovanje sa zainteresiranom javnošću povodom donošenja Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području Grada Varaždina.

-Ovim izmjenama i dopunama Odluke detaljnije se definiraju odredbe koje se odnose na uslugu parkiranja na uređenim javnim površinama i u javnim garažama, s obzirom na uvođenje novih informacijskih tehnologija, ali i definiranje naplate i kontrole naplate parkiranja, definiranje postupka izdavanja povlaštenih parkiranih karata za stanare i drugih poslova s tim u vezi te obavljanje nadzora nepropisno parkiranih vozila na parkiralištima. Na Nacrt prijedloga Odluke zatražena je prethodna suglasnost Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama – ističu u Gradu Varaždinu.

Izrađen je novi prometni elaborat, a osim revizije postojećih javnih parkirališta i garaža na kojima se trenutno obavlja naplata za korištenje parkirališnih mjesta na području Grada Varaždina, dodatno se uvodi naplata parkiranja na dijelovima grada, takozvanim parkirališnim blokovima, u kojima će vrijediti posebni povlašteni uvjeti za stanare. Naplata bi se trebala uvoditi etapno.

Temeljem provedene revizije javnih parkirališta i garaža na kojima se trenutno obavlja naplata parkiranja na području Grada Varaždina u zonama 0., 1., 2. i 3., obavljeno je usklađenje te je utvrđeno da je obilježeno ukupno 996 parkirnih mjesta za predviđenih za naplatu parkiranja, a osim njih, obilježeno je 71 parkirno mjesto za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti te 6 parkirnih mjesta za taxi vozila i 6 mjesta za punjenje električnih vozila. Također je predviđeno obilježavanje 5 parkirnih mjesta za motocikle.

-U Gradu Varaždinu uvode se 3 nova parkirališna bloka na kojima će se obavljati naplata parkiranja: blok A, blok B te blok C. Blokovi A i B uvrstit će su u drugu zonu naplate dok će se blok C uvrstiti u treću zonu naplate parkiranja u Gradu Varaždinu. U navedenim će blokovima pod naplatom biti ukupno 728 parkirnih mjesta, dok će za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti biti rezervirano ukupno 39 parkirnih mjesta. U svakom od navedenih blokova broj parkirnih mjesta za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti zauzima 5% od ukupnog broja parkirnih mjesta, kao i u ukupnom broju parkinga pod naplatom – navedeno je u spomenutom elaboratu.

Uvode se tako parkirališni blok A, koji će obuhvaćati prostor istočnije od Ulice Stanka Vraza ( iza višestambenih zgrada kućni broj 6, 8 i 10) – prilaz preko Ulice Vatroslava Lisinskog, blok B koji će obuhvaćati postojeće parkiralište smješteno istočnije od Zagrebačke ulice, a južno od Ulice Franca Prešerna, te blok C, koji obuhvaća parkirna mjesta u Trakošćanskoj ulici te dio u Ulici braće Radić.

Cilj provođenja savjetovanja sa zainteresiranom javnošću jest upoznavanje javnosti s nacrtom dokumenata, a radi dobivanja mišljenja, primjedbi i prijedloga i eventualno prihvaćanja zakonitih i stručno utemeljenih prijedloga, primjedbi i mišljenja.

Materijali i obrasci relevantni za savjetovanje, kao i sami nacrti dokumenata, nalaze se na web stranici Grada Varaždina https://varazdin.hr/savjetovanja-s-javnoscu-2024-godini/ pod rednim brojem 37.

Svoje doprinose javnom savjetovanju moguće je dostaviti isključivo putem priloženog obrasca, zaključno do 30. svibnja 2024. godine na adresu Grad Varaždin, Upravni odjel za gradnju i komunalno gospodarstvo, Trg slobode 12/II, 42000 Varaždin, s naznakom: „Mišljenja, primjedbe i prijedlozi na Nacrt Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području Grada Varaždina“ ili na e-mail adresu: [email protected].

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje