Povežite se s nama

Međimurje

Liječnici Zrinka Rusan i Andrej Prošev govorili o zdravlju sportaša

Objavljeno:

- dana

Uspješnu realizaciju projekata Zajednice športskih udruga i saveza Međimurske županije u protekle dvije godine ponovo je prepoznao Hrvatski olimpijski odbor, odobrivši krovnoj županijskoj sportskoj organizaciji i u 2022. novac iz programa „Promicanje sporta i olimpizma u cilju očuvanja zdravlja i poticanja zdravstvenog turizma u lokalnim sredinama“.

Zahvaljujući tome, sportski djelatnici ponovo mogu sudjelovati na zanimljivim predavanjima renomiranih zdravstvenih djelatnika. Nakon što su njihova prošlogodišnja predavanja bila odlično prihvaćena, liječnici Zrinka Rusan i Andrej Prošev ponovno su imali priliku educirati međimursku sportsku javnost. Predavanja koja su održana na čakovečkim Gradskim bazenima „Marija Ružić“ otvorila je liječnica medicine rada i sporta Zrinka Rusan na temu „Sindrom pretreniranosti“.

– Javljaju se različiti simptomi, ali uvijek imamo pad u sportskoj formi odnosno loše sportske rezultate i psihičke probleme. Još uvijek ne postoje jedinstveni i pouzdani dijagnostički parametri koji bi se koristili u dijagnozi tog sindroma. Kada se sindrom razvije nije ga lako liječiti jer je osnova terapije mirovanje, odnosno smanjenje trenažnih procesa. Smatram da je najvažnije preventivnim mjerama izbjeći razvijanje sindroma, a to je moguće dobrom suradnjom trenera, sportaša i stručnih suradnika u sportskom klubu – objasnila je Rusan.

„Psihologija vrhunskih sportaša“ bio je naziv predavanja koje je održao liječnik Odjela psihijatrije Županijske bolnice Čakovec Andrej Prošev.

– Neke od najvažnijih psiholoških karakteristika koje vrhunski sportaši moraju razviti da bi bili uspješni uključuju volju, samopouzdanje, smirenost, emocionalnu kontrolu i mentalni fokus. Usto su ključni motivacija i spremnost na žrtvu – onaj tko je spreman probiti više granica, taj će biti uspješniji – istaknuo je Prošev.

Iz Zajednice športskih udruga i saveza Međimurske županije najavljuju da će predavanja biti održana i tijekom jeseni.

Međimurje

Ostaje li Mursko Središće i šest okolnih općina bez veterinarske brige za male kućne ljubimce?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Veterinarska stanica u Murskom Središću postoji još od pedesetih godina prošlog stoljeća, a usluge iste koriste građani Murskom Središća ali i mještani okolnih općina Vratišinec, Podturen, Selnica, Sveti Martin na Muri, Štrigova i Lendava.

Obzirom na trenutnu problematiku odnosno zatvaranja dijela ambulante, to jest usluge za male kućne ljubimce, iz Grada Mursko Središće ističu da je navedena usluga potrebna građanima Murskog Središća i okolnih općina kako bi stručan i iskusan tim doktora veterinarske medicine mogao pružati ljubimcima zdravstvenu skrb u najkraćem mogućem roku.

U cilju ponovnog otvorenja dijela veterinarske ambulante u Murskom Središću koja se bavi kućnim ljubimcima gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak uputio je zamolbu za potporom načelnicima susjednih općina da se zadrži usluga za male kućne ljubimce u Veterinarskoj ambulanti u Murskom Središće te je po primitku potpora upućen dopis privatnom vlasniku Veterinarske ambulante.

– Nadamo se da će iskazana potreba Grada i okolnih općina biti uvažena te da će ponovno bit omogućena zdravstvena skrb za kućne ljubimce u Murskom Središću. Očekujemo odgovor od vlasnika te ćemo s njim upoznati javnost – priopćili su iz Murskog Središća.

Nastavite čitati

Međimurje

KUU Zvon će u “Dobro jutro, Hrvatska” prezentirati župu i Općinu Mala Subotica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

KUU Zvon župne zajednice Mala Subotica će ove subote, 4. travnja, gostovati u HRT-ovoj emisiji “Dobro jutro, Hrvatska”.

Tridesetak Zvonovaca će prezentirati župu i Općinu Mala Subotica kroz međimursku popevku, ples, nošnju, rukotvorine i naravno gastronomiju.

Nastup uživo se očekuje oko 10:20 sati, stoga budite pokraj malih ekrana i podržite naše čuvare kulturne tradicije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje