Povežite se s nama

Kultura

FOTO Najavljene 52. Varaždinske barokne večeri: očekuje nas 35 koncerata u čak 6 županija

FOTO: IVAN AGNEZOVIĆ

Objavljeno:

- dana

U četvrtak, 28. srpnja, u Zlatnim goricama najavljene su 52. Varaždinske barokne večeri, čija je ovogodišnja zemlja partner Irska, a trajat će od 23. rujna do 9. listopada.

Najavili su ih organizatori, ravnatelj Koncertnog ureda Raymond Rojnik i ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri Davor Bobić  te zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec, gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj i veleposlanik Republike Irske u Hrvatskoj NJ.E. Ruaidhri Dowling.

Prisustvovali su i predstavnici Gradske i Županijske Turističke zajednice, intendantica HNK-a u Varaždinu Senka Bulić, ravnatelj Glazbene škole i predstavnik festivalskog vijeća Davor Matačić, državna tajnica u Ministarstvu turizma Sandra Herman, gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković, predstavnici žirija, predstavnici sponzora i partnera te mnogi drugi.

Ove godine, rekao je Rojnik, očekuje nas 20 koncerta u Varaždinu i 15 koncerata izvan Varaždina u 14 dana i s više od 300 izvođača. Koncerti će se održavati u čak šest županija: Varaždinskoj, Međimurskoj, Koprivničko-križevačkoj, Krapinsko-zagorskoj, Osječko-baranjskoj i Virovitičko-podravskoj županiji, na 20-ak lokacija.

Kao zanimljivost istaknuo je da je ove godine u sufinanciranju i suorganizaciji sudjelovalo pet zemalja, i to u najvećem dijelu zemlja partner Irska, a zatim Izrael, Portugal, Mađarska i Turska, čiji će glazbenici također na neki način sudjelovati na VBV-u.

– Trebalo je osmisliti, stvoriti jednu priču, programsku nit vodilju. Osmišljeni su i popratni programi, pa će tako i ove godine u cijelom centru Varaždina biti izložba cvijeća koja će biti otvorena nešto prije samih Baroknih večeri, upoznat ćemo i irsku gastronomsku priču s ekspertima iz irske kuhinje, a imat ćemo i irish corner s tradicionalnom irskom glazbom i plesom – rekao je Rojnik te dodao: – Sada je u program po prvi put uključeno čak šest županija, sretni smo i ponosni što se širimo. Proračun Baroknih večeri je oko 1.900.000 kuna koje financiraju Ministarstvo kulture i medija, Grad Varaždin, Varaždinska županija, Klub mecena i sponzori, a još oko 400-500 tisuća kuna financiraju zemlje partneri. To je najveći festival barokne glazbe u Europi – zadovoljan je Rojnik.

Ravnatelj VBV-a Davor Bobić istaknuo je da su program s Republikom Irskom dogovarali zadnje četiri godine.

– S obzirom na nesretne okolnosti imali smo odgađanje ovog projekta, ali sudbonosno se moralo dogoditi ove godine. Na predstavljanju u Dublinu ostavili smo jedan prekrasan dojam, kao jedne civilizirane nacije koja spada u europski krug zemalja i mislim da se irska strana stvarno potrudila, posebice Ministarstvo kulture i Veleposlanstvo Republike Irske u Zagrebu da nam predstavi najbolje što Irska ima na polju barokne svestranosti izvođenja glazbe. U tom kontekstu, već na otvaranju će nas razveseliti dolazak Irskog baroknog orkestra koji je nesumnjivo perjanica barokne glazbe Irske – naveo je Bobić.

Tjedan dana od otvaranja nastupit će i Irski barokni orkestar mladih koji će predstaviti ono što Varaždin još nema, ali je velika želja organizatora, dodao je Bobić, a to je studio rane glazbe.

– Djeca koja će doći će pokazati kako se njeguje rana glazba u Irskoj već od prvog razreda srednje škole, a imaju mogućnost odmalena početi svirati autentične instrumente. Ponosan sam što ćemo imati priliku to pokazati – istaknuo je.

Novitet u programu je i to što će se svaki irski glazbenik i ansambl predstaviti s jednom skladbom iz hrvatske glazbene baštine iz epohe baroka. Istaknuo je još i Koncert četiri akademije (Zagreb, Split, Osijek, Pula) koji će se održati u atriju Županijske palače, te koncert nagrađivanih učenika Glazbene škole.

– Posebno mi je drago što ćemo nakon dugog niza godina imati na programu Muku po Mateju, to je jedan spektakularan projekt upravo s domaćim snagama u suradnji s mađarskom stranom. Imat ćemo i jednu festivalsku produkciju prve opere koja će se izvoditi ovdje, u suradnji s turskim institutom. Imat ćemo i nekoliko diplomatskih koncerata u svezi odnosa Hrvatske s Portugalom, Irskom, Turskom, Izraelom i Mađarskom. Ovo je jedna od najvažnijih misija koju je varaždinska kultura imala jer kultura je opstojnost jedne nacije, bez nje nema napretka. Varaždin će opet biti kulturna prijestolnica Hrvatske – zaključio je Bobić.

Irski veleposlanik Dowling također je izrazio oduševljenje što je ove godine postignuta suradnja na VBV-u.

– Nastupit će mnogi glazbenici, i mladi glazbenici koji će ostaviti impresivan utisak o irskoj glazbenoj baštini. To je jedna stvar koja je zajednička Irskoj i Hrvatskoj – velika ljubav prema glazbi i velika glazbena tradicija. Sretan sam što će tamo biti i irish corner s irskom tradicionalnom glazbom i malo irskog plesa koji je još jedan dio naše kulturne baštine na koji smo također jako ponosni – rekao je Dowling, zahvalivši Gradu, Županiji i svima uključenima na odličnoj suradnji.

Silvija Zagorec naglasak je stavila na kvalitetu ovog festivala koja je ove godine podignuta na još višu razinu.

– Jedno je postići kvalitetu, ali teže ju je zadržati, a upravo su to organizatori svih ovih godina radili. U atriju Županijske palače nastupit će naši mladi nadareni studenti, solisti, s četiri glazbene akademije. S obzirom na to da smo kao Županija osnivač centara izvrsnosti, želimo mladim ljudima poslati poruku da je važno obrazovati se i poticati izvrsnost. Vjerujem da će se posjetitelji rado odazvati VBV-u i uživati u prekrasnoj glazbenoj poslastici – rekla je Zagorec, dok se varaždinski gradonačelnik zahvalio Culture of Irelandu na sufinanciranju dolaska irskih ansambala i orkestara.

– Vjerujem da će glazbeni sladokusci koji vole ovakvu ozbiljnu, ranu glazbu, doći na svoje. Pozivam sve sugrađane, žitelje županije i njihove goste iz drugih dijelova Hrvatske da dođu i pogledaju pokoji koncert te da budemo pravi gostoljubivi domaćini Irskoj, ali i drugim zemljama koje nam pomažu i koje su izvođači – zaključio je Bosilj.

Kompletan program 52. Varaždinskih baroknih večeri dostupan je ovdje.

Kultura

Prvi samostalni koncert varaždinske crossover pjevačice Irme Dragičević pred zagrebačkom publikom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U zagrebačkom Klubu Kazališta Komedija u utorak, 14. svibnja, s početkom u 20 sati, varaždinska crossover pjevačica Irma Dragičević, održat će svoj prvi samostalni koncert te premijerno predstaviti svoj novi singl ‘Bivši Budući’ – koji najavljuje novi smjer solističke karijere ove akademske glazbenice.  

Zagrebačka crossover glazbena priča koja je pred nama, obilježena je Irminom jedinstvenom vještinom i talentom da s lakoćom spaja različite žanrove i stvara zvuk koji je tako jedinstveno njezin – Irmin zvuk.

Uz opus koji nas vodi od emotivnog sevdaha preko pop standarda do vječitih klasika, francuskih šansona I talijanskih kancona, Gershwina i zlatnog doba hrvatske glazbe – plijeni njena sposobnost da na svakome od ovih glazbenih izvora crpi inspiraciju i dokazuje svoju svestranost i dubinu umjetničkog izraza.

Glasom koji prelazi žanrove, Irma je osvojila publiku regije svojim talentom i očaravajućim nastupima, a poznata je po brojnim nastupima u regiji te ulogama u mjuziklima, operama i operetama – trenutačno nastupa u beogradskom Theater Madlenianum u mjuziklu ‘Posljednjih pet godina’ te u HNK Varaždin u opereti ‘Grofica Marica’.

Irma Dragičević izvodi i lead ulogu Kosjenke u operi „Regoč“ za djecu i mlade koja se ovog proljeća izvodi u K.D. Vatroslav Lisinski povodom 150. godišnjice rođenja spisateljice Ivane Brlić Mažuranić.

U Klubu Kazališta Komedija uz pratnju vrhunskog banda u sastavu Jan Jakovljev (gitara), Tomislav Parmać (klavir), Leopold Stašić (violina), Mario Klarić (bubnjevi) I Dragutin Roić (saksofon), Irma Dragičević će – uz podršku zanimljivih glazbenih gostiju – uvesti publiku crossover glazbeni svijet koji povezuje žanrove i melodije, generacije i ritmove.

Kako je sama Irma najavila: ‘Pjevat ću sve ono što jesam – klasično obrazovana glazbenica kojoj je prva ljubav pop. Želim predstaviti ono najbolje od glazbe, bez obzira na žanr, bez obzira na izvor, u mojoj, novoj interpretaciji”.

Nastavite čitati

Kultura

Varaždin: u tijeku prijave šetača koji ne žele propustiti “Noć tvrđava“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradski muzej Varaždin i ove godine se uključuje u Noć tvrđava, međunarodnu manifestaciju koja se održava treći put zaredom.

Njezin cilj je povezivanje i promoviranje fortifikacijskih lokaliteta u zemljama sudionicama: Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Češkoj, Rumunjskoj i Srbiji, iz kojih je dosad sudjelovalo 45 utvrđenih lokaliteta s raznovrsnim programima.

Potaknuti velikim zanimanjem koje je pobudila prošlogodišnja manifestacija, u organizaciji varaždinskog muzeja ponovno će se održati večernja šetnja pod fenjerima po bedemima Staroga grada pod nazivom Noć na bašči u petak, 10. svibnja s početkom u 20 sati.

Posjetitelje će kroz bedeme voditi Davor Kraš, kustos na Povijesnom odjelu GMV-a. Sudjelovanje je besplatno.

S obzirom na ograničen broj posjetitelja, dolazak je potrebno potvrditi na brojeve telefona: 042 658 773 / 658 760 (u vrijeme kad su izložbeni postavi GMV-a otvoreni za razgled; utorak – petak od 9 do 17 sati, subotom i nedjeljom od 9 do 13 sati).  

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje