Povežite se s nama

Međimurje

U Čakovcu zadnjeg dana Porcijunkulova uz procesiju i mise svečano proslavljen blagdan Gospe od Anđela

VŽR/Grad Čakovec

Objavljeno:

- dana

U Župi sv. Nikole biskupa u Čakovcu u utorak, 2. kolovoza, svečano je proslavljen blagdan Gospe od Anđela – Porcijunkulovo. Misno slavlje predvodio je generalni vikar Varaždinske biskupije mons. Antun Perčić, uz domaćina gvardijana Franjevačkog samostana u Čakovcu fra Josipa Grubišića.

Euharistijskom slavlju prethodila je i svečana procesija s Gospinom slikom središtem Čakovca. Gospinu sliku nosili su predstavnici Zrinske garde Čakovec uz prisustvo velikog broja udruga, KUD-ova, pripadnika dobrovoljnih vatrogasnih društava i JVP-a Čakovec te mnogobrojni vjernici, građani i gosti.

Mnogi svećenici s područja Međimurja, ali i šire, stigli su na Porcijunkulovo u Čakovec te bili na raspolaganju vjernicima za sakrament ispovijedi, a upravo je blagdan Gospe od Anđela dan potpunog oprosta, tzv. Porcijunkulskog oprosta.

Oprost je prvotno bio vezan uz pohod Porcijunkuli, malenoj crkvici Gospe od Anđela koja je oko 2 km udaljena od grada Asiza, ali se kasnije proširio na sve franjevačke i župne crkve. Na ovaj dan u svim crkvama diljem svijeta vjernici mogu dobiti porcijunkulski ili potpuni oprost od vremenitih kazni koje su posljedica čovjekova grijeha.

Osim na hrvatskom jeziku, služena je i sveta misa na slovenskom i mađarskom jeziku koju je predslavio vlč. Ištvan Marton. Spomenimo kako su procesija i sv. mise ujedno označili posljednji i središnji dio manifestacije Porcijunkulovo u 2022. godini.

Međimurje

Ukusni kotlić i zabava uz tamburaše 18. svibnja na manifestaciji “Što smo, kaj smo i kak kuhamo”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kao uvod u Dane grada i Ljeto uz Muru i ove godine održava se manifestacija „Što smo, kaj smo i kak kuhamo“, tradicionalno kuhanje kotlića 18. svibnja, a dobra zabava je zagarantirana.

Kuhanje započinje u ranim jutarnjim satima, dok će podjela delicija započeti u 11 sati na izletištu „Fusek“ u Murskom Središću, a svoje umijeće pokazat će Mjesni odbori Mursko Središće, Peklenica, Križovec, Hlapičina, Štrukovec i Sitnice.

Jela će biti besplatno podijeljena posjetiteljima, a za dobru atmosferu pobrinut će se tamburaški sastav „Prim“.

Nastavite čitati

Međimurje

Mraz pogodio područja Murskog Središća i Štrigove pa je proglašena prirodna nepogoda

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Međimurske županije Matija Posavec proglasio je prirodnu nepogodu od mraza za Grad Mursko Središće i Općinu Štrigova, gdje je mraz u razdoblju između 19. i 22. travnja 2024. godine izazvao smrzavanje, oštećenje i očekivano značajno smanjenje ovogodišnjeg uroda u voćnjacima i vinogradima.

Odluka o proglašenju prirodne nepogode – mraza stupa na snagu 6. svibnja 2024.

Međimurska županija ovom odlukom zadužuje općinska povjerenstva za procjenu šteta od prirodnih nepogoda da procjenu štete prijave županijskom povjerenstvu putem Registra šteta i to u roku od 50 dana od dana proglašenja prirodne nepogode. Županijsko povjerenstvo potom će izraditi zbirno izvješće o nastaloj šteti na navedenom području.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje