Povežite se s nama

Život i društvo

Stručnjaci o suši: Kod strnih žitarica došlo je do ubrzane zriobe i ranije žetve s nižim prinosima

Objavljeno:

- dana

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede objavila je 4. kolovoza zanimljiv tekst o aktualnoj suši s kojom se bore poljoprivrednici u našoj zemlji.

Tekst u nastavku prenosimo u cijelosti.

Iz godine u godinu vremenske neprilike u većoj ili manjoj mjeri remete ustaljenu poljoprivrednu proizvodnju i dovode u pitanje njenu opstojnost. Golemo je razočarenje poljoprivrednika koji ulaže u poljoprivrednu proizvodnju, a potom zbog čimbenika koji u velikoj mjeri ne ovisi o njemu ne ostvari očekivani urod.

Suša koja neravnomjerno diljem lijepe naše zaustavlja poljoprivredne kulture u njihovom rastu i razvoju počela se značajnije zamjećivati tijekom lipnja. U ratarstvu kod strnih žitarica došlo je do ubrzane zriobe i ranije žetve s nižim prinosima. Jare ratarske kulture reagirale su na uvjete suše tijekom srpnja uvijanjem listova, slabijom oplodnjom i potpunim sušenjem donjih listova ili propadanjem cijelih biljaka. Valja reći da je pojava suše izražajnija na lakšim, propusnim tlima i tlima s manjim sadržajem humusa koja nemaju sposobnost akumulacije oborina za koje ne možemo reći da ih nije bilo tijekom prve polovice godine iako nam je prethodna zima bila bez snijega. Stanje usjeva je od županije do županije različito, razlozi tome su: količina primljenih oborina, sposobnosti tla da primljene oborine akumulira, vrsti zasijane ili zasađene kulture, agrotehničkim radnjama koje su do sada obavljane (vremenu i načinu osnovne obrade, gnojidbi, sjetvi te posebno njezi koja se obavlja prema potrebi a obuhvaća: valjanje, drljanje, okopavanje, međurednu kultivaciju, prihranu, zaštitu od štetnika, bolest i korova te navodnjavanje).

Sigurno je da će u budućnosti poljoprivredna proizvodnja u mnogome ovisiti o navodnjavanju i dostupnosti vode za tu agrotehničku mjeru njege usjeva. Do tada preostaje da se izborom sorti ili hibrida koji su tolerantni na sušu te primjenom sveobuhvatnih agrotehničkih mjera poljoprivredna proizvodnja učini manje rizičnom.

DHMZ

Nepovoljni vremenski uvjeti, koji kako je već navedeno vladaju još od svibnja, znatno utječu na poljoprivrednu proizvodnju. Smanjenim prinosima najviše pridonosi suša i to u područjima uzduž Jadrana te u gorju, istočnim i sjevernim predjelima Hrvatske. Najviše su pogođene Dalmacija i Istra, gdje na ponekim mjestima kiša nije pala cijeli srpanj, objavio je i DHMZ.

– U proteklom razdoblju evapotranspiracija s biljaka je povećana zbog visokih temperatura, niske relativne vlažnosti zraka i vjetra. Uz dodatni nedostatak vode u tlu biljkama je vrlo teško održati svoj puni potencijal te su one prisiljene smanjivati svoju lisnu masu i odbacivati plodove. Suša nanosi štete u maslinarstvu i nepovoljno se odražava na punjenje ploda masline, koje su ove godine obilno rodile. U kontinentalnim krajevima izvjesni su smanjeni prinosi kukuruza zbog ubrzanog nalijevanja zrna i sazrijevanja uslijed vodnog stresa. Uz smanjene prinose, troškove proizvodnje, posebice u povrćarstvu, povećavaju potrebe za navodnjavanjem te dodatnom prihranom kako bi biljke lakše podnijele toplinski i vodni stres. Mladim nasadima voćaka potrebna je dodatna pažnja. Suša utječe i na drugi otkos trave, u kojemu je smanjen volumen suhe tvari te se povećavaju troškovi prikupljanja hrane za stoku. Uz biljke, veliki stres je i za životinje, koje traže zaklon i pitku vodu. Divlje životinje prilaze naseljima u Istri u potrazi za vodom, koju im stanovništvo organizirano osigurava putem napajališta – objavio je DHMZ.

Život i društvo

Darko Mavriček pobjednik utrke ˝12 vur Čeva˝, popeo se 18 puta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U subotu je u organizaciji AK Varaždin održano prvo izdanje specifične i neobične utrke – ˝12 vur Čeva˝.

Staza od 2 kilometra i s visinskom razlikom oko 330 metara nije bila laka, ali je zato utrka bila zanimljiva i specifična, a cilj je bio tijekom 12 sati popeti se što više puta na Čevo.

Pobjednik je Darko Mavriček (Pres Glass – Trči i podrži) koji je u zadanom vremenu uspio odraditi izvanrednih 18 uspona (oko 61 km s približno 5900 visinske). Na 2. mjesto plasirao se Luka Nosek (IND) sa 16 uspona dok je 3. mjesto osvojio Mateo Makšan (IND) sa 14 uspona.

U ženskoj konkurenciji pobijedila je Anita Petrin (IND) sa 9 uspona ispred Violete Đuranec (AK Varaždin) koja je odradila 8 uspona dok je 3. mjesto osvojila Paula Marenčić (IND) sa 7 uspona i boljim vremenom od ostalih konkurentica koje su također odradile 7 uspona.

Foto: AK Varaždin

Nastavite čitati

Život i društvo

Poplave u Europi su katastrofalne, ali hidrolozi za Dravu i Muru očekuju niži vodostaj nego lani u kolovozu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Iz dijelova Europe dolaze kataklizmični prizori poplava usred jakih kiša.

– Vodostaji Mure do Goričana su u stagnaciji s tendencijom stagnacije, a dalje nizvodno su u porastu s tendencijom stagnacije. Vodostaji su u domeni srednjih voda. Vodostaji Drave do Terezinog Polja su u porastu s tendencijom porasta. Nizvodno do Belišća vodostaji su u opadanju s tendencijom porasta, a na hidrološkoj postaji Belišće su u stagnaciji s tendencijom porasta. Dalje nizvodno vodostaji su u porastu s tendencijom porasta. Vodostaji su u domeni srednje niskih i srednjih voda – objavio je 16. rujan DHMZ, Sektor za hidrologiju, Odjel za hidrološke prognoze.

Danas u 12 sati Drava je u Varaždinu bila visoka 173 cm, a Mura u Murskom Središću 317 cm.

– Velike količine oborina koje su u proteklom razdoblju pale i nastavljaju padati na slivnom području susjednih uzvodnih država uzrokuju povećane protoka rijeka koji će nastaviti rasti sljedećih dana – očekujemo visoke vodostaje Mure i Drave, no ipak niže od događaja iz kolovoza 2023. Posebno naglašavamo moguć izniman porast vodostaja Dunava sljedećeg tjedna – objavili su stručnjaci DHMZ-a.

Podsjetimo, lani u kolovozu trajala je borba s viskom Murom i Dravom. Drava je bila poplavila područje bazena i okolnu šumu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje