Povežite se s nama

U fokusu

Pirova pobjeda nad “velikim antifašistom”

Objavljeno:

- dana

KOLUMNA DENISA PERIČIĆA

Jedna je moja velika borba završena pobjedom: politička vjerodostojnost Stjepana Mesića konačno je uništena.

Nisam ga ja raskrinkao, pobijedio je on sam sebe, ali moja je savjest pritom čista. Na prijetvornu prirodu njegova antifašizma te netransparentnost i nedemokratičnost njegova djelovanja argumentirano sam ukazivao u ovoj kolumni mnogo puta u proteklih osam godina. I ne samo to: dobro znam da sam još i bitno prije toga, zbog svojih posve legitimnih stavova i postupaka, imao problema koje mi je, bez ikakvog opravdanja, prouzročio osobno Stjepan Mesić. I ne samo ja.

Dok mnogi moji vršnjaci jadikuju za godinama koje im je sputao Franjo Tuđman, žaleći se na tvrdoću njegove vladavine, ja u prvom redu žalim za godinama u kojima mi je Mesić, prvo 10 godina kao predsjednik države, a potom još 7 godina, sve do jučer, zajedno sa svojim sljedbenicima zagorčavao život i zagađivao cijeli javni prostor.

Još kao predsjednik, a posebice nakon toga, Mesić je sustavno provodio ono što je osamdesetih radila velikosrpska propaganda. U doba kad su tek rijetki čuli za Tuđmana, a vlast u Hrvatskoj čvrsto držao SKH, Miloševićeva klika, proglasivši se uzorom antifašizma, čak je i Šuvara i Račana proglasila fašistima, a cijeli hrvatski narod genocidnim. Iako je devedesetih razotkrio takvu četničku gebelsovštinu i borio se protiv nje, Mesić se uskoro proglasio prvim antifašistom svijeta te preuzeo isti recept i primjenjivao ga na sve one koji mu se nisu sviđali: vrlo malim dijelom na uistinu rijetke radikalne proustaške elemente, a najvećim dijelom na sve one koji su mu stajali na političkom putu.

Ironija sudbine htjela je da ga sunovrate vlastiti, nimalo antifašistički ispadi. Ipak, za mene je Mesićev pad tek Pirova pobjeda: naime, za razliku od mene, Mesiću i dalje ništa ne nedostaje u životu.

Izvor:
Foto: N1

U fokusu

Bakić o Varteksu: Pokušava li netko već duže vrijeme jeftino otkupiti dugove od banaka?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Radnici nekadašnjeg tekstilnog diva Varteksa trenutno su u štrajku zbog neisplata plaća.

>>FOTO Očaj, bijes i suze na štrajku radnika Varteksa: “Sve smo dali toj tvrtki”

Na njihov štrajk i tešku situaciju u tvrtki osvrnuo se Nenad Bakić, nekadašnji najveći dioničar.

– Kod Varteksa je ključna stvar sljedeća: da li netko već duže vrijeme pokušava jeftino otkupiti dugove od banaka? Ako da, znate što to znači.

Da li moguće da takvi pokušaji odlažu mogućnost razrješenja krize prodajom neaktivne imovine, što Varteks i dužan napraviti prema predstečajnoj nagodbi? Jer naravno ako netko pokušava otkupiti dug, nije mu u interesu da se prije toga taj dug zatvara.

Kome odlaze novci od prodaje imovine? S druge strane, postoje li vjerovnici koji su predložili otpis dugova? Tko naplaćuje kamate i je moguće da one idu i do 12%?

To su ključne stvari – sve ostalo je magla.

Ohrabrujem one koji možda znaju više o tome, naročito sindikate, da upoznaju javnost s time – ističe Bakić na svojem Facebooku.

Nastavite čitati

U fokusu

Proglašena prirodna nepogoda mraza za područje Grada Lepoglave i Općine Donja Voća

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Anđelko Stričak je danas, 6. svibnja, proglasio prirodnu nepogodu zbog mraza za područje Grada Lepoglave i Općine Donja Voća.

U razdoblju od 21. do 24. travnja, u noćnim i jutarnjim satima, mraz je nanio velike štete na poljoprivrednim kulturama i trajnim nasadima.

Odluka je donesena nakon što su iz Grada Lepoglave i Općine Donja Voća zahtjeve za proglašenje prirodne nepogode dostavili Županijskom povjerenstvu za procjenu šteta.

Prema zaprimljenim zahtjevima, štete na poljoprivrednim kulturama su od 30 do 80 %.

Prva procjena ukupne štete zbog mraza na području dvije jedinice lokalne samouprave iznosi 460.000 eura.

Sukladno Zakonu o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda, oštećeni štetu trebaju u roku od 8 dana od proglašenja prirodne nepogode prijaviti Općinskom povjerenstvu u pisanom obliku i na propisanom obrascu. U roku od 15 dana Općinsko povjerenstvo treba izraditi prve procjene šteta, a u roku od 50 dana Županijskom povjerenstvu dostaviti konačnu procijenjenu štetu.

Županijsko povjerenstvo će potom u zakonskom roku prijavljene konačne procjene štete dostaviti Državnom povjerenstvu i nadležnim ministarstvima.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje