Povežite se s nama

Kultura

Ravnatelj Mesek zadovoljan brojem, ali i kvalitetom onoga što je Galerijski centar prezentirao lani

Objavljeno:

- dana

REZIME RADA

Nakon što su vrtićka djeca u prosincu okitila 15-ak jelki u programu Čarobna šuma, zatvorena je lanjska sezona Galerijskog centra.

Ovih je dana u istom prostoru otvorena izložba slika Spartaka Dulića. To je treći program, od njih oko 35, koji će ove godine biti prezentirani u Galerijskom centru. Tako će sezona početi novim program Idemo regionalno, jer je Spartak Dulić Vojvođanin iz Subotice. U trenutku otvaranja ove izložbe slika, u Galerijskom centru se još uvijek zbrajaju prošlogodišnji rezultati. Nema tu neke velike matematike.

Galerijski centar lani je odradio 34 programa i za to potrošio manje od 120 tisuća kuna. Ravnatelj Ivan Mesek je zadovoljan brojem, ali i kvalitetom onoga što je Centar prezentirao svojoj publici.

Bez praznog hoda

Lani je Galerijski centar s budžetom od 120 tisuća kuna odradio 34 priredbe. Još su uspjeli i uštedjeti.

Galerijski prostor dio programa odrađuje i u suradnji s varaždinskim festivalima, poput recimo Špancirfesta, Noći muzeja, Baroknih večeri ili Vafija. Dobra je suradnja s Gradskim muzejom Varaždin. – Kad se zbroje gostujući i vlastiti programi, Galerijski centar nema praznog hoda – kaže ravnatelj Ivan Mesek.  
Centar svoj program koncipira putem javnog natječaja u srpnju. – Hvatamo rokove kako bismo mogli program poslati u Ministarstvo – govori Ivan Mesek. Natječaji se objavljuju u popularnim medijima današnjice – na Facebooku, alternetu… – U prosjeku nam se javi stotinjak autora, od kojih izaberem njih oko 25, a ostali programi su rezultat suradnje.

Nedostatak proračuna ne bi trebao omesti rad Galerijskog centra. Iako Grad kao osnivač s oko 75 tisuća kuna pokriva najveći dio troškova, to je redoviti trošak, pa Ivan Mesek vjeruje da i oni ulaze u privremeno financiranje. Istina, niti osnivač niti Centar se još ne snalaze u nejasnim zakonskim odredbama. Zasad se krpaju novcem koji štedljivo uspijevaju sačuvati iz prošle godine. U Galerijskom centru plaćaju umjetnicima koji izlažu. – To je simbolična cifra, ali nevjerojatno mi je da na nekoj izložbi svi zarade osim umjetnika.  – kaže Ivan Mesek. Od pet lanjskih tematskih cjelina, Ministarstvo je pratilo njih tri. S obzirom na situaciju u hrvatskoj kulturi, ravnatelj smatra da je i 25 tisuća  dobivenih kuna dobro.Galerijski centar ove godine sprema i nešto novo. Dani performansa bi se trebali održati u prostoru bivše vojarne u Optujskoj.

– Razmišljamo o većoj priredbi od samih performansa. Bio bi to širi festival, performansi, glazbeni programi, da ljudi četiri dana mogu kampirati ondje, roštiljati, pilo bi se samo craft pivo… Da ne dođu samo pogledati performans i odu doma. To ne bi bio isključivo Festival Galerijskog centra nego bi se udružilo nekoliko inicijativa. Ali sve je to zasad samo skica – kaže Ivan Mesek. On je jako zadovoljan zbog jedne promjene u radu resornog ministarstva. – Redovno smo imali problem jer su rezultate natječaja iz srpnja objavljivali u svibnju sljedeće godine. A programi nisu mogli stajati i čekati, pa smo se morali snalaziti. Ove godine su rezultati došli krajem prosinca – zadovoljan je.
Sviđa mu se i cifra: ove će godine od Ministarstva dobiti tri tisuće kuna više nego dosad, dakle 28 tisuća kuna.

Adresa Galerijskog centra- Sinagoga
Adresa Galerijskog centra na koju se nikad nije uselio je varaždinska Sinagoga. O njezinu preuređenju se već dugo razgovara, ali još uvijek je to samo ruševna građevina, svake godine u sve jadnijem stanju. – Još 2004. godine, od osnivanja, smo na toj adresi, ali recimo samo da je projektna dokumentacija za obnovu bila gotova tek pet godina kasnije. Tada smo rekli da nećemo zaduživati Grad, koji je vlasnik, nego, poučeni iskustvima izvana, odlučili smo pričekati ulazak u Europsku uniju pa se javiti na natječaje EU fondova. Ali došla je kriza i fondovi su prvenstveno poticali projekte vezane uz nova radna mjesta… a kulturu ostavili za bolja vremena.
Iako su arhitekti procijenili da će obnova stajati oko 30 milijuna kuna, Ivan Mesek je siguran da će na kraju i 20 milijuna biti dovoljno.
Na jedinom dosadašnjem natječaju, kojim EU plaća 98 posto troškova, Grad nije prošao. Potom su se šest mjeseci spremali za najavljeni natječaj, koji je potom povučen. Sad treba čekati novi.

Izvor:
Foto:

Kultura

Dani folklora u Maruševcu iz godine u godinu oduševljavaju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu programa obilježavanja Dana Općine, u školsko-sportskoj dvorani Osnovne škole Gustav Krklec u Maruševcu održani su 21. Dani folklora u Maruševcu, u organizaciji Kulturno-umjetničkog društva Klaruš te uz pokroviteljstvo Općine Maruševec.

Uz Povorku Jure Zelenog, Dani folkora u Maruševcu tradicionalna je kulturna manifestacija koja iz godine u godinu oduševljava ljubitelje folklora. U ovogodišnjem je izdanju ugostila Kulturno-umjetničko društvo Bjelovar iz Bjelovara koji su se publici predstavili koreografijama „Ajde cure u kolo igrati“ i „I ja jesam posavačko dete“ i Kulturno-umjetničko društvo Tomislav iz Svetog Ivana Žabno s koreografijama „Kolovođo, kolovođo daj kolo povedi“ i „Žabničari, milo lane“ uz domaćine Kulturno-umjetničko društvo Klaruš iz Maruševca.

-Svoje ime, običaje i vrijedne ljude KUD Klaruš s ponosom predstavlja na folklornim manifestacijama diljem Lijepe naše, s nacionalno prepoznatljivom Maruševečkom nošnjom i Jurom Zelenim – istaknuo je na početku programa najznačajnijeg kulturnog događaja u Općini Maruševec tajnik KUD-a Klaruš Zlatko Peharda, dodavši kako su od prvog izdanja 2002. godine na manifestaciji nastupila 94 gostujuća društva s preko 3000 folkloraša koji su izveli više od 200 plesnih točaka u preko 60 sati programa.

Načelnik Općine Maruševec Mario Klapša naznačio je pritom kako ova manifestacija preko dvadeset godina obogaćuje kulturni život Općine Maruševec i slavljenički program u povodu obilježavanja Dana Općine i blagdana svetog Jurja.

Osim velikog broj proba koje su nužne za brojne smotre i nastupe širom Lijepe naše ali i izvan njenih granica u Sloveniji i Mađarskoj gdje su predstavljali našu tradiciju i kulturu ovoga kraja, u KUD Klaruš su unazad godinu dana za sav taj uloženi trud, vrijeme i pokoju ozljedu stigle i vrijedne nagrade i priznanja. Nagradu Varaždinske županije, odnosno Priznanje Župana Varaždinske županije u povodu obilježavanja Dana Varaždinske županije primio je Zlatko Peharda, plaketu Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Varaždinske Županije za izniman cjeloživotni doprinos na unapređivanju i promicanju vrijednosti kulturno-umjetničkog amaterizma Varaždinske županije uručena je pak predsjednici KUD Ani Rehvald, a KUD-u Klaruš je prije nekoliko dana, za iznimno djelovanje na promociji kulturne baštine Općine Maruševec, a povodom 25. obljetnice rada i postojanja dodijeljena i nagrada, odnosno Plaketa Općine Maruševec – istaknuo je načelnik Klapša te zaključio kako je sve navedeno pravi dokaz da je Općina Maruševec svojevrsni brend kad se govori o očuvanju tradicije i promociji kulture zahvaljujući najboljem KUD-u u Varaždinskoj županiji – KUD-u Klaruš.

Uz koreografije „Šečem, šečem drotičko“ mlađe dječje grupe, „Pod mostec“ starije dječje grupe, „Oj divojko Bunjevko“ prve folklorne postave KUD-a, „Dajte Juri vina da mu nebu zima“ grupe odraslih folkoraša, na 21. Danima folklora u Maruševcu KUD Klaruš je premijerno izveo koreografiju Pjerina Hrvaćanina uz glazbenu obradu Franje Plantaka – „Maruševečki majpan“ u kojoj su predstavljeni davno zaboravljeni svibanjski folklorni običaji maruševečkog kraja. Uvodnu pjesmu, Marijo svibnja kraljice, otpjevala je Danijela Kundija, dok je završna stara pjesma zapisana u Donjem Ladanju, Shajala nam zvezdica.

U raznolikom i nadasve bogatom folklornom programu izvedene su koreografije Hrvatskog zagorja (maruševečki kraj i okolica), Međimurja, Bilogore, Posavine, Moslavine te bunjevačkih Hrvata.

Pucanjem iz kubura Kuburaške udruge Maruševec najavljen je početak manifestacije, dok je kao popratni program pripremljena izložba Etnografske sekcije KUD-a Klaruš s fotografijama iz obiteljskih albuma mještana iz svih naselja Općine Maruševec koje su vrijedno prikupljali Anica Šimunec, Davor Gregur i Sanja Kolenko.

Nastavite čitati

Kultura

Restauratorski odjel Ludbreg već 30 godina spašava ugrožena kulturna dobra

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U petak, 3. svibnja, prigodnom će svečanošću i otvorenim vratima restauratorskih radionica biti obilježena 30. obljetnica osnivanja Restauratorskog odjela Ludbreg.

Restauratorski centar Ludbreg (danas Restauratorski odjel Ludbreg) osnovan je 1994. godine s ciljem spašavanja i privremenog smještaja evakuiranih kulturnih dobara iz ratom zahvaćenih područja Hrvatske.

Smješten je u glavnu zgradu dvorca Batthyány, koju je 1992. godine Grad Ludbreg ustupio tadašnjem Ministarstvu prosvjete, kulture i športa na korištenje bez naknade, za potrebe zaštite kulturne baštine. Zgrada dvorca za tu je svrhu obnovljena te uređena kao središnja čuvaonica za pokretna kulturna dobra, s restauratorskim radionicama Hrvatskog restauratorskog zavoda.

Predstavnici Bavarskoga zemaljskog zavoda za zaštitu spomenika (Bayerisches Landesamt für Denkmalpflege) pružili su veliku pomoć donirajući restauratorsku opremu i stručnu literaturu te novčana sredstva za pomoć pri osnivanju restauratorske radionice, a financijska pomoć stigla je i od bavarske Vlade, Hypo – Zaklade za kulturu, Bavarskoga državnog ureda i nadbiskupskih ordinarijata München – Freising i Bamberg.

U restauratorskim radionicama su uz domaće radili i strani konzervatori-restauratori, njihovi suradnici i studenti te stručnjaci čija je djelatnost bila vezana uz konzervatorsku i restauratorsku djelatnost.

Opravdanost projekta obilježena je 1997. godine dodjelom namjenskog kredita Bayerische Landesbank i Bayerische Landesanstalt für Aufbaufinanzierung Hrvatskom restauratorskom zavodu, uz odgovarajuće odluke o jamstvu Vlade Republike Hrvatske, za cjelovitu obnovu dvorca Batthyány te za dodatno opremanje Restauratorskog centra, koji je iste godine ušao u sastav Hrvatskog restauratorskog zavoda.Restauratorski centar Ludbreg svečano je otvoren 4. svibnja 2000. godine. Intenzivirano je konzerviranje i restauriranje u ratu oštećenih umjetnina pohranjenih u prostorijama dvorca, a potom i drugih spomenika hrvatske kulturne baštine.

Uz radionice za restauriranje štafelajnog slikarstva i polikromirane drvene skulpture, osnovan je 2003. godine i Odsjek za tekstil, a 2009. godine i Tekstiloteka – specijalizirana zbirka u kojoj se čuva i obrađuje ugrožena povijesna tekstilna građa.

U Centru su se održavali i brojni programi stručnog usavršavanja za konzervatore i konzervatore-restauratore (konferencije, seminari i radionice) te programi međunarodne suradnje, s ciljem unapređivanja konzervatorske i konzervatorsko-restauratorske djelatnosti.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje