Povežite se s nama

Kultura

U Novom Marofu počeli 8. Rabuzinovi dani: otvorena izložba “Od siromašne sreće do velikog svijeta“

Objavljeno:

- dana

Prije više od stotinu godina, 27. ožujka 1921. godine, u Ključu pokraj Novog Marofa rođen je svjetski priznati likovni umjetnik Ivan Rabuzin, a u sjećanje na velikana naše umjetnosti i naive, Turistička zajednica Grada Novog Marofa, Kulturni centar Ivan Rabuzin i Gradska knjižnica i čitaonica Novi Marof organiziraju manifestaciju Rabuzinovi dani.

Ovogodišnji 8. Rabuzinovi dani počeli su u petak, u novomarofskom Kulturnom centru koji nosi upravo umjetnikovo ime, otvorenjem izložbe „Od siromašne sreće do velikog svijeta“, a trajat će sve do 19. travnja.

Na izložbi je postavljeno nekoliko slika koje su do sada rijetko ili nikada izlagane, a uz eksponate prikazana je i svojevrsna interpretacija Rabuzinovog djelovanja i sudjelovanja u velikim svjetskim projektima. Na taj će se način prikazati izazovni životni put, od odrastanja u maloj ruralnoj sredini, do pozicioniranja Ivana Rabuzina na slikarsku mapu svijeta.

Tako izložba prikazuje nekoliko odabranih međunarodnih događaja kojima se ukazuje kolika je unikatnost i vrijednost Rabuzinovog umjetničkog opusa.  Obuhvaća i prikaz objekata koje je Rabuzin gradio u suradnji s međunarodno priznatim arhitektom Vjenceslavom Richterom (prikaz Bruxelles ‘EXPO 58’ paviljona-škole).

Dva završena objekta, Memorijalna galerija Rabuzin u Ključu te obiteljska kuća Rabuzin Prpić u Zagrebu, predstavljaju posebnu i jedinstvenu vrijednost, budući da je na tim objektima, prema nacrtima Vjenceslava Richtera, drvenarija izrađena u stolariji „stolara” Ivana Rabuzina. 

U društvu najboljih Rabuzin je bio i u suradnji sa svjetski poznatom tvornicom porculana Rosenthal, kada je uz Salvadora Dalia i Victora Vasarelya oslikavao porculan, čija će se komparacija također interpretirati na ovoj izložbi, a surađivao je i s Nobelovom zakladom te Međunarodnim društvom pisaca P.E.N.

Izložbu su omogućili Rabuzinova kćerka Zdenka Rabuzin Prpić i njezina obitelj, posudivši eksponate.

– Naša ideja ove izložbe je bila pokazati u kakvom društvu je Rabuzin živio, gdje je stvarao, gdje su njegovi nivoi. Postoji jedan mali detalj koji želim spomenuti, to je presedan da se u jednoj tako maloj, kulturološkoj zatvorenoj sredini rode dva velika imena. To je nešto nevjerojatno, a vama otvara pogled na ogroman prostor. Mi kao obitelj, vrativši se ovdje, imamo zadaću nastaviti ondje gdje je Rabuzin stao – rekao je Rabuzinov zet Ivan Prpić.

Kultura i turizam usko su povezani, stoga su u Turističkoj zajednici Grada Novog Marofa iznimno  sretni i ponosni da svjetski značaj Ivana Rabuzina imaju priliku promovirati.

– Izložbe mogu biti snažan motiv dolaska posjetitelja u destinaciju, stoga su proljeće, Rabuzinov rođendan i Rabuzinovi dani dobra kombinacija za stvaranje  turističkog doživljaja. Ova će izložba prikazati i neka djela koja nisu toliko često izlagana, ponuditi osvrt na njegov utjecaj u svijetu kroz interpretacije raznih projekata i prikazati Rabuzina u društvu najboljih. Zadatak svih nas je taj svijet koji je on svojom posebnošću dotaknuo i zaslužio njegovo priznanje, dovesti ponovno tu doma, među njegove brege – rekla je voditeljica ureda TZ Grada Novog Marofa, Renata Horvatić.

Novomarofski gradonačelnik Siniša Jenkač istaknuo je da su Rabuzinovi dani promocija cijelog umjetnikovog opusa, ali i Novog Marofa, Varaždinske županije i cijele Hrvatske.

– Svake godine uz manifestaciju imamo i izložbu  djela našeg velikana hrvatske umjetnosti i hrvatske naive, a ovoga je puta prikazan izazovni životni put Ivana Rabuzina, od odrastanja u maloj ruralnoj sredini, do njegovog pozicioniranja na slikarsku mapu svijeta – rekao je Jenkač.

Izložbu je postavila Mirjana Dučakijević, povjesničarka umjetnosti, kustosica i umirovljena muzejska savjetnica Gradskog muzeja Varaždin , u suradnji s obitelji Rabuzin Prpić.

Kultura

Najavljen jubilarni 15. VAFI & RAFI – internacionalni festival animiranog filma djece i mladih

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Jubilarno petnaesto izdanje VAFI i RAFI – Internacionalnog festivala animiranog filma djece i mladih, najavljeno je danas u dvorištu palace Sermage u Varaždinu.

Program petnaestog izdanja festivala počinje u ponedjeljak, 27. svibnja, u Varaždinu i završava 1. lipnja, a novitet je održavanje projekcija i u Ludbregu, Novom Marofu i Ivancu u suradnji s partnerskim institucijama.

Nakon prošlogodišnjeg izdanja u Varaždinu i Rijeci, organizatori iz Filmsko-kreativnog studija VANIMA fokus razvoja publike odlučili su staviti na Varaždinsku županiju gdje će se održavati cjelokupni program ovogodišnjeg izdanja festivala. Tako su uz već stalne partnere i suorganizatore P4 i POU Varaždin, ove godine pridruženi Centar za kulturu i informiranje “Dragutin Novak” Ludbreg, POU Novi Marof i POU “Đuro Arnold” Ivanec.

Konferenciji za medije tako su se uz dogradonačelnika grada Varaždina Miroslava Markovića te organizatore festivala pridružili i ravnatelji partnerskih institucija – Lana Velimirović Vukalović, Tina Putar i Branko Dijanošić.

Na službene projekcije, njih čak 23, već sad je najavljeno više od 2000 djece i mladih koji će odabrati one najbolje iz RAFI sekcije, a riječ je o profesionalnim animiranim filmovima pristiglih iz cijelog svijeta.

VAFI sekcija započet će u četvrtak prigodnim programom u Centru za mlade i nezavisnu kulturu – P4, a na sam festival stiže više od 70 domaćih i stranih gostiju. Osim likovno-kreativnih radionica za djecu sudionike VAFI-ja, njihovi mentori te student i obrazovni djelatnici sudjelovat će na dvodnevnom simpoziju posvećenom filmskoj i medijskoj pismenosti. Uz desetak zanimljivih domaćih i stranih predavača, svoje masterclass predavanje održat će i ambasador festivala Josh Staub. Staub je filmski redatelj, scenograf i supervizor vizualnih efekata koji je radio za Walt Disney Animation Studios i Netflix Animation, a sudjelovao je u više od 20 filmskih projekata uključujući Oscarom nagrađene filmove Frozen, Paperman i Feast. Uz svoje filmske i druge projekte, Josh Staub također predaje filmsku umjetnost na USC School of Cinematic Arts te je jedan od osnivača organizacije Rise Up Animation, koja se zalaže za povećanje raznolikosti u industriji animacije. I kao što sam ističe, suradnja s doslovno stotinama nevjerojatno talentiranih umjetnika i tehničara na ogromnim projektima je uzbudljiva i ispunjavajuća, ali baš zbog toga on osjeća potrebu slikati i crtati manja djela kod kuće kao osobni kreativni izlaz. Upravo jedan dio iz njegove serije slika pod nazivom Signs of Burbank, bit će uz ostale zanimljive radove koji ilustriraju Staubovu neobično zanimljivu i svestranu umjetničku osobnost, predstavljen na izložbi u četvrtak u sklopu ovogodišnjeg VAFI & RAFI festivala u Centru P4.

Josh Staub nije prvi put u Varaždinu. Prije više godina sudjelovao je i u programu drugog VAFI festivala, a 2022. godine je bio i na čelu VAFI žirija. To što je on od ove godine ambasador VAFI-ja je također jedna od činjenica koja govori u prilog važnosti koju međunarodni umjetnički krugovi poklanjaju varaždinskoj filmskoj manifestaciji.

Za zanimljivi i raznovrsni službeni program organizatori zahvaljuju ovogodišnjim selektorima festivala – Ivani Ivančić Medved i Ani Sever u VAFI sekciji, te Dubravki Kalinić Lebinec i Bošku Piculi u RAFI sekciji. Na festival je pristiglo rekordnih 1133 animirana filma iz preko 92 zemlje svijeta. Riječ je o 289 filmova u VAFI sekciji te 844 u RAFI sekciji. Nakon višemjesečnog gledanja, odabrana su 162 filma koji ulaze u službeni program festivala. Ukupno 90 u VAFI sekciji, te 72 filma u RAFI sekciji. Stručni žiri će u Varaždinu dakle imati puno posla, a uz njih će svoju odluku donijeti i tradicionalni žiri koji donosi odluku o Plavom VAFI-ju za filmove koji najviše promiču prava djece.

Na čelu ovogodišnjeg VAFI žirija je animatorica iz Hrvatske Kata Gugić animatorica i predsjednica ASIFA Hrvatske, zatim freelancer iz Hong Konga Owen Chan, animator Thomas Kunstler iz Grčke, animator Rastko Ćirić iz Srbije te Felix Vanginderhuysen, predstavnik ECFA-e iz Belgije koja je ujedno zemlja partner ovogodišnjeg izdanja VAFI & RAFI festivala.

– Ovakvi programi daju dodanu vrijednost Gradu Varaždinu, a VANIMA se kao i uvijek festival trudi održati na vrlo visokom nivou. Bitno je istaknuti da radimo na realizaciji projekta Centra kreativnih industrija gdje bi ovakvi programi dobili dodatnu institucionalnu podršku. To je veliki i zahtjevni projekt koji želimo provesti kroz ITU mehanizam, a svim ovakvim programima kroz Centar bi osigurali još bolje uvjete. Nadamo se kako će Centar kreativnih industrija koje vodi POU Varaždin biti gotov kroz dvije do tri godine. Centar kreativne industrije, projekt čija vrijednost prelazi 6 milijuna eura, je potpuno nova stvar u Varaždinu u kojoj će i VAFI & RAFI festival naći svoju novu dimenziju sa svim radionicama i sadržajima koji nosi takav projekt. Izražavam podršku Grada Varaždina ovakvim projektima i želim svim sudionicima puno uspjeha. Program je vrlo bogat i drago mi je da su se uključile i kolege iz Varaždinske županije. To će također dati novu dimenziju festivalu. – istaknuo je Miroslav Marković, zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina.

Pokrovitelji Festivala su Hrvatski audiovizualni centar, Grad Varaždin i Varaždinska županija, a realizacija se odvija uz pomoć suorganizatora i partnera – Centar za mlade i nezavisnu kulturu – P4, POU Varaždin i kino GAJ, Centar za kulturu i informiranje “Dragutin Novak” Ludbreg, POU Novi Marof, POU “Đuro Arnold” Ivanec, ASIFA Hrvatska i Hrvatski filmski savez.

– Ovim putem zahvaljujemo svim pokroviteljima, suorganizatorima, ali i brojnim partnerima te medijskim pokroviteljima koji nas podržavaju sve ove godine – istaknuo je Hrvoje Selec, direktor Festivala.

Svi sadržaji u okviru VAFI & RAFI festivala su besplatni, a sve nadolazeće informacije vezane uz Festival možete pratiti na službenim internetskim stranicama festivala www.vafirafi.com ili na službenoj Facebook stranici.

Nastavite čitati

Kultura

Porin ovih dana stigao u ruke nagrađenih Varaždinaca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ovoga tjedna napokon je u ruke varaždinskih dobitnika maestra Anđelka Igreca i zbora “Chorus angelicus” stigao kip glazbene nagrade Porin.

Ovom najprestižnijom hrvatskom glazbenom nagradom u kategoriji Najbolja izvedba klasične glazbe nagrađena je izvedba “Muke po Mateju” J. S. Bacha održana na 52. Varaždinskim baroknim večerima povodom 25. obljetnice osnivanja Varaždinske biskupije.

Osim zbora “Chorus angelicus” i orkestra “Capella Savaria” iz Mađarske, mo. Anđelko Igrec za ovu izvedbu okupio je soliste koji su u svjetskom vrhu interpretacije rane glazbe.

Podsjećamo to su Ivana Lazar i Tia Pikija – soprani, Sonja Runje – alt, Franko Klisović – kontratenor,  Hugo Hymas i Emanuel Tomljenović – tenori, Grga Peroš – bariton i Krešimir Stražanac – bas.

U izvedbi je sudjelovao i Dječji zbor Glazbene škole u Varaždinu. Nominaciju i osvajanje nagrade Porin omogućio je nosač zvuka u izdanju Vladimira Gotala iz varaždinske nakladničke kuće Aulos, koji već gotovo pola stoljeća bilježi vrhunske izvedbe koje se održavaju u Varaždinu i Hrvatskoj.

Za muzikološki tekst uz nosač zvuka zaslužna je dr. sc. Zdenka Weber, diplomatkinja i promicateljica varaždinske i hrvatske kulture, a posebice glazbene umjetnosti.

Podsjećamo, ovo je druga nagrada Porin dodijeljena varaždinskim glazbenicima, dok je prvi također osvojio varaždinski skladatelj, dirigent i orguljaš mo. Anđelko Igrec u kategoriji najboljeg autorskog albuma za CD “Kyrie” 2010. godine.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje