Povežite se s nama

Međimurje

Na Blaževo prikupili novac za rehabilitaciju

Objavljeno:

- dana

BLAŽEVO

Sveti Blaž, biskup, svetac i mučenik, zaštitnik je oboljelih od bolesti grla, te Klub laringektomiranih Županijske lige protiv raka Čakovec svake godine organizira obilježavanje Blaževog. Ove je godine njihov dan obilježen u petak, 3. veljače, u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Belici, gdje su održani sveta misa i blagoslov grla.

– Cilj obilježavanja dana sv. Blaža je senzibiliziranje javnosti za potrebe laringektomiranih osoba, upoznavanje s radom Kluba laringektomiranih i ukazivanje na važnost prevencije i ranog otkrivanja raka grla – ističu u Županijskoj ligi protiv raka. Nakon mise organizirana je i edukativno-humanitarna akcija pod nazivom “Zajedno smo jači i glasniji”, tijekom koje je predstavljen rad Kluba laringektomiranih. Također su su prodavane jabuke i drugi prigodni predmeti koje su izradili članovi Kluba te je nastavljeno druženje u župnoj dvorani. Klub laringektomiranih Međimurske županije osnovan je u sklopu Županijske lige protiv raka Čakovec 1998. godine, a okuplja osobe operirane od raka grla i članove njihovih obitelji te zdravstvene djelatnike.

Sredstva prikupljena prodajom jabuka i ukrasa utrošit će se na rehabilitaciju operiranih osoba

– Laringektomirani su osobe kod kojih je odstranjen grkljan i dio neuromuskularnih struktura vrata. Te osobe više ne dišu na nos, već na otvor u donjem dijelu vrata – traheostomu. Zbog toga nastaju mnogobrojne poteškoće, a jedna od posljedica s kojom se operirane osobe vrlo teško nose je gubitak glasnog govora. Stoga je govorna rehabilitacija jedan od najvažnijih segmenata oporavka koju moraju proći oboljeli – pojašnjavaju u Klubu. Financijska sredstva prikupljena tijekom ove akcije utrošit će se za odlazak članova kluba na rehabilitaciju. Jabuke su donirala obiteljska poljoprivredna imanja iz Belice i Pribislavca.
 

Sastanci Kluba laringektomiranih održavaju se svake prve srijede u mjesecu u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije, u vremenu od 9 do 10 sati. Sastanke redovito posjećuje 15-tak laringektomiranih osoba i njihovih partnera, a trenutačno je učlanjeno ukupno njih 21.

Podrška

– Dobro rehabilitirani članovi Kluba i zdravstveni djelatnici pružaju podršku novopridošlim članovima kako bi se što prije i lakše vratili u svoju obiteljsku i radnu sredinu te cjelokupnu zajednicu – ističu u klubu. Govorna rehabilitacija nije jednako dostupna bolesnicima u cijeloj Hrvatskoj. Zato Hrvatska zajednica laringektomiranih osoba već dugi niz godina u Talasoterapiji u Crikvenici organizira simpozije, međunarodne susrete laringektomiranih osoba te intenzivne seminare nadomjesnoga govora i psihoonkološke potpore laringektomiranih. Članovi međimurskoga kluba aktivno sudjeluju u svim drugim aktivnostima Hrvatske zajednice i posjećuju druge klubove u Hrvatskoj i inozemstvu.

SASTOJCI

Članovi Kluba laringektomira-nih sastaju se svake prve srijede u mjesecu u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije od 9 do 10 sati

Izvor:
Foto:

Međimurje

Ostaje li Mursko Središće i šest okolnih općina bez veterinarske brige za male kućne ljubimce?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Veterinarska stanica u Murskom Središću postoji još od pedesetih godina prošlog stoljeća, a usluge iste koriste građani Murskom Središća ali i mještani okolnih općina Vratišinec, Podturen, Selnica, Sveti Martin na Muri, Štrigova i Lendava.

Obzirom na trenutnu problematiku odnosno zatvaranja dijela ambulante, to jest usluge za male kućne ljubimce, iz Grada Mursko Središće ističu da je navedena usluga potrebna građanima Murskog Središća i okolnih općina kako bi stručan i iskusan tim doktora veterinarske medicine mogao pružati ljubimcima zdravstvenu skrb u najkraćem mogućem roku.

U cilju ponovnog otvorenja dijela veterinarske ambulante u Murskom Središću koja se bavi kućnim ljubimcima gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak uputio je zamolbu za potporom načelnicima susjednih općina da se zadrži usluga za male kućne ljubimce u Veterinarskoj ambulanti u Murskom Središće te je po primitku potpora upućen dopis privatnom vlasniku Veterinarske ambulante.

– Nadamo se da će iskazana potreba Grada i okolnih općina biti uvažena te da će ponovno bit omogućena zdravstvena skrb za kućne ljubimce u Murskom Središću. Očekujemo odgovor od vlasnika te ćemo s njim upoznati javnost – priopćili su iz Murskog Središća.

Nastavite čitati

Međimurje

KUU Zvon će u “Dobro jutro, Hrvatska” prezentirati župu i Općinu Mala Subotica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

KUU Zvon župne zajednice Mala Subotica će ove subote, 4. travnja, gostovati u HRT-ovoj emisiji “Dobro jutro, Hrvatska”.

Tridesetak Zvonovaca će prezentirati župu i Općinu Mala Subotica kroz međimursku popevku, ples, nošnju, rukotvorine i naravno gastronomiju.

Nastup uživo se očekuje oko 10:20 sati, stoga budite pokraj malih ekrana i podržite naše čuvare kulturne tradicije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje