Povežite se s nama

U fokusu

FOTO I premijer Plenković odazvao se otvorenju nove školske zgrade i dvorane u Svetom Iliji

FOTO: IVAN AGNEZOVIĆ

Objavljeno:

- dana

Dan Varaždinske županije, ujedno i blagdan Male gospe, proslavljen je u večernjim satima svečanom sjednicom Županijske skupštine Varaždinske županije i svečanim otvorenjem OŠ „Vladimir Nazor“ Sveti Ilija.

Na svečanosti su učenici OŠ Sveti Ilija izveli glazbeno-scenski program povodom otvorenja nove školske zgrade, a dodijeljena su i javna priznanja Varaždinske županije za 2022. godinu, priznanja župana za 2022. godinu te nagrada najmaturantici u školskoj godini 2021./2022.

Nagrade su uručene Danijelu Boroviću, Stefanu Lupinu (nije prisustvovao sjednici), Davorinu Štetneru, Amaliji Rafaj Škriljevečki, Lovačkoj udruzi Fazan, 5. bojnoj 1. A brigade „Tigrovi“, Martinu Lukavečkom, Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Hrženica, Enesu Gariboviću te Marijanu Kostanjevcu posthumno (nagradu je preuzela njegova supruga).

Sjednici je prisustvovao predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i drugi ugledni gosti koje je ugostio župan Varaždinske županije Anđelko Stričak.

– Ovo je, možemo reći, povijesni tjedan jer je obilježen bitnim nam investicijama na koje smo čekali i po 20 godina. Upravo su te investicije najljepši poklon našim sugrađanima povodom njihovog dana, Dana Varaždinske županije. Nakon 20 godina čekanja, danas otvaramo ovu novu, suvremenu školu. Prvu školu koja je u našoj županiji doslovno izgrađena od „A do Ž“. Osim učionica, kabineta, knjižnice, školske kuhinje, odmah je izgrađena i školska sportska dvorana, vanjski sportski tereni, uređen je okoliš i okretište autobusa – započeo je svoj govor župan Stričak.

Naveo je da, nakon 20 godina čekanja, upravo je ovaj tjedan pokrenut natječaj za izgradnju prve dionice brze ceste Varaždin – Krapina, što označava početak izgradnje mreže brzih cesta na sjeveru Hrvatske koje će povezati županijska središta, skratiti i olakšati putovanje, povećati sigurnost i povećati privlačnost manjih sredina za poslovanje i nove investicije.

Nakon 20 godina čekanja, dodaje župan, ovaj tjedan je raspisan i natječaj za izgradnju Centralnog operacijskog bloka, projekta koji je varaždinskoj javnosti zasigurno poznatiji kao projekt „dogradnje Kirurgije“.

– Za naše zdravstvo i naše sugrađane ovo ulaganje je iskorak u budućnost – suvremeni objekt sa suvremenom opremom, u kojem će naši liječnici i zdravstveni radnici imati priliku pokazati svoj puni potencijal. Zahvaljujući Razvojnom sporazumu Sjever, dobili smo i bespovratna europska sredstva za projektiranje još šest važnih objekata – među njima je i projektiranje Regionalnog centra civilne zaštite Varaždin. Sigurnost nema alternativu, a tome svjedočimo zadnjih godinu dana tijekom kojih su nas, uz epidemiju koronavirusa, pogodile prirodne nepogode, najprije tuča, potom i suša – rekao je Stričak.

Nadalje je kazao da je u Varaždinskoj županija zbrinuta svaka raseljena osoba iz Ukrajine te da su žurne službe uspješno odgovorile i na nedavnu prometnu nesreću te je zahvalio svim „hitnjacima“, policajcima, vatrogascima, civilnoj zaštiti, Crvenom križu, HGSS-u.

Dotaknuo se i teme proglašenja Ivančice, Strahinjčice, Maceljskog gorja i Ravne gore parkom prirode, kao i izgradnje geotermalne elektrane, odnosno projekta Bukotermal, te je nastavio:

– S ponosom mogu reći da smo za poljoprivredu, za bespovratne potpore osigurali rekordni iznos u proračunu, a naši OPG-ovi sa svojim proizvodima to opravdavaju. U turizmu bilježimo rekordni broj noćenja. To su dvije grane gospodarstva koje postaju sve značajnije u našoj županiji, koja je prvenstveno poznata po svojoj industrijskoj snazi, proizvodnji i izvozu. Imamo dvostruko nižu nezaposlenost od prosjeka Hrvatske. Uvjereni smo da ćemo uspješno provesti i industrijsku tranziciju, čemu u prilogu govori podatak da su upravo poduzetnici iz naše županije iskazali najveći interes za izradu i provođenje EU projekata. A da bismo u tome bili što uspješniji, poseban naglasak stavljamo na obrazovanje i na povezivanje obrazovnih programa i realnog sektora. U izgradnji su dva regionalna centra kompetentnosti, jedan u zdravstvu, a drugi u poljoprivredi. U njima će se učenici, ali i odrasli obrazovati za zanimanja potrebna na tržištu rada – istaknuo je župan.

Županija je, kazao je, pokrenula i strukovne centre izvrsnosti, povećane su stipendije, donijeta je i odluka o nagrađivanju učenika koji osvajaju medalje na međunarodnim natjecanjima.

– Njima ne dodjeljujemo samo novčane nagrade, nego oni automatski postaju stipendisti Varaždinske županije do kraja svojeg školovanja. Svime navedenim stvaramo sustav jednakih šansi. A izgradnja ove škole Vladimira Nazora u Svetom Iliji može biti primjer kako se uspješno provode projekti – suradnjom lokalne, županijske i državne vlasti, međusobnim uvažavanjem, dijalogom i zajedništvom. Stoga veliko hvala ravnateljici i načelniku i njihovim suradnicima na suradnji. Ali, da nije bilo pomoći Vlade i premijera, pitanje je bismo li danas bili ovdje. Stoga zahvaljujem premijeru Plenkoviću, ministrima, saborskim zastupnicima, ravnateljima i direktorima državnih tvrtki i ustanova na podršci pri realizaciji projekata i investicija bitnih za Varaždinsku županiju – zaključio je Stričak.

Posjet premijera

Premijer Andrej Plenković u svom se govoru zadržao na tri temeljne poruke, a prva je simbolika izgradnja ove škole nakon 163 godine, što zahtjeva čestitku svima koji su sudjelovali u realizaciji.

– Kada se sjetim svih prijašnjih razgovora, mogu vam reći da su svi ovdje iz Varaždinske županije, zastupnici, političari, načelnici, jako željeli ovu školu i to govori da postoji jedinstvo na pogled u obrazovanje i ulaganje u mlade. Stvorili smo jedan prekrasan objekt koji će služiti generacijama i oplemenjivat život u Svetom Iliji. Hrvatski narod mora ulagati u obrazovanje, mlade i posvetiti svo vrijeme da bismo iz obrazovnog sustava izašli što konkurentniji – uvodno je kazao Plenković.

Druga je poruka premijera poslana cijeloj županiji i sjeveru Hrvatske, prilikom čega se osvrnuo na potpisivanje projekta Sjever kojim će se realizirati svi strateški projekti i financirati sve bitno za razvoj sjevera Hrvatske.

Treća poruka, dodao je premijer, odnosi se na širi kontekst, odnosno na današnju sjednicu Vlade na kojoj je predstavljen paket mjera pomoći građanima, poduzetnicima, obrtnicima, studentima i dr., da bi na kraju čestitao svima te ustvrdio da u Vladi i Saboru ova županija ima mnogo prijatelja i zagovornika koji će rado podržati projekte poput ovog. – Ovo je jedan od ljepših proslava Dana županije, a bio sam na mnogo njih, hvala ravnateljici i na prekrasnoj atmosferi. Ostat će mi u sjećanju – izjavio je Andrej Plenković.

Emotivan govor ravnateljice

Anđelka Rihtarić, ravnateljica Osnovne škole Vladimir Nazor Sveti Ilija, posebno je bila emotivna, ali i ponosna na ostvarenje velikog sna, kako je navela u svom govoru.

– „Usudite se sanjati i usudite se sanjati veliko.“ Dvije godine, tri mjeseca 16 dana i 8 sati i 20 minuta prošlo je od vremena otkada sam tu misao govorila, ponavljala, izgovorila na istome ovome mjestu, ali na svibanjskoj travi na padini brežuljka podno tornja Sv. Ilije, a prilikom otvorenja radova na školi Sv. Ilija. U dvije godine došli smo do ostvarenja sna. Dragi gosti, uzvanici, prijatelji i podupiratelji škole, roditelji i učenici, dobrodošli u ostvarenje sna, u novoizgrađenu školu i ostvarenje sna, u OŠ „Vladimir Nazor“ Sveti Ilija. Bit ću emotivna jer je ovo ostvarenje sna, vizionari svoga vremena silno su ponosni na nas danas, ostvarili smo 184 godine dug san. On nije došao sjedeći, već tvrdim i napornim radom. U posljednje dvije i pol godine mnogi su uložili svoje vrijeme, trud, da bismo danas bili ovdje. I ako nas vizionari gledaju, moj san i san sviju nas je da ova škola, koja je uvijek imala državne i druge prvake, da će ova škola koja broji 4000 kvadrata i 16.000 kvadrata površine okoliša, da će stvarati sinove i kćeri, u budućnost slati lidere, znanstvenike, radnike, jer ja njih svakidan vidim u očima djece. Zavaljujem na zajedništvu Ministarstvu znanosti i obrazovanja, Županiji i Općini što smo u zajedništvu postigli da ovaj san koji sanjamo jako dugo postane stvarnost i misao vodilja našoj djeci i djeci naše djece. Neka nam dobro živi Osnovna škola u Svetom Iliji – poručila je ravnateljica Rihtarić.

Ponos općine

Marin Bosilj – načelnik Općine Sveti Ilija kazao je da će današnji dan biti upisan zlatnim slovima u povijest Općine.

– Dugi niz godina žitelji su sanjali novu školu, a danas je taj san postao stvarnost – kazao je i podsjetio na tijek radova koji su započeli 2003. godine otkupom zemljišta. – Nije lako graditi jedan ovakav impresivan objekt, jer da je graditi lako, gradio bi svatko. Zato moramo biti svjesni veličine ovog projekta – naveo je Bosilj te zahvalio svima koji su sudjelovali u realizaciji.

– Naša općina je dobila i prostor za održavanje raznim manifestacija, ukras je općine. Ponosni smo na ovaj objekt. Djeco, uživajte u svakom trenutku, neka bude na ponos svima, neka ovo bude primjer i za druge projekte u našim seoskim sredinama – naglasio je načelnik.

Predsjednik Skupštine Varaždinske županije Josip Križanić kazao je da je riječ o prvoj u potpunosti izgrađenoj školi u Varaždinskoj županiji od osamostaljenja. Poručio je premijeru da ne zaboravi ovu županiju te da očekuje izdašno financiranje projekata uključenih u Sporazum za Sjever.

– Iskrene čestitke svim laureatima i svima čestitam Dan županije i blagdan Male Gospe. Svim učenicima sretan početak nove školske godine u ovoj lijepoj školi – rekao je Križanić, a okupljenima se obratila i izaslanica predsjednika Sabora Nadica Dreven Budinski.

– Čestitam na ostvarenju dugogodišnjeg sna. Htjela bih kao izaslanica i žiteljica ove općine posebno zahvaliti svima koji su doprinijeli ostvarenju ovog velebnog projekta. Ne znam kada sam bila sretnija i ponosnija – navela je Dreven Budinski te čestitala svima na ovom uspješno provedenom projektu.

U fokusu

Nova odluka o parkiralištima u Varaždinu, evo koje su novosti i kako sudjelovati u javnoj raspravi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U razdoblju od 30. travnja do 30. svibnja 2024. godine provodi se savjetovanje sa zainteresiranom javnošću povodom donošenja Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području Grada Varaždina.

-Ovim izmjenama i dopunama Odluke detaljnije se definiraju odredbe koje se odnose na uslugu parkiranja na uređenim javnim površinama i u javnim garažama, s obzirom na uvođenje novih informacijskih tehnologija, ali i definiranje naplate i kontrole naplate parkiranja, definiranje postupka izdavanja povlaštenih parkiranih karata za stanare i drugih poslova s tim u vezi te obavljanje nadzora nepropisno parkiranih vozila na parkiralištima. Na Nacrt prijedloga Odluke zatražena je prethodna suglasnost Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama – ističu u Gradu Varaždinu.

Izrađen je novi prometni elaborat, a osim revizije postojećih javnih parkirališta i garaža na kojima se trenutno obavlja naplata za korištenje parkirališnih mjesta na području Grada Varaždina, dodatno se uvodi naplata parkiranja na dijelovima grada, takozvanim parkirališnim blokovima, u kojima će vrijediti posebni povlašteni uvjeti za stanare. Naplata bi se trebala uvoditi etapno.

Temeljem provedene revizije javnih parkirališta i garaža na kojima se trenutno obavlja naplata parkiranja na području Grada Varaždina u zonama 0., 1., 2. i 3., obavljeno je usklađenje te je utvrđeno da je obilježeno ukupno 996 parkirnih mjesta za predviđenih za naplatu parkiranja, a osim njih, obilježeno je 71 parkirno mjesto za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti te 6 parkirnih mjesta za taxi vozila i 6 mjesta za punjenje električnih vozila. Također je predviđeno obilježavanje 5 parkirnih mjesta za motocikle.

-U Gradu Varaždinu uvode se 3 nova parkirališna bloka na kojima će se obavljati naplata parkiranja: blok A, blok B te blok C. Blokovi A i B uvrstit će su u drugu zonu naplate dok će se blok C uvrstiti u treću zonu naplate parkiranja u Gradu Varaždinu. U navedenim će blokovima pod naplatom biti ukupno 728 parkirnih mjesta, dok će za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti biti rezervirano ukupno 39 parkirnih mjesta. U svakom od navedenih blokova broj parkirnih mjesta za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti zauzima 5% od ukupnog broja parkirnih mjesta, kao i u ukupnom broju parkinga pod naplatom – navedeno je u spomenutom elaboratu.

Uvode se tako parkirališni blok A, koji će obuhvaćati prostor istočnije od Ulice Stanka Vraza ( iza višestambenih zgrada kućni broj 6, 8 i 10) – prilaz preko Ulice Vatroslava Lisinskog, blok B koji će obuhvaćati postojeće parkiralište smješteno istočnije od Zagrebačke ulice, a južno od Ulice Franca Prešerna, te blok C, koji obuhvaća parkirna mjesta u Trakošćanskoj ulici te dio u Ulici braće Radić.

Cilj provođenja savjetovanja sa zainteresiranom javnošću jest upoznavanje javnosti s nacrtom dokumenata, a radi dobivanja mišljenja, primjedbi i prijedloga i eventualno prihvaćanja zakonitih i stručno utemeljenih prijedloga, primjedbi i mišljenja.

Materijali i obrasci relevantni za savjetovanje, kao i sami nacrti dokumenata, nalaze se na web stranici Grada Varaždina https://varazdin.hr/savjetovanja-s-javnoscu-2024-godini/ pod rednim brojem 37.

Svoje doprinose javnom savjetovanju moguće je dostaviti isključivo putem priloženog obrasca, zaključno do 30. svibnja 2024. godine na adresu Grad Varaždin, Upravni odjel za gradnju i komunalno gospodarstvo, Trg slobode 12/II, 42000 Varaždin, s naznakom: „Mišljenja, primjedbe i prijedlozi na Nacrt Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području Grada Varaždina“ ili na e-mail adresu: [email protected].

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Moćni Rafalei preletjeli nad sjeverom Hrvatske za oko 4 minute, jeste li ih vidjeli?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Veliko pojačanje obrani Republike Hrvatske su višenamjenski borbeni avioni Rafalei koji su u našu zemlju došli 25. travnja.

Povodom današnjeg svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak od 9 do 11 sati višenamjenski borbeni avioni Rafale Hrvatskog ratnog zrakoplovstva preletjet će područje Republike Hrvatske.

Dva hrvatska Rafalea već su se mogla vidjeti nad sjeverom Hrvatske jer su nad Koprivnicom bilu u 09:50, nad Ludbregom i Čakovcem u 09:52, nad Varaždinom u 09:54 i Krapinom u 09:56.

Morali ste biti jako točni ako ste ih željeli vidjeti, ali ako niste uspjeli zabilježila ih je nad Varaždinom kamera našeg Ivana Agnezovića. Čak i ako ih niste stigli vidjeti vjerojatno ste ih čuli.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje