Povežite se s nama

U fokusu

Novi problemi u Varteksu, tvrtka je u blokadi!

Objavljeno:

- dana

Varaždinski Varteks od petka se nalazi u blokadi. Problemi za tvrtku traju već godinama, a nova Uprava društvo i radna mjesta želi očuvati dokapitalizacijom.

Trgovanje dionicama Varteksa na Zagrebačkoj burzi obustavljeno je u ponedjeljak zbog “neprovjerene informacije o blokadi računa”, piše Forbes.

Finin servis Infobiz otkriva kako je Varteks blokiran već tri dana. Ipak, unatoč stalnim problemima, blokade Varteksovog računa proteklih godina nisu bile toliko česte. Ovo je peta po redu u posljednjih šest godina. Varteks je ove godine bio blokiran i 19. ožujka, no samo na jedan dan.

Podsjetimo i da je početkom ovog mjeseca u Varteksu došlo do obustave rada jer plaće za veljaču nisu bile u cijelosti isplaćene. Navedeni problem uskoro je riješen isplatom većine plaća.

Nakon toga, dva člana Nadzornog odbora dali su ostavke, a Uprava je predložila dokapitalizaciju i povlačenju dionica sa Zagrebačke burze. O tome će se odlučivati na izvanrednoj Glavnoj skupštini kompanije.

Povlačenje dionica s burze članica Uprave Jelena Bošnjak opravdala je ciljem pojednostavljivanja poslovanja i postizanja uštede od skoro 50.000€ na godišnjoj razini. Navedeni prijedlog bio je na dnevnom redu i na glavnoj skupštini održanoj u prosincu 2023. godine. Bošnjak kaže kako je skupština tada nije usvojila jer u zakonskom roku nisu pribavili elaborat o procjeni vrijednosti dionice.

Cilj dokapitalizacije je prikupljanje neophodnog kapitala za očuvanje društva i radnih mjesta, budući da još uvijek posluju s gubicima.

Pokušali su pristupiti i prodaji neaktivne nekretninske imovine kako bismo prikupili dodatna sredstva. Održali su razgovore s hipotekarnim vjerovnicima u tu svrhu. Nekretnine su opterećene hipotekama banaka i drugih vjerovnika, pri čemu ukupni osigurani dug nadmašuje procijenjenu vrijednost nekretnina. Prvi red vjerovnika zahtjeva puni iznos od prodaje kako bi namirili svoj dug.Kako u kratkom roku nije bilo realno očekivati dotok svježeg novca za Varteks iz takvih prodaja, Varteks se okrenuo dokapitalizaciji i zajmovima dioničara kako bi prvo stabilizirali operativno poslovanje te kako imovinu ne bi žurno prodavali po diskontiranim cijenama.

Forbes Hrvatska Varteksu je poslao upit za više detalja o trenutnoj blokadi tvrtke. Njihov odgovor naknadno će biti uvršten u članak.

U fokusu

Varteks je propao, ali neće “nestati“ – na području industrijskog kompleksa je zaštićeno čak 7 objekata!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Da je industrijska arhitektura, kao baština, ponos i prilika brojnih europskih gradova – nije nikakva novost. Stoga je razumljivo da prije svih, varaždinska kulturna javnost itekako brine o sudbini posebno vrijednog prostora za grad Varaždin, onog na adresi Zagrebačka ulica 94.

Riječ je, dakako, o sklopu povijesnih industrijskih građevina na području kompleksa tvornice „Varteks“ u Varaždinu. Jesu li neke od njih zaštićene, najlakše je otkriti pretraživanjem Registra kulturnih dobara Republike Hrvatske.

U njemu ne piše da Varteks odlazi u stečaj, niti da je propao, ali iz onog što je navedeno može se zaključiti da dio zgrada bivšeg tekstilnog diva ipak neće „nestati“.

– Tvornica za proizvodnju tkanina i konfekcije, smještena izvan povijesne jezgre grada, svojom je specifičnom arhitekturom u velikoj mjeri obilježila južni dio grada i najstariju pristupnu prometnicu – Zagrebačku ulicu uz koju je nastala formirajući istočno pročelje kompleksa (u dužini od preko 400 m). U spomenutom istočnom dijelu kompleksa smješteni su najstariji očuvani objekti koji datiraju na početak 20. stoljeća – piše u uvodu opisa Sklopa povijesnih industrijskih građevina od kojih su najvrijednije djelo Josipa Dubskyja (Duboski) i Valentina Morandinija.

Predmetni sklop povijesnih industrijskih građevina tvornice „Varteks“ čine jednokatna zgrada sjedišta uprave iz 1906. godine i do nje objekt vratareve kuće…

– U periodu između dva svjetska rata od 1918. do 1939. godine u nastavku su, u istoj liniji uz uličnu ogradu, podignute četverokatna zgrada nekadašnjeg skladišta 1920. godine, kompleks gradske električne centrale na mjestu buduće tkaonice Sulzer 3 na krajnjem sjeverozapadnom dijelu s očuvanim objektom Munjare 1928. godine, krojačnica 1934. godine, iza nje zgrada pripreme proizvodnje 1936. godine te tvornički dimnjak 1934. godine – navodi se u Registru kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Drugim riječima, na području industrijskog kompleksa je zaštićeno čak 7 objekata, ali tek će se vidjeti kakva će biti njihova buduća namjena.    

Nastavite čitati

U fokusu

HZZO upozorio: Ako primite ovaj mail, odmah ga izbrišite i ne otvarajte linkove

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) je u četvrtak 11. srpnja otkrio da je u tijeku tzv. ‘spoofing’ napad – vrsta kibernetičkog napada kojim se napadači lažno predstavljaju kao HZZO s ciljem provedbe pripremnih radnji radi počinjenja kaznenog djela prijevare.

Upozoravamo građane da mailovi koje zaprime s adrese [email protected] nemaju veze s HZZO-om kao i da HZZO obavijesti sličnog sadržaja šalje isključivo putem sustava e-Građani, poručili su iz HZZO-a.

-Molimo građane da izbrišu mailove zaprimljene sa spomenute, u našem sustavu nepostojeće adrese, da na poruku ne odgovaraju niti da otvaraju privitke. U slučaju da je došlo do incidenta i nastanka štete za primatelje poruke, upućujemo građane da incident prijave MUP-u i nacionalnom CERT-u https://www.cert.hr/onama/kontakt/ – upozorili su.

U nastavku pogledajte kako izgleda lažni email.

.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje