Povežite se s nama

Međimurje

U sklopu Baroknih večeri 2. listopada Camerata Kilkenny u Prelogu, u Nedelišću ‘Skok u barok’

Camerata Kilkenny u subotu je, 1. listopada, nastupila u Viteškoj dvorani u dvorcu Trakošćan

Objavljeno:

- dana

Programi Varaždinskih baroknih večeri održavaju se i izvan Varaždina pa su tako 24. rujna održani u Župnoj crkvi sv. Jurja u Lopatincu (Sv. Juraj na Bregu), dok se u isto vrijeme (19 sati) u nedjelju, 2. listopada, održavaju u Prelogu te Nedelišću.

Grad Prelog je od 2002. godine jedan od članova obitelji Varaždinskih baroknih večeri te svake godine ugošćuje renomirane europske ansamble i umjetnike. U sklopu ovogodišnjih Varaždinskih baroknih večeri, u Prelogu u Župnoj crkvi sv. Jakoba nastupit će irski ansambl Camerata Kilkenny. Ulaz na koncert u Prelogu je besplatan. Na programu će se naći djela Arcangela Corellija, Georga Philippa Telemanna, Francesca Geminianinia, Mastera Taylora, Tomasa Cecchinija te Georgea Friedricha Händela. Isti program održao se danas u dvorcu Trakošćan.

Barok i izvan Varaždina

Već gotovo pet desetljeća barokna glazba opstaje u hrvatskoj baroknoj prijestolnici i bivšem glavnom gradu, Varaždinu. Varaždinske barokne večeri (VBV) se održavaju u jesen, uglavnom u crkvama i palačama, ali ne samo u Varaždinu – festival je prerastao granice grada od 1971. godine, kada je održano prvo trodnevno izdanje. Od 23. rujna sve do 9. listopada u Varaždinu, ali i 15 drugih gradova i mjesta u šest hrvatskih županija održavat će se ove godine koncerti 52. Varaždinskih baroknih večeri, čiji je ovogodišnji zemlja partner Irska.

U Nedelišću će se pak u Župnoj crkvi Presvetog Trojstva publici predstaviti Tamara Ivaniš (sopran), Igor Paro (teorba) i Augustin Mršić (viola da gamba).

Na programu je “Skok u barok – večer baroknih pjesama”. Detaljniji repertoar u prilogu.

Međimurje

Ukusni kotlić i zabava uz tamburaše 18. svibnja na manifestaciji “Što smo, kaj smo i kak kuhamo”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kao uvod u Dane grada i Ljeto uz Muru i ove godine održava se manifestacija „Što smo, kaj smo i kak kuhamo“, tradicionalno kuhanje kotlića 18. svibnja, a dobra zabava je zagarantirana.

Kuhanje započinje u ranim jutarnjim satima, dok će podjela delicija započeti u 11 sati na izletištu „Fusek“ u Murskom Središću, a svoje umijeće pokazat će Mjesni odbori Mursko Središće, Peklenica, Križovec, Hlapičina, Štrukovec i Sitnice.

Jela će biti besplatno podijeljena posjetiteljima, a za dobru atmosferu pobrinut će se tamburaški sastav „Prim“.

Nastavite čitati

Međimurje

Mraz pogodio područja Murskog Središća i Štrigove pa je proglašena prirodna nepogoda

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Međimurske županije Matija Posavec proglasio je prirodnu nepogodu od mraza za Grad Mursko Središće i Općinu Štrigova, gdje je mraz u razdoblju između 19. i 22. travnja 2024. godine izazvao smrzavanje, oštećenje i očekivano značajno smanjenje ovogodišnjeg uroda u voćnjacima i vinogradima.

Odluka o proglašenju prirodne nepogode – mraza stupa na snagu 6. svibnja 2024.

Međimurska županija ovom odlukom zadužuje općinska povjerenstva za procjenu šteta od prirodnih nepogoda da procjenu štete prijave županijskom povjerenstvu putem Registra šteta i to u roku od 50 dana od dana proglašenja prirodne nepogode. Županijsko povjerenstvo potom će izraditi zbirno izvješće o nastaloj šteti na navedenom području.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje