Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Rektor Sveučilišta Sjever prof. dr. sc. Marin Milković na hrvatsko-mađarskom rektorskom Forumu

Objavljeno:

- dana

University of Pécs, Mađarska, bilo je 22. i 23. rujna 2022. godine u mađarskom gradu Pečuhu domaćin Foruma Mađarske Rektorske konferencije i Rektorskog zbora Republike Hrvatske.

Svrha održavanja Foruma bila je razmjena iskustava te unapređenje dosadašnje suradnje između sveučilišta Hrvatske i Mađarske u različitim područjima djelovanja. U radu Foruma, kao član hrvatske delegacije, sudjelovao je i rektor Sveučilišta Sjever prof. dr. sc. Marin Milković.

Uvodno obraćanje i pozdravne govore održali su prof. dr. Attila Miseta, rektor University of Pécs, Nj. E. dr. sc. Mladen Andrlić, veleposlanik Republike Hrvatske u Mađarskoj, prof. dr. László Borhy, predsjednik Mađarske Rektorske konferencije i rektor Eötvös Loránd University, Budapest, prof. dr. sc. Damir Boras, vođa hrvatske delegacije i rektor Sveučilišta u Zagrebu te dr. Balázs Hankó, zamjenik državnog tajnika iz Ministarstva kulture i inovacija.

U prvom dijelu Foruma predstavljeni su rad i uloga Mađarske Rektorske konferencije i Rektorskog zbora Republike Hrvatske, kao i sustavi visokog obrazovanja obiju zemalja.

Drugi dio Foruma iskorišten je za predstavljanje pojedinih sveučilišta. Rektori mađarskih i hrvatskih sveučilišta prezentirali su dosadašnja iskustva u suradnji sveučilišta dviju zemalja na različitim područjima visokog obrazovanja te iznijeli svoja viđenja budućih suradničkih aktivnosti.

Rektor Sveučilišta Sjever prof. dr. sc. Marin Milković održao je niz konstruktivnih razgovora s rektorima više mađarskih sveučilišta. Iskoristio je priliku te ih je pozvao u službeni posjet Sveučilištu Sjever kako bi se definirale i konkretizirale aktivnosti buduće suradnje.

Sveučilište Sjever ima uspostavljenu suradnju s nekoliko mađarskih sveučilišta koja se odnosi na Erasmus+ program razmjene studenata i nastavnika, Interreg V-A Hungary-Croatia program suradnje te zajedničko izvođenje međunarodnoga združenog poslijediplomskog doktorskog studija “Međunarodni ekonomski odnosi i menadžment”.

Naglasak buduće suradnje je na zajedničkom uključivanju u različite europske projekte (znanstveno-istraživačke, umjetničke, stručne), razmjeni gostujućih sveučilišnih nastavnika i studenata, zajedničkom sudjelovanju na konferencijama i skupovima te publiciranju znanstvenih radova u časopisima.

Zaključak Foruma je kako je ovakav susret izuzetno koristan za razmjenu iskustava, kako postoji iznimno veliki potencijal za proširenje postojeće dobre suradnje u svim segmentima djelovanja sveučilišta. Iskazan je iznimno veliki interes svih dionika Foruma za budućim zajedničkim aktivnostima jačanja međusveučilišne suradnje.

Život i društvo

Podravka za rad u Varaždinu traži čak 15 vozača viličara, laborante, operatore…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prehrambena kompanija Podravka raspisala je nekoliko natječaja putem kojih traži dvadesetak novih radnika različitih struka.

Priliku za zapošljavanje u ovoj tvrtki dobit će čak 15 vozača viličara u Podravkinoj tvornici i skladištu u Varaždinu. Početna je plaća 940 eura bruto, uvjet je osnovna škola, a radno iskustvo nije važno.

Podravka osigurava ugovor o radu na 12 mjeseci uz probni rok od dva mjeseca uz mogućnost stalnog zaposlenja.

Uz osnovnu plaću, radnici dobivaju dodatke za smjenski rad, fiksni mjesečni dodatak na plaću, naknadu za troškove prijevoza, uplatu u treći mirovinski stup, isplatu regresa, božićnice i uskrsnice…

Traže se i četiri električara na neodređeno za rad u tvornicama u Koprivnici i Varaždinu i još toliko tehničara u laboratoriju u Varaždinu, pa dvoje operatera u Kalnikovom pogonu…

Nastavite čitati

Život i društvo

U subotu podjela certifikata OPG-ovima koji svoje proizvode prodaju na varaždinskom placu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradska tržnica Varaždin i Udruga hrvatskih tržnica i ove su godine u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede i Varaždinskom županijom provele certificiranje domaćih proizvođača hrane.

Dodjela certifikata ‘Proizvodi hrvatskog seljaka’ bit će upriličena na varaždinskome placu, u subotu 4. svibnja, u 10 sati.

Certifikate „Proizvodi hrvatskog seljaka“ ove će godine ponovno primiti više od pedeset poljoprivrednika iz Varaždina i okolice, prodavača na varaždinskom placu, čime Gradska tržnica potvrđuje status certificirane seljačke tržnice već devetnaestu godinu zaredom.

Projekt certificiranja varaždinska Gradska tržnica provodi od 2006. godine, u suradnji s Udrugom hrvatskih tržnica, te lokalnom i regionalnom upravom. Certifikati su jamstvo prodaje vlastitih proizvoda, uzgojenih i proizvedenih na domaćem tlu. Kupujući ‘Proizvode hrvatskog seljaka’ izravno od proizvođača, posjetitelji tržnice kupuju zdravo i lokalno, te ujedno potiču razvoj malih obiteljskih gospodarstava i domaće poljoprivrede.

Za odličnu atmosferu pobrinut će se tamburaški sastav ‘Sedef’, a program će voditi  Krunoslav Čolo.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje