Povežite se s nama

Život i društvo

Počeo Festival znanosti i Dani otvorenih vrata na Sveučilištu Sjever

Objavljeno:

- dana

Festival znanosti, koji ove godine kroz stotinjak radionica i predavanja obrađuje temu “inteligencija” otvoren je 23. travnja u Sveučilišnom centru Varaždin.

Prvog dana festivala održan je i Dan otvorenih vrata Sveučilišta Sjever, Sveučilišnog centra Varaždin gdje su učenici, i svi posjetitelji, imali priliku saznati sve o studijskim programima koji se na Sjeveru provode, pričati sa studentima i doživjeti Sjever s druge strane.

Dobrodošlicu svima poželjela je prorektorica za znanstveno umjetnički rad i međunarodnu suradnju Sveučilišta Sjever prof. dr. sc. Anica Hunjet.

– U sklopu Festivala znanosti, koji se održava od 23. do 26. travnja u oba sveučilišna centra, Varaždinu i Koprivnici, održat će se i Dan otvorenih vrata u sklopu kojeg će se predstaviti studijski programi koji se provode na Sveučilištu Sjever. Prvenstveno je namijenjen učenicima srednjih škola, koji će imati priliku i sudjelovati u radionicama. Organizacijom Dana otvorenih vrata cilj nam je predstaviti sve studijske programe koji se izvode na Sveučilištu Sjever te da svaki odjel pokaže širinu i zanimljivom prezentacijom pobudi zanimanje svih koji će ga posjetiti, a kojem je središnja tema “Inteligencija – istaknula je prof. dr. sc. Hunjet.

Kako bi popularizacija znanosti na ovaj način bila moguća, podršku u organizaciji Sveučilištu Sjever daje Grad Varaždin, a u ime varaždinskog gradonačelnika, predsjednik Gradskog vijeća Lovro Lukavečki je istaknuo kako mu je drago što Sveučilište Sjever kontinuirano kroz ovakva događanja promiče znanost na sjeveru Hrvatske, ali i Varaždinu i Varaždinskoj županiji.

Veliku potporu Festivalu znanosti daje i Varaždinska županija, a njen predstavnik Pročelnik županijskog Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr. sc. Miroslav Huđek ustvrdio je kako je za Varaždinsku županiju Sveučilište Sjever izuzetno važno jer većina maturanata s područja županije nastavlja svoje školovanje upravo na Sveučilištu Sjever.

– Kada gledamo sveukupnu situaciju u obrazovanju, možemo reći da Sjever pobjeđuje u Hrvatskoj. Prema podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja, upravo je Sveučilište Sjever treće sveučilište po broju upisanih studenata, a naši maturanti su po postotku treći koji nastavljaju daljnje školovanje. Ispred nas je samo Zagreb i Zagrebačka županija. Teško da ćemo mi preskočiti Zagreb, ali svi ostali nam gledaju u leđa i zato vam želim u ime Varaždinske županije da se i dalje tako razvijate – zaključio je dr. sc. Huđek, koji je i službeno proglasio otvorenim Festival znanosti i Dane otvorenih vrata.

U danima koji slijede Sveučilište Sjever će posjetiti više od 1000 djece i mladih koji će kroz razne program u sklopu festivala istražiti tajnoviti svijet inteligencije i zaroniti malo detaljnije u čari znanosti.

Festival svoj program u srijedu, 24. travnja nastavlja u Sveučilišnom centru Varaždin, kada će se održati programi prvenstveno za mlađu populaciju, vrtiće i osnovne škole, dok će vrtićarci i osnovnoškolci iz Koprivnice moći u četvrtak, 25. travnja krenuti u svoja znanstvena istraživanja. Cijeli program završava u petak, 26. travnja u Sveučilišnom centru Koprivnica kada se održava i Dan otvorenih vrata.

Život i društvo

Peticiju protiv preseljenja štićenika Pahinskog potpisao 261 mještanin Punikva, poslali je Ministarstvu rada

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Raste nezadovoljstvo građana Punikvi, revoltiranih namjerom Centra za pružanje usluga u zajednici (bivšeg Odgojnog doma Pahinsko) da u njihovo naselje preseli svoje štićenike. Potvrđuje to i podatak da su protiv takve opcije pokrenuli peticiju koju je tijekom proteklih nekoliko dana potpisao 261 mještanin.

Budući da je riječ o državnoj ustanovi, građani su peticiju poslali Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, ravnateljici Centra za pružanje usluga u zajednici Ivanec, a na znanje su je dostavili i Gradu Ivancu. U njoj su istaknuli da se zbog sigurnosnih i drugih razloga kategorički protive najavljenom smještaju štićenika u za to namijenjen objekt u Punikvama.

-Radi se o štićenicima, mladim muškim osobama, koje su Centru povjerene na čuvanje i odgoj kao ustanovi socijalne skrbi ili zbog izvršavanja odgojne mjere upućivanja u odgojnu ustanovu, koju maloljetniku izriče nadležni sud temeljem Zakona o sudovima za mladež – upozoravaju građani.

Navode također da su Punikve gusto naseljeno mjesto u kome žive pretežito mlade obitelji s malodobnom djecom, da naselje ima tek jedno malo igralište i nikakvih drugih sadržaja za djecu i mladež, što otvara pitanje o tome gdje bi štićenici provodili svoje slobodno vrijeme. Građani također ističu da se, za razliku od toga, Centar Pahinsko prostire na puno većoj površini i s puno više sadržaja potrebnih za odgoj i obrazovanje maloljetnih osoba.

U dopisu s priloženim preslikama potpisa na peticiji, građani zahtijevaju očitovanje nadležnih, razjašnjenje nastale situacije i pronalaženje adekvatnijeg smještaja za štićenike.

Također, mještani najavljuju održavanje građanskog skupa te zahtijevaju da na nj dođu i predstavnici resornog ministarstva i Centra za pružanje usluga u zajednici. Gradonačelnik Milorad Batinić još je prošlog tjedna, kada je u svom Uredu primio predstavnike Vijeća MO-a i građana, najavio svoj dolazak na zbor građana te im izrazio osobnu podršku i podršku Grada kao institucije, smatrajući da je riječ o suviše ozbiljnoj, osjetljivoj i sigurnosno rizičnoj problematici koja se ni u kom slučaju ne bi smjela provoditi ovako kao što je to sada slučaj, u tajnosti, bez konzultacija s lokalnom zajednicom i stavljanjem građana pred svršen čin.

Nastavite čitati

Život i društvo

Mateo Zrinski iz Breznice srebrni na Europskom prvenstvu u trapu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U talijanskome gradu Lonatu del Garda proteklog je vikenda održano Europsko prvenstvo u streljaštvu, te je u disciplini Trap – Trio juniorska reprezentacija Hrvatske u sastavu Toni Gudelj, Mateo Zrinski i Janoš Karakaš osvojila fantastično drugo mjesto i srebrnu medalju. Zlato je pripalo Česima, dok su broncu osvojili Slovaci.

U pojedinačnoj konkurenciji Janoš Karakaš zauzeo je 20. mjesto rezultatom 109 pogođenih meta, Toni Gudelj 21. mjesto, dok je Mateo Zrinski bio 22. – obojica sa 108 pogođenih meta.

Disciplina Trap – Trio, kako je popularno nazivaju lovci, hrvatskoj je juniorskoj reprezentaciji tako postala omiljena streljačka disciplina, jer su u gađanju na glinene golubove ukupnim zbirom pogođenih meta nadmašili brojne druge reprezentacije te se svrstali u sam europski vrh.

Dio tročalne hrvatske ekipe bio je član Lovačkog društva Vidra iz Breznice Mateo Zrinski, kojem su na uspjehu čestitke uputili prijatelji iz njegovog Lovačkog društva i općinski načelnik Stjepan Krobot.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje