Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Jany: Dom za starije i dječji vrtić gradimo, a tražimo Podravsku magistralu i micanje kamiona iz naselja

Objavljeno:

- dana

Svečanom sjednicom jučer je u Svetom Đurđu obilježen Dan općine. Načelnik Josip Jany tom je prigodom podsjetio na najvažnije projekte, među kojima su izgradnja doma za starije i dogradnja vrtića, ali je istaknuo i važnost prometne infrastrukture.

Stoga je apelirao da se što prije izgradi Podravska magistrala, ali i predložio da se kamionski promet od Velikog i Malog Bukovca, kroz Sveti Đurđ pa do Martijanca preusmjeri na novi pravac. To bi se riješilo izgradnjom nove ceste koja bi zaobišla naselja na cestovnom pravcu prema autocesti.

-Šljunak je izvozni materijal, a mještanima ostaju uništene ceste od silnih kamiona. Bit svega je da novi saziv Sabora pokrene onaj dio koji nam je jako bitan, ne samo za našu općinu, već i za našu županiju, a to je podravska brza cesta koja bi spojila granicu Slovenije sa Varaždinom, Ludbregom i Koprivnicom, da nam se maknu ti silni kamioni te taj promet koji prolazi našim cestama. Još jedna cesta bi trebala biti jako bitna na području Bukovca i Svetog Đurđa. Ta cesta koja bi se spajala na autoput bi nam pomogla da nam se kamioni izmaknu iz prometa u naseljima – istaknuo je Jany.

Vezano da izgradnju Doma za starije, Jany je naglasio da će projekt biti do kraja realiziran naredne godine.

– U Domu će se zaposliti 25 ljudi, a važno je napomenuti da će Općina participirati u troškovima, subvencionirati dio iznosa korisnicima koji su mještani općine dok će vanjski korisnici plaćati punu cijenu. Također, što je za mlade najvažnije, idemo u proširenje dječjeg vrtića Suncokret te ćemo povećati kapacitet za još 20 djece – istaknuo je Jany.

Svečanoj sjednici prisustvovali su saborski zastupnici Predrag Štromar i Dubravko Bilić, zamjenica župana Silvija Zagorec, brojni načelnici i gradonačelnici te drugi gosti.

Načelnik Svetog Đurđa za kraj je predložio i novu ˝himnu˝ u Saboru.

– Do sada se je himna u Saboru bila ‘Kamen, krš i maslina’. Predlažem da od sada bude ‘kuruza, pšenica i rakija, ili možda vino’ – rekao je Jany.

Život i društvo

FOTO Čakovečki sportski kampovi razveselili najmlađe: dobro se zabavljamo, a tu su i medalje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Već 20. izdanje ljetnih sportskih kampova “Svaki tjedan sport jedan”, koje organiziraju Zajednica sportskih udruga Čakovca i Grad Čakovec, započeli su u ponedjeljak kampom iz plivanja u prijepodnevnim satima. Jedini ovogodišnji plivački kamp  provodi Čakovečki plivački klub, a predsjednik kluba i voditelj kampa Goran Kolarić kazao je kako se prijavilo preko 160 školaraca.

-Već imamo dosta iskustva s kampovima, mi smo tu od početka, još tamo od 2005. pa su naši treneri sve posložili da bude u najboljem redu. Treba istaknuti kako se poseban program provodi s neplivačima u bazenu namijenjenom samo njima – izjavio je Kolarić te dodao kako će se plivački kamp zbog velikog broja polaznika podijeliti u dva dijela. Od utorka do petka, djevojčice će biti na bazenima od 8 do 10 sati, dok će dječaci na kampu biti od 10 do 12 sati – izjavio je. Kampovi su zamišljeni kako zdravi i sportski način provođenja ljetnih školskih praznika.

Oduševljenje djece kampovima vidi se na njihovim osmjesima, a među onima koji se najviše smiju su dvoje prijatelja; Jan i Jakov koji su završili četvrti razred. Jan je istaknuo kako se skupa biciklom voze na bazene te da su treninzi na kampovima naporni, ali da se pritom i jako dobro zabavljaju.

-Redovito sudjelujem na kampovima i za svoja sudjelovanja svake godine dobivam zlatnu medalju – glasno je rekao Jakov najavivši kako će i ove godine ići na zlato.

Naime, ZSU Čakovca će one s najviše sudjelovanja nagraditi medaljama na svečanosti proglašenja najboljih sportaša Čakovca. Kampovima su oduševljeni i roditelj. Iva iz Čakovca poručila je kako je njezina djevojčica jedva čekala da kamp počne.

-Sa sportskim kampovima dan joj je ispunjen. Da nije na kampovima bila bi kod kuće i vrijeme bi provodila ispred ekrana. Ovo je druga godina da sudjelujemo i vjerojatno će nakon ljeta početi trenirati plivanje – kazala je.

Ovaj tjedan u poslijepodnevnim satima od 17 do 19 sati bit će održani i kampovi odbojke na pijesku i košarke. Kamp odbojke na pijesku, čiji je provoditelj Klub odbojke na pijesku Čakovec bit će održan na odbojkaškom igralištu pored Gradskih bazena Marija Ruži, dok Košarkaški klub Međimurje provodi kamp u dvorani 1. OŠ Čakovec. Prijave na kampove moguće su tijekom cijelog ljeta na recepciji Gradskih bazena, a djeca mogu pohađati neograničeni broj kampova. Svi sudionici kampova dobivaju prigodnu majicu, bočicu te svaki dan osvježavajući napitak.

Nastavite čitati

Život i društvo

Sutra će policija nadzirati pješake i bicikliste

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U srijedu 26. lipnja 2024. godine 8 do 16 sati, sve policijske postaje provodit će operativnu akciju „Nadzor pješaka, vozača bicikla i osobnih prijevoznih sredstava“.

Akcijom će rukovoditi Služba za javni red i sigurnost, a provodi se u svrhu smanjivanja rizika, odnosno suzbijanja prekršaja koji dovode do prometnih nesreća i najtežih stradavanja u prometu te povećanja stanja sigurnosti na cestama Policijske uprave međimurske.

Akcija se provodi u svrhu smanjivanja rizika, odnosno suzbijanja prekršaja koji dovode do prometnih nesreća i najtežih stradavanja u prometu te povećanja stanja sigurnosti na cestama.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje