Povežite se s nama

U fokusu

Stadion Varteksa dobiva novu vizuru: izgradila bi se sjeverna tribina te zajednički natkrila s istočnom i južnom

Objavljeno:

- dana

Prije nešto više od godinu dana stadion Varteksa dobio je novi hibridni travnjak. Bilo je u ljeti prošle godine kada je NK Varaždin bio drugoligaš. Time je sadašnji prvoligaš dobio besprijekorni travnjak.

Brzo se zaboravilo na grbavicu koja je mnogo problema stvarala svim ekipama kad bi željele povezati više od pet dodavanja.

Prije postavljanja novog hibridnog travnjaka, u stadion Varteksa značajnije se ulagalo prije Europskog prvenstva za nogometaše do 17 godina. Bilo je 2017. godine kada su obnovljene svlačionice, sanitarni čvorovi i stadion je izvana dobio novi sjaj.

Ako odemo još dalje u povijesti posljednje ogromno ulaganje, svaka čast hibridnom travnjaku i uređenju stadiona za Euro, bilo je 1997. godine. Za vrijeme tadašnjeg predsjednika NK Varteksa, nikad prežaljenog Anđelka Herjavca, izgrađena je istočna tribina. No, izgleda da bi uskoro mogli doživjeti još jedno ogromno ulaganje u stadion Varteksa.

Vladino obećanje

Iako je sve još u kategoriji: “Želje, čestitke i pozdravi”, izjave premijera Andreja Plenkovića, a prije njega glasnogovornika Vlade Marka Milića daju ljudima za pravo da se nadaju.
Milić je gostujući HRT-ovoj emisiji Otvoreno rekao da će država pokrenuti izgradnju novog stadiona Dinama u Maksimiru, no da će se i preostali stadioni u Hrvatskoj obnoviti.
Kako doznajemo od jednog čovjeka bliskog Vladi, a i nogometu, intencija je kad na snagu stupi novi Zakon o sportu koji je u saborskom čitanju, da se proglase stadioni od nacionalnog interesa. Potom bi se u Ministarstvu turizma i sporta, osnovao fond preko kojeg bi se mogla aplicirati sredstva za obnovu i dogradnju stadiona.

Neslužbeno, gradio bi se novi stadion na Maksimiru, a obnavljali stadioni u Splitu, Rijeci, Osijeku, Varaždinu i Puli, eventualno u Šibeniku i Koprivnici.

Proaktivni

Zbog toga je već prije dva tjedna održan sastanak u Gradu Varaždinu na kojem su bili prisutni gradonačelnik Neven Bosilj, predsjednik Nogometnog kluba Varaždin Dražen Vitez, izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić te predsjednik ŽNS-a Varaždinske županije i član Izvršnog odbora HNS-a Nenad Horvatić.

Na tome sastanku kojeg je inicirao gradonačelnik pričalo se o novoj vizuri stadiona Varteksa.

– Inicirali smo sastanak jer želimo biti spremni ako će se pružiti mogućnost dogradnje stadiona. Grad će iz proračuna osigurati sredstva za svu potrebnu dokumentaciju. Bili bi stvarno jako neozbiljni da ne iskoristimo priliku ako će nam se ona pružiti – istaknuo gradonačelnik Neven Bosilj.

Sastanak je pozdravio i Nenad Horvatić.

– Pozdravljam proaktivnost. Izbornik Zlatko Dalić je izrazio želju da bi hrvatska reprezentacija igrala utakmice u Varaždinu. Sadašnji stadion ne može zadovoljiti najviše UEFA-ine i FIFA-ine standarde, no s novom vizurom koja je još u razradi, sigurno bi to zadovoljio – istaknuo je Horvatić, inače i predsjednik Komisije za infrastrukturu Hrvatskog nogometnog saveza.
Na sastanku u Gradu dogovoreno je da će Nogometni klub Varaždin, koji upravlja stadionom, izraditi listu prioriteta, a Grad će potom raspisati javni natječaj za idejno arhitektonsko rješenje.

Želje

Neslužbeno doznajemo da su želje da se izgradi sjeverna tribina kako bi se kapacitet sa sadašnjih 10.800 proširio na oko 13.000 do 14.000. Također, u planu je da se ispod te sjeverne tribine napravi restoran i sobe. Ispod južne tribine napravile bi se svlačionice za seniorsku momčad, prostorije za službene osobe i medicinsku službu. Ispod istočne tribine sanitarni čvorovi. Naravno, ključno je zajedničko natkrivanje južne, istočne i buduće sjeverne tribine.
– Zasad je to sve na željama. Ono što mi kao klub želimo, je da imamo stadion u njemačkom stilu, koji će omogućiti obiteljima cjelodnevno druženje – istaknuo je Toni Dalić, direktor Nogometnog kluba Varaždin.

Dok svjetlo dana ne ugleda idejno arhitektonsko rješenje, ne možemo znati ni koliko će cijela priča obnove i natkrivanja stadiona Varteksa stajati. Špekulira se da bi obnova i natkrivanje mogla stajati oko 15 do 20 milijuna eura. Također, ne zna se još ništa tko bi u kolikom postotku mogao financijski sudjelovati.

Mnogi upitnici

– HNS će se sigurno uključiti u izgradnju stadiona na Maksimiru. Koliko će cijela priča stajati u Varaždinu ne možemo točno znati. Cijene za novi stadion su od 2500 do 3000 eura po stolici, no to su sadašnje cijene. Hoće li cijene željeza, betona ići gore ili dolje, ne možemo znati. Također, dok se ne osnuje fond u Ministarstvu turizma i sporta, ne znamo ni tko će u kolikoj mjeri financijski participirati, odnosno koliko će novca dati država, koliko jedinice lokalne samouprave, koliko klubovi, a koliko HNS. Također, ne zna se koliko može participirati FIFA ili UEFA. Također, možda će jedinice lokalne samouprave, moći potegnuti i europske novce – zaključio je Horvatić.

Jesu li Vladina ideja obnove stadiona i izgradnje novog stadionu u Maksimiru, samo spin, odnosno skretanje poznornosti s nekih drugih stvari, vidjet ćemo tek iduće godine. Tada bi se trebao usvojiti novi Zakon o sportu i kasnije osnovati fond u Ministarstvu turizma i sporta za izgradnju i dogradnju, odnosno obnovu stadiona.
Sada smo, kao što smo napisali, samo u radijskoj rubrici: “Želje, čestitke i pozdravi”.

Obnova čakovečkog stadiona?

U stadion SRC Mladost Čakovec već se godinama nije ozbiljnije ulagalo. Tako mlade nogometne vrste zaobilaze Čakovec i odlaze na pripreme u Sv. Martin na Muri. No, je li moguće nekakvo značajnije ulaganje u čakovečki stadion.
– HNS je prvo igralište s umjetnom travom otvorio baš na tom stadionu. NK Međimurje je trenutno trećeligaš i uvjerljivo je posljednje. Ne daj Bože da klub još više potone. No, što se tiče ulaganja tu je na potezu Grad Čakovec u čijem je vlastištvu imovina, a mi ćemo uvijek pomoći koliko možemo – istaknuo je Nenad Horvatić, predsjednik Komisije za infrastrukuru Hrvatskog nogometnog saveza.

U fokusu

Nova odluka o parkiralištima u Varaždinu, evo koje su novosti i kako sudjelovati u javnoj raspravi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U razdoblju od 30. travnja do 30. svibnja 2024. godine provodi se savjetovanje sa zainteresiranom javnošću povodom donošenja Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području Grada Varaždina.

-Ovim izmjenama i dopunama Odluke detaljnije se definiraju odredbe koje se odnose na uslugu parkiranja na uređenim javnim površinama i u javnim garažama, s obzirom na uvođenje novih informacijskih tehnologija, ali i definiranje naplate i kontrole naplate parkiranja, definiranje postupka izdavanja povlaštenih parkiranih karata za stanare i drugih poslova s tim u vezi te obavljanje nadzora nepropisno parkiranih vozila na parkiralištima. Na Nacrt prijedloga Odluke zatražena je prethodna suglasnost Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama – ističu u Gradu Varaždinu.

Izrađen je novi prometni elaborat, a osim revizije postojećih javnih parkirališta i garaža na kojima se trenutno obavlja naplata za korištenje parkirališnih mjesta na području Grada Varaždina, dodatno se uvodi naplata parkiranja na dijelovima grada, takozvanim parkirališnim blokovima, u kojima će vrijediti posebni povlašteni uvjeti za stanare. Naplata bi se trebala uvoditi etapno.

Temeljem provedene revizije javnih parkirališta i garaža na kojima se trenutno obavlja naplata parkiranja na području Grada Varaždina u zonama 0., 1., 2. i 3., obavljeno je usklađenje te je utvrđeno da je obilježeno ukupno 996 parkirnih mjesta za predviđenih za naplatu parkiranja, a osim njih, obilježeno je 71 parkirno mjesto za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti te 6 parkirnih mjesta za taxi vozila i 6 mjesta za punjenje električnih vozila. Također je predviđeno obilježavanje 5 parkirnih mjesta za motocikle.

-U Gradu Varaždinu uvode se 3 nova parkirališna bloka na kojima će se obavljati naplata parkiranja: blok A, blok B te blok C. Blokovi A i B uvrstit će su u drugu zonu naplate dok će se blok C uvrstiti u treću zonu naplate parkiranja u Gradu Varaždinu. U navedenim će blokovima pod naplatom biti ukupno 728 parkirnih mjesta, dok će za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti biti rezervirano ukupno 39 parkirnih mjesta. U svakom od navedenih blokova broj parkirnih mjesta za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti zauzima 5% od ukupnog broja parkirnih mjesta, kao i u ukupnom broju parkinga pod naplatom – navedeno je u spomenutom elaboratu.

Uvode se tako parkirališni blok A, koji će obuhvaćati prostor istočnije od Ulice Stanka Vraza ( iza višestambenih zgrada kućni broj 6, 8 i 10) – prilaz preko Ulice Vatroslava Lisinskog, blok B koji će obuhvaćati postojeće parkiralište smješteno istočnije od Zagrebačke ulice, a južno od Ulice Franca Prešerna, te blok C, koji obuhvaća parkirna mjesta u Trakošćanskoj ulici te dio u Ulici braće Radić.

Cilj provođenja savjetovanja sa zainteresiranom javnošću jest upoznavanje javnosti s nacrtom dokumenata, a radi dobivanja mišljenja, primjedbi i prijedloga i eventualno prihvaćanja zakonitih i stručno utemeljenih prijedloga, primjedbi i mišljenja.

Materijali i obrasci relevantni za savjetovanje, kao i sami nacrti dokumenata, nalaze se na web stranici Grada Varaždina https://varazdin.hr/savjetovanja-s-javnoscu-2024-godini/ pod rednim brojem 37.

Svoje doprinose javnom savjetovanju moguće je dostaviti isključivo putem priloženog obrasca, zaključno do 30. svibnja 2024. godine na adresu Grad Varaždin, Upravni odjel za gradnju i komunalno gospodarstvo, Trg slobode 12/II, 42000 Varaždin, s naznakom: „Mišljenja, primjedbe i prijedlozi na Nacrt Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području Grada Varaždina“ ili na e-mail adresu: [email protected].

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Moćni Rafalei preletjeli nad sjeverom Hrvatske za oko 4 minute, jeste li ih vidjeli?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Veliko pojačanje obrani Republike Hrvatske su višenamjenski borbeni avioni Rafalei koji su u našu zemlju došli 25. travnja.

Povodom današnjeg svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak od 9 do 11 sati višenamjenski borbeni avioni Rafale Hrvatskog ratnog zrakoplovstva preletjet će područje Republike Hrvatske.

Dva hrvatska Rafalea već su se mogla vidjeti nad sjeverom Hrvatske jer su nad Koprivnicom bilu u 09:50, nad Ludbregom i Čakovcem u 09:52, nad Varaždinom u 09:54 i Krapinom u 09:56.

Morali ste biti jako točni ako ste ih željeli vidjeti, ali ako niste uspjeli zabilježila ih je nad Varaždinom kamera našeg Ivana Agnezovića. Čak i ako ih niste stigli vidjeti vjerojatno ste ih čuli.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje