Povežite se s nama

Život i društvo

Dani gaminga u Luminiju, naglasak na igre u virtualnoj stvarnosti

Objavljeno:

- dana

Za svakoga po nešto

U shopping centru Lumini u subotu i nedjelju održat će se Dani gaminga, a naglasak će biti stavljen na igre u virtualnoj stvarnosti.

Na Danima gaminga u shopping centru Lumini kraj Varaždina svi će zainteresirani moći doživjeti virtualnu stvarnost, tj. računalnu simulaciju koja korisniku omogućuje prisutnost u realnim i zamišljenim okruženjima. Zahvaljujući tome posjetitelji će moći razgledati podvodni svijet, ali i ući u svemirski brod koji će morati obraniti od neprijatelja.

Jedna od najvećih atrakcija manifestacije je turnir u nogometnoj simulaciji PES 2017 u koju će se moći uključiti više od stotinu igrača. Uz PES turnir bit će izložena i instalacija prvog 360° videa hrvatske reprezentacije. Tu će posjetitelji, stavljajući na glavu naočale za virtualnu stvarnost, moći izbliza na jedinstven način doživjeti hrvatske nogometaše – biti s njima u službenom autobusu na putu za utakmicu, u svlačionici prije utakmice te tijekom izlaska na travnjak. Posjetitelji Dana gaminga koji se uključe u natjecanja PES 2017 i Gunjack VR moći će osvojiti nagrade SportVisiona, Tehnomarketa i prvog hrvatskog studija virtualne stvarnosti Legame u ukupnoj vrijednosti od 4.000 kuna.

Kako su Dani gaminga i mjesto gdje se igrači računalnih igara upoznaju s novom tehnologijom, na ovogodišnjima će biti predstavljen i novi HTC Vive VR uređaj koji trenutačno pruža jedno od najuzbudljivijih iskustava virtualne stvarnosti. Budući da njegov sustav uključuje senzore pokreta koji u igricu prenose korak, čučanj ili mahanje, korisnik ima gotovo potpun doživljaj sebe unutar virtualnog svijeta.

Kako bi na svoje došli i zaljubljenici u brze automobile, postavit će se simulator vožnje. Zahvaljujući njegovoj tehnologiji virtualne stvarnosti posjetitelji će moći doživjeti automobilsku utrku kao nikad prije.

Uz Dane gaminga vezana je još jedna zanimljivost. Naime, prvi će put u Hrvatskoj tehnikom 360° video snimanja biti zabilježeno jedno događanje u shopping centru, pa će i svi koji se tamo dođu, postati dio jedinstvene snimke.

Izvor:
Foto: Lumini

Život i društvo

U subotu podjela certifikata OPG-ovima koji svoje proizvode prodaju na varaždinskom placu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradska tržnica Varaždin i Udruga hrvatskih tržnica i ove su godine u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede i Varaždinskom županijom provele certificiranje domaćih proizvođača hrane.

Dodjela certifikata ‘Proizvodi hrvatskog seljaka’ bit će upriličena na varaždinskome placu, u subotu 4. svibnja, u 10 sati.

Certifikate „Proizvodi hrvatskog seljaka“ ove će godine ponovno primiti više od pedeset poljoprivrednika iz Varaždina i okolice, prodavača na varaždinskom placu, čime Gradska tržnica potvrđuje status certificirane seljačke tržnice već devetnaestu godinu zaredom.

Projekt certificiranja varaždinska Gradska tržnica provodi od 2006. godine, u suradnji s Udrugom hrvatskih tržnica, te lokalnom i regionalnom upravom. Certifikati su jamstvo prodaje vlastitih proizvoda, uzgojenih i proizvedenih na domaćem tlu. Kupujući ‘Proizvode hrvatskog seljaka’ izravno od proizvođača, posjetitelji tržnice kupuju zdravo i lokalno, te ujedno potiču razvoj malih obiteljskih gospodarstava i domaće poljoprivrede.

Za odličnu atmosferu pobrinut će se tamburaški sastav ‘Sedef’, a program će voditi  Krunoslav Čolo.

Nastavite čitati

Život i društvo

Udruga umirovljenika i starijih osoba “Ljubešćica” ima brojne planove za ovu godinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga umirovljenika i starijih osoba “Ljubešćica” održala je u subotu, 27. travnja, redovnu godišnju skupštinu u Lovačkom domu na Budincu.

Predsjednica Udruge Božica Mikulčić izvijestila je prisutne o aktivnostima koje su provedene u 2023. godini te je posebno istaknula neke od planiranih aktivnosti u 2024. godini: završetak projekta izgradnje sanitarnog čvora kod Etno kuće, redovna druženja, odlasci na izlete i hodočašća, sudjelovanje na sportskim igrama, sudjelovanje na proslavi Dana općine te brojna gostovanja zbora Udruge.

Prisutnima se obratio i predsjednik Općinskog vijeća Općine Ljubešćica Stjepan Ivanušec koji je čestitao članovima Udruge na postignutim rezultatima u proteklom razdoblju te im zahvalio na sudjelovanju na svim općinskim manifestacijama. Istaknuo je kako se značaj umirovljenika u ovoj sredini odlikuje kroz ostvarivanje kvalitetnijeg života najbrojnije skupine. Stoga je Općina Ljubešćica u 2024. godini osigurala sredstva u iznosu od 20.000 eura za božićnice umirovljenicima i dodijelila 3200 eura za provedbu projekta Živjeti aktivno u zlatnim godinama po provedenom natječaju.

Nakon skupštine, uslijedilo je tradicionalno druženje umirovljenika i prisutnih gostiju uz prigodni domjenak, a za dobru atmosferu bio je zadužen “Bajs bend” i dobro uvježbani zbor Udruge.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje