Povežite se s nama

Međimurje

Projekt Grada Čakovca zapažen na konferenciji Vijeća Europe

Objavljeno:

- dana

“Romona“:

Grad Čakovec, koji niz godina uspješno provodi projekte vezane uz poboljšanje uvjeta života, životnih šansi i integracije romske nacionalne manjine, predstavio se projektom “Romona“ u Tirani.

Naime, u glavnom gradu Albanije održana je završna regionalna konferencija projekta „Zaštita ljudskih prava i prava nacionalnih manjina u jugoistočnoj Europi“. Konferenciju je organiziralo Vijeće Europe, a na njoj su Grad Čakovec predstavljali gradonačelnik Stjepan Kovač i pročelnik Upravnog odjela za društvene, protokolarne i europske poslove David Vugrinec. Predstavljeni su primjeri dobre prakse financirani tzv. malim grantovima, koji su imali konkretne rezultate u poboljšanju situacije na terenu. Projekt “Romona“, koji je provođen tijekom protekle godine, za cilj je imao unapređenje profesionalnih vještina pripadnica romske nacionalne manjine. Među ostalima, više od stotinu stanovnika naselja Kuršanec Lug prošlo je edukacije vezane uz ljudska prava i prava žena, zdravu prehranu, zdravlje, brigu o djeci i poduzetništvo. Osnovana je Udruga “Romona“, u kojoj su četiri Romkinje osposobljene za rad i zaposlene, što je najveći uspjeh tog projekta. To je i glavni razlog što je Čakovec odabran kao primjer uspješne provedbe projekta, gdje je on imao direktni i mjerljivi učinak na poboljšanje uvjeta života romske nacionalne manjine. 

Izvor:
Foto:

Međimurje

Ukusni kotlić i zabava uz tamburaše 18. svibnja na manifestaciji “Što smo, kaj smo i kak kuhamo”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kao uvod u Dane grada i Ljeto uz Muru i ove godine održava se manifestacija „Što smo, kaj smo i kak kuhamo“, tradicionalno kuhanje kotlića 18. svibnja, a dobra zabava je zagarantirana.

Kuhanje započinje u ranim jutarnjim satima, dok će podjela delicija započeti u 11 sati na izletištu „Fusek“ u Murskom Središću, a svoje umijeće pokazat će Mjesni odbori Mursko Središće, Peklenica, Križovec, Hlapičina, Štrukovec i Sitnice.

Jela će biti besplatno podijeljena posjetiteljima, a za dobru atmosferu pobrinut će se tamburaški sastav „Prim“.

Nastavite čitati

Međimurje

Mraz pogodio područja Murskog Središća i Štrigove pa je proglašena prirodna nepogoda

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Međimurske županije Matija Posavec proglasio je prirodnu nepogodu od mraza za Grad Mursko Središće i Općinu Štrigova, gdje je mraz u razdoblju između 19. i 22. travnja 2024. godine izazvao smrzavanje, oštećenje i očekivano značajno smanjenje ovogodišnjeg uroda u voćnjacima i vinogradima.

Odluka o proglašenju prirodne nepogode – mraza stupa na snagu 6. svibnja 2024.

Međimurska županija ovom odlukom zadužuje općinska povjerenstva za procjenu šteta od prirodnih nepogoda da procjenu štete prijave županijskom povjerenstvu putem Registra šteta i to u roku od 50 dana od dana proglašenja prirodne nepogode. Županijsko povjerenstvo potom će izraditi zbirno izvješće o nastaloj šteti na navedenom području.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje