Povežite se s nama

Međimurje

Grad Čakovec povećao i iznos i cenzus za uskrsnice

Foto: Grad Čakovec

Objavljeno:

- dana

Gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini donijela je Odluku kako će se jednokratna novčana naknada ove godine, u obliku tzv. uskrsnice, dodijeliti socijalno ugroženim umirovljenicima, korisnicima nacionalne naknade za starije osobe i korisnicima osobne invalidnine s područja Grada Čakovca, svakog radnog dana 9 do 12 sati.

Isplata će biti moguća od 15. do 28. ožujka 2024. godine u Gradskoj vijećnici Grada Čakovca.

Pritom je ove godine veći i iznos i cenzus za isplatu uskrsnica. Tako će korisnici nacionalne naknade za starije osobe i osobe s invaliditetom – četvrtog stupnja težine invaliditeta (djeca i odrasli korisnici osobne invalidnine sukladno Zakonu o socijalnoj skrbi) s prebivalištem na području Grada Čakovca, ostvariti pravo na jednokratni iznos novčane naknade u iznosu od 80 eura. Na isti iznos od 80 eura pravo imaju čakovečki umirovljenici čija ukupna primanja po osnovi svih mirovina, uključujući i inozemne, ne prelaze iznos od 265,99 eura, dok će umirovljenici s područja Čakovca s ukupnim primanjima od 266,00 do 375,99 eura mjesečno ostvariti pravo na jednokratni iznos Uskrsnice od 50 eura. U Proračunu Grada Čakovca za namjenu financijske pomoći umirovljenicima povodom blagdana tijekom godine, predviđeno je 150.000 eura.

Svi koji zadovoljavaju uvjete za dobivanje Uskrsnice, novčanu naknadu podižu osobno uz predočenje osobne iskaznice ili drugog identifikacijskog dokumenta. umirovljenici obavezno moraju predočiti potvrdu Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, za siječanj ili veljaču 2024., dok će se za djecu/odrasle korisnike osobne invalidnine Uskrsnica dodijeliti sukladno popisu Hrvatskog zavoda za socijalni rad – Područni ured Čakovec. Ovu novčanu naknadu, uz predočenje svih potrebnih dokumenata, može podići osoba u ime umirovljenika, starije osobe ili primatelja osobne invalidnine.

Nove odluke u okviru ove mjere objasnila je čakovečka gradonačelnica.

– Iznos Uskrsnice s 200 kuna odnosno 26,54 eura iz 2022. godine, zaokružili smo u 2023. na 30 eura, da bi evo ove godine našli načina da omogućimo našim najugroženijim skupinama društva 50, pa do i više nego dupli iznos uskrsnice od 80 eura. Pritom smo umirovljenike razvrstali u dvije skupine, dakako prema visini mirovine koju dobivaju, kako smatramo da je to korektno prema onima koji si ove godine potencijalno ne bi mogli priuštiti dostojanstvene blagdane. Svjesni smo da među nama žive sugrađanke i sugrađani koji su nas zadužili tijekom svog radnog vijeka, kojima su na dnevnoj bazi potrebni osnovni lijekovi i terapije, oni čije se obitelji žrtvuju za njihovu dobrobit i svima njima htjeli smo poslati poruku da nisu sami i da je ovo jedan od projekata kojim mislimo na njih – rekla je Ljerka Cividini.

Međimurje

Prelog: Gradska kavana Lovac nositelj standarda Okusi hrvatske tradicije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Vrijedno priznanje primila je u utorak, 18. lipnja, Gradska kavana Lovac iz Preloga.

Naime, Gradska kavana Lovac primila je certifikat te postala dio priče Okusi hrvatske tradicije. Okusi Hrvatske tradicije je zajednički projekt koji se realizira u partnerskom odnosu županijskih te lokalnih turističkih zajednica i tvrtke DMK Vall 042 s ciljem obogaćivanja turističke ponude i razvoja novih turističkih proizvoda.

Okusi i mirisi lokalnih kuhinja, vrhunskih vina, pića i domaćih poljoprivrednih proizvoda danas su nezaobilazna sastavnica koja određuje vrijednost i kvalitetu turističke ponude određenog prostora. I upravo razvoj turističke ponude utemeljene na tim pretpostavkama sadržaj je ovog projekta. Pri tome se ponuda u sferi enogastronomskog turizma sagledava kao širi pojam koji ujedinjuje poljoprivredu, gastronomiju, enologiju i kulturu i čini je izuzetno važnom sastavnicom održivog razvoja sredine.

Osnovni cilj je unapređenje ponude tradicijskih lokalnih jela, pića i proizvoda u dnevnoj ponudi ugostiteljskih objekata te na toj osnovi sadržajniji razvoj eno-gastronomskog turizma te označavanje (labeling) i izgradnja jake tržišne prepoznatljivosti ugostiteljskih objekata nosioca standarda Okusi i njihovog identiteta kao mjesta koja garantiraju i pružaju istinski doživljaj lokalnih jela, pića i domaćih tradicijskih proizvoda.

Predajom ovog certifikata, Gradska kavana Lovac postala je nosioc standarda Okusi a certifikat je predao direktor tvrtke DMK Vall 042 Borislav Šimenc, Suzani Dominić i Martinu Dominiću, predstavnicima i vlasnicima Gradske kavane Lovac. Gradska kavana Lovac smještena je u središtu suvremenog Preloga, kao središte društvenog života i vrhunac ugostiteljske ponude grada.

U prizemlju zgrade rustikalno je uređena Gradska Kavana – restoran te ljetna terasa, dok se na katu nalazi velika konferencijska i banket dvorana, te prenoćište s četiri visokokomforne sobe. Gradska Kavana »Lovac« u svom širem okruženju pola je stoljeća poznata i kao mjesto na kojem se u svako doba godine za svaku priliku može odabrati kako jelovnik obojen lokalnim koloritom okusa, tako i jelovnik internacionalnog tipa, uz posebnu ponudu kulinarskih specijaliteta iz Međimurja susjedne Mađarske kuhinje. Predaji ovog vrijednog priznanja prisustvovali su i direktor Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula, savjetnica za turizam gradonačelnika Grada Preloga Ljubomira Kolareka, Sandra Herman te Željko Sokač, predstavnik Grada Preloga. Veliko je ovo priznanje za Gradsku kavanu Lovac te dokaz kvalitete njihovog rada i ponude.

Prilikom same dodjele ovog priznanja, gostima je prezentiran dio zaista sjajne gastronomske ponude Gradske kavane Lovac.

Nastavite čitati

Međimurje

Počela adaptacija i opremanje Macanovog doma u Čakovcu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Grad Čakovec

Počeo je projekt adaptacije i opremanja “Macanovog doma”.

Naime, Grad Čakovec izradio je projektnu dokumentaciju te istu prijavio za sufinanciranje Ministarstva turizma i sporta Republike Hrvatske i ostvario pravo na sufinanciranje u iznosu od 48.454,56 eura. Podsjećamo kako je riječ o projektu koji je prošao Gradu Čakovcu u okviru Natječaja i Odluke o raspodjeli financijskih sredstava za sufinanciranje izgradnje, građevinskog zahvata i opremanja sportskih građevina u 2023. Ukupna vrijednost radova procijenjena je na 157.950,39 eura.

Bez većih ulaganja

Zgrada “Macanovog doma” spomenik je arhitekture unutar zaštićene spomeničke cjeline centra grada Čakovca. U funkciji je od izgradnje 1938. godine, a od tada čak 50-ak godina nije bilo većih ulaganja, dok je 1988. godine odrađena rekonstrukcija grijanja i elektroinstalacija, zamijenjena stolarija, izvršena sanacija zidova od vlage, a dio prostora preuređen je tad u poslovno – ugostiteljski dio.

Novim projektom najavljena je rekonstrukcija zgrade, uz kvalitetno i suvremeno opremanje sportske dvorane

Pomoćne prostorije nisu funkcionalne i već su dotrajale, kao i dvorana, tako da će se postaviti novi prozori, podne keramičke obloge, rekonstruirati i opremiti svlačionice i sanitarni čvorovi te dobaviti i postaviti nova sportska oprema.

U cilju promicanja pristupačnosti građevine osobama s invaliditetom već je postavljena pristupna rampa za osobe s invaliditetom uz ulično pročelje građevine. U svrhu povećanja energetske učinkovitosti sustave rasvjete, provest će se i zamjena postojeće rasvjete s energetski učinkovitim rješenjima (LED).

– Sve su to dobre vijesti i za više od 400 članova Gimnastičkog kluba “Marijan Zadravec Macan” Čakovec koji u najvećoj mjeri koriste prostore, a među njima je čak 240 djece predškolske dobi. “Macanov dom” koristi i velik broj udruga, skupina građana i sportskih klubova, za svoja okupljanja, treninge i pripreme za sve razine natjecanja. Grad Čakovec se zalaže za promicanje, razvoj i unapređenje rekreativnog i vrhunskog sporta na području grada, županije i šire. Obnova “Macanovog doma” je značajan korak u tom smjeru – istaknula je gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje