Povežite se s nama

Međimurje

Ogranak Matice hrvatske u Čakovcu održao svoju godišnju skupštinu

Objavljeno:

- dana

Ogranak Matice hrvatske u Čakovcu u ponedjeljak, 4. ožujka, održao je svoju godišnju skupštinu, okupivši aktivne članove na susret posvećen upoznavanju s rezultatima rada prethodne godine, odnosno službenoj potvrdi planova za nadolazeća razdoblja.

Na početku skupštine predsjednik Ogranka Zoran Turk pozdravio je sve okupljene članove Ogranka te zahvalio na dolasku. Uslijedio je i pozdravni govor međimurskog župana Matije Posavca, također višegodišnjeg člana Matice hrvatske, koji je pohvalio dosadašnji rad čakovečkog Ogranka te najavio buduće zajedničke projekte u čijoj će realizaciji Međimurska županija i dalje čvrsto financijski stajati iza Ogranka.

Nakon izbora radnog predsjedništva, predsjednik Turk ukratko je prikazao rad Ogranka kroz proteklu godinu, kao pozitivno istaknuvši stabilizaciju prihoda koja je omogućila znatno povećanje opsega aktivnosti, uključujući izdavanje nekoliko kapitalnih djela, zaposlenje djelatnika na puno radno vrijeme i ostalo. Posebno je naglašeno kako su vraćeni Dani Matice hrvatske te kako je Ogranak Matice hrvatske u Čakovcu bio jedan od organizatora prvoga međunarodnoga skupa o nematerijalnoj baštini u studenom 2023. godine, što će krajem ove godine rezultirati i izdavanjem zbornika.

Naposljetku, među planovima važno je mjesto dano i namjeri osnivanja Mladeži Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu kao savjetodavnog tijela, koje će znatno pripomoći pomlađivanju Ogranka i njegovim aktivnostima u duhom nizu godina. Najavljeno je i objavljivanje važnih djela, „Antologije međimurske popijevke“ Stjepana Hranjca i Branimira Magdalenića, monografije o Nikoli VII. Zrinskom Hrvoja Petrića te o pavlinskom samostanu u Šenkovcu Marijane Korunek-Medved.

Glavna tajnica Anita Novak potom je, u skladu s izvještajem Nadzornog odbora, ukratko prikazala prihode i rashode Ogranka kroz 2023. godinu, naglasivši kako je financijska situacija pozitivna i stabilna, s jedanaest tisuća eura pozitivne razlike prihoda nad rashodima.

Nakon navedenih izlaganja te izvještaja predsjednika verifikacijske komisije Ivana Vuka o brojnom stanju članova na skupštini, pristupljeno je glasanju te su jednoglasno prihvaćeni izvješće o radu i financijskom poslovanju Ogranka, izvješće Nadzornog odbora te program rada i financijski plan 2024. godine.

Međimurje

Prelog: Gradska kavana Lovac nositelj standarda Okusi hrvatske tradicije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Vrijedno priznanje primila je u utorak, 18. lipnja, Gradska kavana Lovac iz Preloga.

Naime, Gradska kavana Lovac primila je certifikat te postala dio priče Okusi hrvatske tradicije. Okusi Hrvatske tradicije je zajednički projekt koji se realizira u partnerskom odnosu županijskih te lokalnih turističkih zajednica i tvrtke DMK Vall 042 s ciljem obogaćivanja turističke ponude i razvoja novih turističkih proizvoda.

Okusi i mirisi lokalnih kuhinja, vrhunskih vina, pića i domaćih poljoprivrednih proizvoda danas su nezaobilazna sastavnica koja određuje vrijednost i kvalitetu turističke ponude određenog prostora. I upravo razvoj turističke ponude utemeljene na tim pretpostavkama sadržaj je ovog projekta. Pri tome se ponuda u sferi enogastronomskog turizma sagledava kao širi pojam koji ujedinjuje poljoprivredu, gastronomiju, enologiju i kulturu i čini je izuzetno važnom sastavnicom održivog razvoja sredine.

Osnovni cilj je unapređenje ponude tradicijskih lokalnih jela, pića i proizvoda u dnevnoj ponudi ugostiteljskih objekata te na toj osnovi sadržajniji razvoj eno-gastronomskog turizma te označavanje (labeling) i izgradnja jake tržišne prepoznatljivosti ugostiteljskih objekata nosioca standarda Okusi i njihovog identiteta kao mjesta koja garantiraju i pružaju istinski doživljaj lokalnih jela, pića i domaćih tradicijskih proizvoda.

Predajom ovog certifikata, Gradska kavana Lovac postala je nosioc standarda Okusi a certifikat je predao direktor tvrtke DMK Vall 042 Borislav Šimenc, Suzani Dominić i Martinu Dominiću, predstavnicima i vlasnicima Gradske kavane Lovac. Gradska kavana Lovac smještena je u središtu suvremenog Preloga, kao središte društvenog života i vrhunac ugostiteljske ponude grada.

U prizemlju zgrade rustikalno je uređena Gradska Kavana – restoran te ljetna terasa, dok se na katu nalazi velika konferencijska i banket dvorana, te prenoćište s četiri visokokomforne sobe. Gradska Kavana »Lovac« u svom širem okruženju pola je stoljeća poznata i kao mjesto na kojem se u svako doba godine za svaku priliku može odabrati kako jelovnik obojen lokalnim koloritom okusa, tako i jelovnik internacionalnog tipa, uz posebnu ponudu kulinarskih specijaliteta iz Međimurja susjedne Mađarske kuhinje. Predaji ovog vrijednog priznanja prisustvovali su i direktor Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula, savjetnica za turizam gradonačelnika Grada Preloga Ljubomira Kolareka, Sandra Herman te Željko Sokač, predstavnik Grada Preloga. Veliko je ovo priznanje za Gradsku kavanu Lovac te dokaz kvalitete njihovog rada i ponude.

Prilikom same dodjele ovog priznanja, gostima je prezentiran dio zaista sjajne gastronomske ponude Gradske kavane Lovac.

Nastavite čitati

Međimurje

Počela adaptacija i opremanje Macanovog doma u Čakovcu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Grad Čakovec

Počeo je projekt adaptacije i opremanja “Macanovog doma”.

Naime, Grad Čakovec izradio je projektnu dokumentaciju te istu prijavio za sufinanciranje Ministarstva turizma i sporta Republike Hrvatske i ostvario pravo na sufinanciranje u iznosu od 48.454,56 eura. Podsjećamo kako je riječ o projektu koji je prošao Gradu Čakovcu u okviru Natječaja i Odluke o raspodjeli financijskih sredstava za sufinanciranje izgradnje, građevinskog zahvata i opremanja sportskih građevina u 2023. Ukupna vrijednost radova procijenjena je na 157.950,39 eura.

Bez većih ulaganja

Zgrada “Macanovog doma” spomenik je arhitekture unutar zaštićene spomeničke cjeline centra grada Čakovca. U funkciji je od izgradnje 1938. godine, a od tada čak 50-ak godina nije bilo većih ulaganja, dok je 1988. godine odrađena rekonstrukcija grijanja i elektroinstalacija, zamijenjena stolarija, izvršena sanacija zidova od vlage, a dio prostora preuređen je tad u poslovno – ugostiteljski dio.

Novim projektom najavljena je rekonstrukcija zgrade, uz kvalitetno i suvremeno opremanje sportske dvorane

Pomoćne prostorije nisu funkcionalne i već su dotrajale, kao i dvorana, tako da će se postaviti novi prozori, podne keramičke obloge, rekonstruirati i opremiti svlačionice i sanitarni čvorovi te dobaviti i postaviti nova sportska oprema.

U cilju promicanja pristupačnosti građevine osobama s invaliditetom već je postavljena pristupna rampa za osobe s invaliditetom uz ulično pročelje građevine. U svrhu povećanja energetske učinkovitosti sustave rasvjete, provest će se i zamjena postojeće rasvjete s energetski učinkovitim rješenjima (LED).

– Sve su to dobre vijesti i za više od 400 članova Gimnastičkog kluba “Marijan Zadravec Macan” Čakovec koji u najvećoj mjeri koriste prostore, a među njima je čak 240 djece predškolske dobi. “Macanov dom” koristi i velik broj udruga, skupina građana i sportskih klubova, za svoja okupljanja, treninge i pripreme za sve razine natjecanja. Grad Čakovec se zalaže za promicanje, razvoj i unapređenje rekreativnog i vrhunskog sporta na području grada, županije i šire. Obnova “Macanovog doma” je značajan korak u tom smjeru – istaknula je gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje