Povežite se s nama

Život i društvo

Varaždinsko Društvo tjelesnih invalida projektom educiralo svoje članove o štetnosti droga i alkohola

Objavljeno:

- dana

U posljednje dvije godine, ponajviše zbog cjelokupne situacije vezane uz COVID-19, intenzivirao se problem socijalne isključenosti i izolacije za osobe s invaliditetom, što se negativno odrazilo i na njihovo psihičko zdravlje.

Kako bi pomogli svojim članovima, Društvo distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida Grada Varaždina provelo je projekt „Reci ne alkoholu i drogi“, financiranog od strane Zaklade za prevenciju kriminaliteta „Sveti Mihael“.

Njome su osobama s invaliditetom pružili potrebne kapacitete, znanja i informacije rane prevencije zloupotrebe sredstava ovisnosti, prepoznavanja rizičnih ponašanja i načinima pronalaženja pravovremene adekvatne pomoći.

O rezultatima provedbe projekta članovi Društva informirali su na završnoj konferenciji na kojoj su prisustvovale pomoćnica pročelnice za socijalnu skrb Zvjezdana Fulir i županijska vijećnica Ruža Jelovac, ujedno i zamjenica predsjednice Koordinacije za ljudska prava Varaždinske županije.

– Kako osobe s invaliditetom na području Varaždinske županije do sada nisu imale ciljanu edukaciju o štetnosti alkohola i droga, kao i mogućnostima pružanja podrške stručnjaka usko vezanih s problematikom s kojom se susreću, možemo reći da je ovaj projekt inovativan. Cilj nam je bio educirati i osvijestiti problem kod osoba s invaliditetom, kako bi ga one mogle prepoznati kod sebe, članova svoje obitelji i okoline, ali i kako bi znali na pravilan i pravovremen način reagirati te gdje i kako potražiti pomoć – istaknula je Iva Dvorski iz DDICDP-a Varaždin, dodavši da su tijekom projekta provedene tri radionice u koje je bilo uključeno 30-ak članova Društva svih dobnih skupina.

– S obzirom na to da naši članovi dosta toga nisu znali o ovisnostima, njihovoj štetnosti, a uočeno je da pojedini članovi njihove obitelji, odnosno okoline trebaju pomoć, u planu nam je nastavak tog projekta i iduće godine, kada planiramo fokus staviti i na druge vrste ovisnosti, kao što su ovisnost o internetu, kocki i lijekovima na recept – najavila je Dvorski.

Život i društvo

Obrana od poplava bila u fokusu vježbe operativnih snaga VZO-a Gornji Kneginec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U srijedu, 24. travnja, održana je vježba operativnih vatrogasaca u organizaciji Vatrogasne zajednice Općine Gornji Kneginec, na ribnjacima ŠRD Ostriž u Knegincu Gornjem.

Cilj vježbe bila je simulacija obrane od poplava postavljanjem barijera za vodu, izradom zečjeg nasipa te prepumpavanjem većih količina vode.

Ujedno je tom prigodom obavljena provjera ispravnosti opreme te je procijenjeno koju količinu vode se može prepumpati s pumpama i vozilima koju posjeduju društva iz Vatrogasne zajednice Općine Gornji Kneginec.

Vježba je podijeljena na više sektora rada i uz komunikaciju voditelja vježbe s vatrogasnim odjeljenjima radi koordinacije same vježbe.

U vježbi su sudjelovali članovi DVD-a Gornji Kneginec, Donji Kneginec, Varaždinbreg i Lužan Biškupečki koji su vršili prepumpavanje vode pomoću motornih i potopnih pumpi.

Vježbi su prisustvovala 34 operativna vatrogasca VZO-a Gornji Kneginec te načelnik Općine Gornji Kneginec Goran Kaniški, predsjednik Općinskog vijeća Marko Brezovec, načelnik stožera Civilne zaštite Općine Gornji Kneginec Robert Đuranec, predsjednik VZO Gornji Kneginec Mihael Magdić te zapovjednik VZO Gornji Kneginec Igor Kišiček.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Motori su blagoslovljeni u Petrijancu, pa je uslijedila prava fešta u organizaciji MK Sjeverozapad

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

MK Sjeverozapad u subotu, 27. travnja organizira svoj 18. moto susret i blagoslov motora.

Motoristički susret održan je kod crkve u Petrijancu u popodnevnim satima, a potom je uslijedio druženje na prostoru Lovačkog društva Fazan u Optujskoj ulici.

Za sve je spremljen besplatan grah te rock svirka, a sav prihod ide u humanitarne svrhe.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje