Povežite se s nama

U fokusu

Sportski centar u Hrašćici s natkrivenom tribinom i novim travnjakom bio bi veliki vjetar u leđa Varteksu

Objavljeno:

- dana

Nogometni klub Varteks osnovan je krajem svibnja 2011. godine. Klub su osnovali White Stonesi revoltirani promjenom imena nekadašnjeg prvoligaša iz Zagrebačke 94 u NK Varaždin.

Oni su samostalno krenuli u svoju nogometnu priču. Prvo su utakmice igrali na igralištu u Jalkovcu. Klub se iz zadnje lige probio u četvrti, pa i treći rang hrvatskog nogometa, da bi danas nastupao u 3. NL Sjever (četvrti rang hrvatskog nogometa).

Entuzijazam

Od 2019. godine Klub upravlja kompleksom u Hrašćici. U tri godine otkako su tamo, Bumbari su svojim entuzijazmom napravili velike stvari. Napravljen je teren s umjetnom travom koji je kasnije ograđen ogradom, postavljene su kontejnerske svlačionice, izbušen je bunar kao priprema za navodnjavanje terena, a sada će se krenuti u uređenje svlačionica, odnosno keramičarske radove.

– U početku kad smo dobili objekt na upravljanje, ideja je da ovdje bude sportski centar. Stava sam da smo dosta toga napravili, no naravno mi bismo htjeli još više – ističe Siniša Fučkar, predsjednik Nogometnog kluba Varteks.

Samo postavljanje terena s umjetnom travom bilo je vrijedno oko dva milijuna kuna. Klub je svojevremeno pokrenuo crowfounding kampanju koja se pokazala vrlo uspješnom. Središnji državni ured za šport odobrio je 420.000, a 820.000 kuna u proračunu je osigurao Grad Varaždin, dok je ostatak novaca namaknuo Nogometni klub Varteks.

– Ma bilo je tu sati i sati volonterskog rada svih članova kluba. Ponosni smo što smo uspjeli – ističe Fučkar.

No, ono što je velika želja svih članova NK Varteksa je gradnja natkrivene tribine s oko 500 sjedećih mjesta u Hrašćici.

– Time bi klub podigli sigurno na jednu višu razinu. Ono što je najvažnije – dobili bismo još jedan teren za trening mlađih uzrasnih kategorija, a ono što je najvažnije seniori bi napokon imali domaći teren – rekao je Fučkar, predsjednik kluba koji ima registrirano oko 250 nogometaša i nogometašica.

Viša razina

Seniori Varteksa trenutno utakmice igraju na stadionu Sloboda, a budući da treniraju u Hrašćici i po ostalim susjednim terenima, na Slobodi se osjećaju kao gosti. Ako sve utakmice igraš praktički u gostima, ne možeš se nadati rezultatskom iskoraku.

– Naravno, da bi izgradnjom tribine i kasnijom sanacijom terena, apetiti automatski bili veći, no što je tu je. Možemo se samo nadati da će se čim prije krenuti s tim projektom – dodaje Fučar.

Sam projekt stoji 225.635 eura, odnosno oko 1,7 milijuna kuna. Nositelj projekta je Grad Varaždin i u proračunu za 2023. godinu planirana su sredstva.

– Projektna dokumentacija za izmjenu i dopunu Glavnog projekta je gotova te je predan zahtjev za izdavanje izmjene i dopune građevinske dozvole – ističu iz Grada Varaždina.

No, proračun nije prošao na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća.

– Nema nam druge nego biti strpljiv. Nadam se da će se iduću godinu nešto pokrenuti – zaključio je Fučkar.

U fokusu

Proglašena prirodna nepogoda mraza za područje Grada Lepoglave i Općine Donja Voća

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Anđelko Stričak je danas, 6. svibnja, proglasio prirodnu nepogodu zbog mraza za područje Grada Lepoglave i Općine Donja Voća.

U razdoblju od 21. do 24. travnja, u noćnim i jutarnjim satima, mraz je nanio velike štete na poljoprivrednim kulturama i trajnim nasadima.

Odluka je donesena nakon što su iz Grada Lepoglave i Općine Donja Voća zahtjeve za proglašenje prirodne nepogode dostavili Županijskom povjerenstvu za procjenu šteta.

Prema zaprimljenim zahtjevima, štete na poljoprivrednim kulturama su od 30 do 80 %.

Prva procjena ukupne štete zbog mraza na području dvije jedinice lokalne samouprave iznosi 460.000 eura.

Sukladno Zakonu o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda, oštećeni štetu trebaju u roku od 8 dana od proglašenja prirodne nepogode prijaviti Općinskom povjerenstvu u pisanom obliku i na propisanom obrascu. U roku od 15 dana Općinsko povjerenstvo treba izraditi prve procjene šteta, a u roku od 50 dana Županijskom povjerenstvu dostaviti konačnu procijenjenu štetu.

Županijsko povjerenstvo će potom u zakonskom roku prijavljene konačne procjene štete dostaviti Državnom povjerenstvu i nadležnim ministarstvima.

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Očaj, bijes i suze na štrajku radnika Varteksa: “Sve smo dali toj tvrtki”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Varteks je za Jugoslavije, diljem države imao više od 200 trgovina. U toj varaždinskoj tvrtki radilo je preko 12.000 radnika. Bila su zlatna vremena i tvrtka je hranila mnoge obitelji u Varaždinskoj županiji.

Danas je tvrtka spala na manje od 700 radnika. Ti isti radnici nisu primili pola plaće za veljaču, kao ni cijelu plaću za ožujak.

Zbog toga su se odlučili na štrajk. Tužna, smrknuta lica, suze u očima, očaj i bijes, vidjeli smo u ponedjeljak, 6. svibnja na parkiralištu ispred tvrtke.

– Mi smo želimo svoje plaće za svoj rad – vikali su.

Mnogi radnici cijeli svoj radni vijek provode u istoj tvrtki.

– Ovo je žalosno. Tu sam od 16. godine. I prije smo bili bez plaće, ali imali smo puno posla. Svašta smo prošli s raznim upravama. Sada nemamo posla, situacija je eskalirala. Niti taj minimalac ne dobijemo, a nemamo ni posla. Kako da dođemo na posao, kako da si kupimo nešto za jesti na poslu, od čega? Ne znam možemo li ovo prebroditi. Imam 35 godina staža. Pola obitelji mi je ovdje radilo, sa suprugom sam gradila kuću iz tog minimalca. Sve sam ovdje ostavila – rekla je gotovo kroz suze Rosana Liber.

Ono što sve radnike zanima kad će napokon dobiti svoje plaće. Ističu da će štrajk trajati dok ne dobiju svoje plaće.

– Nije tajna da je Varteks već bio u teškoj situaciji, no ovi radnici neće nastaviti s proizvodnjom dok ne dobiju dio plaće za veljaču i cijelu plaću za ožujak. Radnici Varteksa taoci su vrijednosti imovine Varteksa. Pripadnici krupnog kapitala žele se imovine Varteksa domoći što jeftinije i brže – ističe Tomislav Rajković, predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje