Povežite se s nama

Sport

FOTO Varaždin: Tea Faber i Ante Živković pobjednici Novogodišnje utrke, prvog ovogodišnjeg sportskog natjecanja  

Objavljeno:

- dana

Tradicija je nastavljena – 450 trkačica i trkača iz cijele Hrvatske te iz šest drugih zemalja veselo je utrčalo u novu 2023. godinu, na Novogodišnjoj utrci u Varaždinu koja je ove godine doživjela svoje 44. izdanje.

Jedan je to od rijetkih sportskih događaja u svijetu, a jedini u Hrvatskoj, koji se održava na prijelazu iz jedne kalendarske godine u drugu, a sudionici imaju priliku uživati u jedinstvenom doživljaju utrke varaždinskim gradskim ulicama i trgovima tijekom novogodišnjeg slavlja.

Znak za start utrke je točno u ponoć na Trgu kralja Tomislava dao varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj, a 14 minuta kasnije ciljem je prvi prošao Ante Živković (AK Fit) u muškoj konkurenciji te Tea Faber (AK Dubrovnik) u ženskoj konkurenciji, kojoj je za istrčati rutu od 4,6 km bilo potrebno 16 minuta.

Drugo i treće plasirani su Andrej Hladnik (AK Varaždin) i Josip Meštrić (BK Maraton Beciklin) te Simona Jambrošić (AK Varaždin) i Petra Katanec (AK Dinamo).

I ovogodišnje 44. izdanje Novogodišnje utrke organizirala je Zajednica sportskih udruga Grada Varaždina, u suorganizaciji Atletskog kluba „Sloboda’” i pod pokroviteljstvom Grada Varaždina, a stručna suradnica u ZSUGV Anica Sitar podsjetila je da ova jedinstvena utrka traje od 1. siječnja 1978. godine.

– Sve je počelo zahvaljujući trkačkim entuzijastima, članovima AK Sloboda – Mladenu Mavaru, Borisu Kožaru i Petru Jelenečkom, a na prvoj su utrci sudjelovala 33 trkača iz Varaždina, Zagreba, Murske Sobote i Sombora. Ove su nam godine natjecatelji stigli iz svih dijelova Hrvatske, ali i iz  Slovenije, Austrije, Njemačke, Norveške, Srbije i Velike Britanije – kazala je Sitar dodajući da Novogodišnja utrka od 1978. godine nije održana svega dvaput i to jedne ratne te jedne pandemijske godine.

Istaknula je i da se mnogi trkači vraćaju u Varaždin iz godine u godinu, što pokazuje vrijednost ove utrke.

-Raduje nas što ima sudionika svih generacija pa tako najstariji natjecatelj ima 76, a najmlađa natjecateljica svega pet godina – kazala je Sitar.

Kao i svake godine, najuspješniji natjecatelji osvojili su vrijedne nagrade, a organizator je osigurao 300 eura za prvo mjesto, 200 za drugo i 100 eura za treće mjesto.

I ovoga je puta utrka završila na zadovoljstvo i natjecatelja i organizatora, a iz Zajednice sportskih udruga Grada Varaždina poručuju: „Vidimo se dogodine na jubilarnom 45. izdanju Novogodišnje utrke u Varaždinu!”

Sport

3. NL: Varteks u derbiju ugošćuje Rudar, Podravine kod Pitomače

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varteks se nalazi u ključnom dijelu sezone. Ukoliko Bumbari žele pokušati u rang više, morali bi pobijediti sve do kraja, a prvi na putu je Rudar, koji na drugom mjestu bježi osam bodova. Susret je na rasporedu u subotu, 4. svibnja u 17 sati na stadionu Sloboda.

I Rudar je u proteklom kolu poražen na domaćem terenu od Pitomače, dok je Varteks izgubio kod Poleta.

Do kraja sezone je još pet kola, a nakon Rudara, Varteks će na ‘noge’ Pitomači. Drugo mjesto je možda predaleko, ali treće je dostižno, jer Pitomača ‘bježi’ dva boda.

Pa dobro, što se tiče trećeg mjesta, sve je još uvijek u našim nogama. Ali ne kalkuliramo mi, idemo sve pobijediti, pa kak bude – istaknuo je Matija Kanceljak, sjajni napadač stigao ovog ljeta iz NK Varaždina.

U isto vrijeme, Podravina odlaze u goste trećeplasiranoj Pitomači.

Nastavite čitati

Sport

Šafarić prije Hajduka: Publika se vraća na Poljud, idemo guštati

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon poraza (1:0) od Dinama, nogometašima Varaždina u nedjelju, 5. svibnja u 17 sati slijedi susret kod Hajduka na Poljudu u sklopu 33. kola SuperSport HNL-a.

Četiri kola prije kraja Hajduk je zacementirani na 3. mjestu, a Varaždinci se bore za 6. poziciju.

– Sada igraju rasterećeno, lepršavo. Nekako kao da im je pao kamen s leđa kad su ispali iz utrke za naslov. No, nama dobra predstava protiv Dinama daje zapravo da se nadamo pozitivnom rezultatu na Poljudu. Također, publika se vraća na Poljud pa ćemo baš guštati – rekao je Nikola Šafarić, trener i sportski direktor Varaždina.

U zadnjem međusobnom susretu Hajduk je slavio s 5:0. Bilo je to u četvrtfinalu Hrvatskog kupa. Imali su Varaždinci u tom susretu više od igre na 0:0 i gađali okvir vrata, no Hajduk je zabijao.

– Utakmica se igra zbog golova, a ne zbog dojma. To nam je i dobra škola te se nadam da smo nešto i naučili – zaključio je Šafarić kojem za utakmicu za Poljudu nedostaju kartonirani Nekić i ozlijeđeni Vukušić.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje