Povežite se s nama

Međimurje

Ervin Vičević, načelnik Općine Selnica: „Dječji vrtić i Aglomeracija rješavaju potrebe nekoliko budućih generacija“

Objavljeno:

- dana

Općina Selnica samo je jedna od jedinica lokalne samouprave u Međimurju koja se posljednje dvije godine nosi sa svim problemima i blagodatima radova vezanih uz projekt Aglomeracije. No, na veliko zadovoljstvo mještana projekt se polako privodi kraju, a početkom 2023. godine očekuje se završetak svih radova te bi novi kanalizacijski sustav napokon trebao proraditi u punom izdanju.

– Bilo je puno problema s raskopanim cestama, prašinom, kašnjenjem radova… Nismo nikada radili pritisak na izvođače radova jer jako dobro znamo kakva je bila situacija na tržištu, a posebno s dostupnošću kvalificirane radne snage. Aglomeracija je ogroman projekt koji se nije provodio samo na području Selnice već na čitavom međimurskom dijelu uz rijeku Muru. No, u konačnici moramo biti itekako zadovoljni jer smo dobili sustav koji će zadovoljiti naše potrebe nekoliko sljedećih desetaka godina – rekao je u uvodu razgovora načelnik Općine Selnica Ervin Vičević.

Dio projekta Aglomeracija kojim je bila zahvaćena i Općina Selnica vrijedna je oko 217 milijuna kuna, a velika većina tog novca osigurana je putem europskih fondova. No, dio sredstava jedinice lokalne samouprave morale su namaknuti iz vlastitih izvora.

– Mi smo u općinskom Proračunu osigurali gotovo milijun kuna za poslove asfaltiranja dijelova prometnica. Za nas je to vrlo velik novac, ali smo njima realizirali dobar dio radova na prometnicama sada kada se za to ukazala prilika. Da nismo sada, negdje u budućnosti za iste bismo poslove morali osigurati daleko više novaca – dodaje Vičević.

Završetkom Aglomeracije ne staju ulaganja u prometnu infrastrukturu. Već su potpisani ugovori koji uključuju radove na sanaciji glavnog raskrižja.

– Potpisali smo i dva nova ugovora za radove koji počinju odmah početkom 2023. godine. Riječ je o izgradnji pješačke staze u duljini 200 metara preko puta općinske zgrade i rekonstrukciji ulaza u Selnicu iz smjera Murskog Središća, a koja uključuje postavljanje usporivače prometa, gradnju pješačke staze između Poljske ulice i Črne mlake i iscrtavanje novog pješačkog prijelaza. Također, provest ćemo i manju javnu nabavu za postavljanje podignutih ploha ispred zgrade općine, odnosno zgrade Osnove škole. A kada tome pribrojimo ugibalište koje smo odradili zajedno s Međimurskom županijom, dokazujemo koliko pažnje posvećujemo podizanju razine sigurnosti svih sudionika u prometu. Dugoročno težimo gradnji novih pješačkih staza, ali i kružnog toka na ulasku u Selnicu s gornje strane. Postoje i planovi za nastavak Aglomeracije kojim bi se obuhvatili preostali dio Selnice, zatim Zebanec, Donji Koncovčak, Merhatovec… Postoje već idejni projekti, ali sve ovisi o vodećim tvrtkama, prije svih Međimurskim vodama i naravno, EU fondovima – objašnjava načelnik Selnice.

U okviru ovogodišnji Dana Općine Selnica svečano je otvorena i nova zgrada Dječjeg vrtića „Selnički zvončići“.

– Upravo ovih dana smo podijelili 220 darova za djecu. Samo taj podatak najbolje pokazuje i dokazuje koliko nam je bila potrebna nova vrtićka zgrada. Njezinim otvaranjem riješili smo sve naše potrebe za nekoliko budućih generacija Selničana – tvrdi Vičević.

Ne krije da je cijeli sustav predškolskog obrazovanja prilično visoki trošak za općinski Proračun. Općina Selnica je jedan od rijetkih vlasnika predškolske ustanove koji njezinim zaposlenicima isplaćuje iznadprosječne plaće u odnosu na pisane preporuke resornog Ministarstva.

– Vrlo je jednostavno. Želite li imati kvalitetni predškolski odgoj morate imati kvalitetne i školovane ljude. Želite li takve ljudi privući u svoju ustanovu morate im osigurati dostojne uvjete. Mi to sve želimo zato smo i osigurali plaće koje su za 10 posto veće od nacionalnog prosjeka. Sve to košta. Samo za plaće i osnovne izdatke mi u dječjem vrtiću izdvajamo 1,8 milijuna kuna. Veseli nas najava da će Država preuzeti dio tih troškova, što bi nam svakako olakšalo poslovanje. Naš udio u ukupnim troškovima iznosi visokih 60 posto i zbog toga me ljute populistički napisi o smanjivanju ekonomske cijene usluge u dječjim vrtićima. Mi imamo realnu ekonomsku cijenu. Ona je među najvišima u Međimurju, ali je realna. Sve ispod toga značilo bi smanjivanje kvalitete usluge ili plaća zaposlenika. A to nikako nećemo dozvoliti – odlučan je u svojim tvrdnjama načelnik Vičević.

Općina ne zaboravlja niti onu nešto stariju djecu. Redovito sudjeluje u financiranju dijela potrebe Osnovne škole pa je tako samo ove godine uloženo 70.000 kuna u uređenje prostora dnevnog boravka, a ovu uslugu Općina sufinancira iznosom od 10.000 kuna mjesečno. Za stipendije je osigurano 171.000 kuna.

Puno se posljednjih godina govorilo o ulaganjima u sportsku infrastrukturu. U 2022. su u suradnji s Međimurskom županijom realizirani radovi na dogradnji i asfaltiranju atletske staze za potrebe vatrogasnog sporta u Merhatovcu. Sljedeće godine podignut će se i vatrogasni toranj, dok će zgrada Doma koja je sastavi dio kompleksa dobiti novo pročelje.

– Ostaje nam završna podloga, umjetna trava, guma ili nešto treće. To je veći izdatak oko čijeg financiranja će se morati uključiti i sama Udruga. Riječ je o iznosu većem od 200.000 kuna. Drugi sportski centar za koji imamo gotov projekt je igralište Zebanec kojeg već uredno koristi i održava Nogometna škola. Ali nam je u planu ugradnja sprava za vježbanje i mreže oko igrališta. Škola radi odlično i ovim ulaganjem samo ćemo nagraditi njihov angažman.

Općina Selnica posljednjih godina djeluje i u smjeru ulaganja u turističku infrastrukturu, sadržaje, ponudu… Tri manifestacije u središtu su promišljanja, a riječ je o Danima pikača, Susretu starih traktora i Festivalu žganice.

– Sljedeće godine dajemo kamp u koncesiju jer smo produžili građevinsku dozvolu i bilo bi šteta da projekt propadne. Ovako ćemo projekt prodati kroz koncesiju. Žalosti me da smo imali potporu Turističke zajednice Međimurske županije, a na kaju nije napravljen iskorak prema realizaciji projekta. Zahvaljujući zajedničkoj inicijativi Grada Murskog Središća te općina Selnice, Podturna i Vratišinca, osnovana je Turistička zajednica područja „Mura i gorice“, što je također veliki iskorak u našem djelovanju na području turizma. Mi u Selnici do ove godine nikada nismo imali prihode od boravišne takse, a redovito bilježimo noćenja domaćih i stranih gostiju. Sad ćemo po prvi puta dobiti oko 15.000 kuna – zaključuje načelnik Ervin Vičević.

Spajanje općina: „Veća korist bila bi od nove kategorizacije“

Stvarana i funkcionalna spajanja općina već su neko vrijeme u središtu javnih rasprava. Država nudi brojne financijske pogodnosti za one koji se odluče na ovaj korak, iako s razina gradova i općina upozoravaju na brojne nelogičnosti.

– Niti jedan načelnik ili općinsko vijeće neće donijeti odluku o ukidanju ili spajanju općina. Svoj sud moraju dati mještani putem referenduma. Ali niti eventualno manji broj jedinica lokalne samouprave neće riješiti probleme. Svi zajedno trebamo se okrenuti novim izvorima financiranja, a prije svega treba napraviti novu kategorizaciju općina. Što odavno tvrdim jer ne možemo mi i nama slične opčine na čijim se područjima nalazi brojni kilometri nerazvrstanih cesta biti u istome košu s drugim općinama. Puno je općina koje čini jedno naselje. Mi imamo 10 naselja na velikoj površini. Cesta koliko vam srce želi o kojima mi brinemo. Selnica suradnju sa svojim susjedima već dugo njeguje. Osim zajedničke Turističke zajednice područja također imamo i zajedničko komunalno poduzeće Murs-ekom. Mursko Središće, Sveti Martin na Muri, Vratišinec i Selnica na taj su način riješili brojne probleme oko prikupljanja i zbrinjavanja otpada – govori Vičević.

Međimurje

Mimohod maturanata u Čakovcu u petak, a na red će paziti i roditeljske ophodnje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U četvrtak, 16. svibnja u predvorju sportske dvorane Graditeljske škole Čakovec s početkom u 13 sati održana je konferencija za medije na kojoj su predstavljene aktivnosti povodom ovogodišnje “Coolijade”.

Sudjelovali su pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Međimurske županije Nives Kolarić Strah, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Čakovca David Vugrinec, ravnatelj Graditeljske škole Čakovec Damir Srnec, ravnateljica Ekonomske i trgovačke škole Čakovec Bosiljka Vinković – Kukolić, ravnatelj Srednje škole Prelog Tomislav Gregur, pedagoginja Graditeljske škole Čakovec Anja Zadravec Jančikić, načelnik Policijske uprave međimurske Ivan Sokač i policijski službenik za poslove temeljne policije u Službi za javni red i sigurnost Policijske uprave međimurske Mladen Zadravec.

Ove godine završne svečanosti povodom proslave Dana maturanata odvijat će se u razdoblju od 20. do 24. svibnja, od ponedjeljka do petka. Ujedno, u petak, 24. svibnja, s početkom u 15 sati održat će se završni mimohod maturanata. Ovogodišnja trasa kretanja započinje u Ulici Vladimira Nazora kod Ekonomske i Trgovačke škole te se potom povorka maturanata nastavlja kretati Ulicom Otokara Keršovanija, Trgom Eugena Kvaternika, pješačkom zonom Ulice kralja Tomislava te Trgom Republike, a zatim Zrinsko-frankopanskom i Vukovarskom ulicom te završava kod SRC-a “Mladost” u Športskoj ulici. Odmah nakon mimohoda na terenima SRC-a održat će se završna svečanost maturanata, a u slučaju lošeg vremena proslava seli u sportsku dvoranu Graditeljske škole Čakovec.

Kao i prethodnih godina, završne svečanosti maturanata imat će i natjecateljski karakter kroz biranje najmaturanta/najmaturantice i najoriginalnijeg razreda, a sve u cilju poticanja maturanata na odgovorna i društveno poželjno ponašanja. Proglašenje ovogodišnjih pobjednika održat će se na završnoj svečanosti maturanata u petak, 24. svibnja.

Načelnik Sokač istaknuo je kako prošle godine tijekom Dana maturanata nisu zabilježeni značajniji sigurnosni incidenti. Osnovni cilj nazočnosti policijskih službenika na proslavama maturanata, svakako je smanjiti sve moguće rizike koji dovode do neželjenog ponašanja, odnosno narušavanja javnog reda i mira te naravno oštećenja tuđe imovine ili prekomjerne konzumacije alkoholnih pića. Na kraju je dodao kako mladi imaju pravo proslaviti završetak srednjoškolskog obrazovanja, a policiji nije u interesu da to sprječava, već da ih pravilno usmjeri, odnosno da “Coolijada” prođe bez neželjenih ekscesa i posljedica.

Policijski službenik za poslove temeljne policije Mladen Zadravec, upoznao je prisutne novinare kako će se i ove godine o sigurnosti maturanata brinuti tzv. “roditeljske ophodnje”. Radi se o ophodnjama sastavljenim od roditelja maturanata i policijskih službenika, a koje će u razdoblju od 20. do 23. svibnja obilaziti okupljanja maturanata. Dodao je, kako su policijski službenici zaduženi za prevenciju, obišli sve srednje škole na području Međimurske županije te pritom održali prigodna predavanja putem kojih su maturantima uputili mnogobrojne savjete s ciljem preveniranja neželjenih ponašanja.

Na kraju konferencije ravnatelj Srnec poetski se osvrnuo na ovogodišnji finale okupljanja maturanata na SRC-u “Mladost”, pa je rekao: “U petak čakovečki sportsko rekreacijski centar bit će SRCE MLADOSTI”.

Također, u cilju zaštite sigurnosti svih sudionika završne svečanosti Dana maturanata u petak, 24. svibnja, od 13 do 20 sati za sav javni promet, osim dostave, biti zatvoren dio Športske ulice u Čakovcu, točnije od raskrižja s Vukovarskom ulicom do parkirališta kod Tehničke škole Čakovec.

Nastavite čitati

Međimurje

Mursko Središće: podijeljene besplatne članske iskaznice za knjižnicu vrtićarima i prvašićima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na Međunarodni dan obitelji, 15. svibnja, djeci vrtićke dobi te učenicima prvog razreda osnovne škole podijeljene su besplatne članske iskaznice za Gradsku knjižnicu i čitaonicu Mursko Središće koje je osigurao Grad Mursko Središće.

Cilj je ove geste potaknuti čitalačku aktivnost kod najmlađih građana, upoznati ih s knjižnicom kao mjestom na kojem mogu posuđivati knjižnu građu, ali i boraviti, učiti i uroniti u bezbrižan svijet knjiga.

Vjerujemo da će posjet djece i roditelja u Gradsku knjižnicu biti zabavna i redovita aktivnost te molimo da se članske iskaznice koriste za posuđivanje isključivo dječje literature, poručili su iz Grada Mursko Središće.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje