Povežite se s nama

U fokusu

O vršnjačkom nasilju u III. OŠ Varaždin oglasila se policija, ali i Vijeće roditelja

Objavljeno:

- dana

Na tekst Regionalnog tjednika “Jedanaestogodišnji učenik III. osnovne škole Varaždin hospitaliziran zbog vršnjačkog nasilja!” (20.12.2022.) stigli su odgovori na naša pitanja postavljena PU varaždinskoj, te reakcija Vijeća roditelja III. OŠ Varaždin koju također u nastavku objavljujemo radi sveobuhvatnog informiranja javnosti.

Odgovori PU varaždinske:

”Vezano uz Vaš upit od 14. prosinca 2022. godine, koji se odnosi na nasilje među djecom i mladima te o vršnjačkom sukobu u jednoj osnovnoj školi na području Grada Varaždina, obavještavamo Vas o slijedećem:

Podatke o točnim prijavama, dojavama i postupanjima, posebice podatke o konkretnim osobama i ustanovama, a koji se odnose na maloljetničku delinkvenciju, nismo u mogućnosti davati, upravo iz razloga koje i sami spominjete, s obzirom da smo sukladno odredbama Zakona o sudovima za mladež dužni štititi osobne podatke žrtve – djeteta.

Nadalje, obavještavamo Vas da Policijska uprava varaždinska izvještava centar za socijalnu skrb o prijavama vezanim uz djecu, odnosno da se sve prijave na štetu ili protiv djeteta, dostavljaju mjesno nadležnim centrima.

Vršnjačko nasilje je nasilje kada jedno ili više djece uzastopno i namjerno uznemiruje, napada ili ozljeđuje drugo dijete koje se ne može obraniti. Radnje uključene u opisano su prijetnje, tjelesne ozljede, ruganje, ogovaranje, uzimanje stvari, uništavanje stvari, nasilje putem društvenih mreža i drugi oblici zlostavljanja.

Ukoliko se radi o vršnjačkom nasilju detektiranom u školama, djelatnici škola dužni su postupiti sukladno Protokolu o postupanju u slučaju nasilja među mladima, a kojim su propisani i načini postupanja i ostalih institucija, uključujući i policiju.”

Reagiranje Vijeća roditelja:

– U Regionalnom tjedniku broj 973. od 20.12.2022. godine objavljen je članak pod nazivom “Jedanaestogodišnji učenik III. osnovne škole Varaždin hospitaliziran zbog vršnjačkog nasilja!” u kojem se tvrdi da je učenik pretrpio nasilje od strane drugog učenika bez da je škola adekvatno reagirala. Također se tvrdi da dječaku nije prvi put da trpi nasilje od strane drugih učenika, da Škola ima problem s vršnjačkim nasiljem i da “u III. osnovnoj školi nastoje pošto-poto probleme s vršnjačkim nasiljem gurati pod tepih”. Kao roditelje čija djeca polaze III. osnovnu školu, članak nas je duboko uznemirio, jer dosadašnja suradnja Vijeća roditelja sa Školom je izrazito pozitivna i nikad dosad nismo imali dojam da u školi postoji sustavan problem s nasiljem. Čak naprotiv, Škola je izrazito posvećena zaštiti djece i njihove psihofizičke dobrobiti, provodi brojne prevencijske programe i njeguje dobre odnose između učenika, učitelja i roditelja. Povremeni pojedinačni sukobi među djecom se ne mogu izbjeći, ali Škola reagira pravodobno i roditelji su informirani o svemu što se na Školi događa, bez “skrivanja pod tepih”. Sve to daleko je od nekog sustavnog problema s nasiljem. Zadovoljni smo stanjem sigurnosti u školi. U novinskom članku su informacije iskrivljene i netočne, uz fotografije koje nemaju veze s opisanim događajem te se dobiva potpuno kriva slika. Škola se nažalost, zbog zaštite podataka djece, ne može očitovati i prikazati pravo stanje stvari. Smatramo da je navedenim novinskim člankom, zbog privatnih nesuglasica koje određeni roditelji pokušavaju rješavati peko medija, nanesena velika nepravda Školi i njezinim učenicima.  

III. osnovna škola je škola bogatog kurikuluma, škola koja je zaslužila biti na naslovnicama zbog mnogobrojnih raznovrsnih projekata i aktivnosti, njegovanja dobrih odnosa te kvalitetnog rada s djecom – piše u osvrtu koji je poslan na adresu redakcije Regionalnog tjednika.

U fokusu

Bale se miču pa Grad Varaždin prodaje zemljišta u Brezju, evo koja je početna cijena

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Bale se napokon miču, a Grad Varaždin objavio je javni natječaj za prodaju zemljišta u Gospodarskoj zoni Brezje smještenoj uz istočnu zaobilaznicu na ulazu u Varaždin. Predmet javnog natječaja su 24 parcele veličine od 4 do više od 40 tisuća kvadratnih metara.

Početna cijena za sve parcele iz ovog natječaja bit će 30 eura po kvadratnom metru. Na pojedinim parcelama nalaze se bale otpada, postupak zbrinjavanja je u tijeku. Budući vlasnici stupit će u posjed tek nakon završetka tog postupka te će opremanje komunalnom infrastrukturom ovisiti o interesu i lokaciji same parcele.

Zainteresirani ponuditelji su dužni prijavu za sudjelovanje na javnom nadmetanju poslati preporučeno ili osobno na adresu Upravni odjel za gradnju i komunalno gospodarstvo, Trg slobode 12, s naznakom „PRIJAVA NA NATJEČAJ (navesti redni broj nekretnine za koju se prijavljuje)- ne otvaraj“ . Natječaj za prodaju provodit će se usmenim nadmetanjima, a rok za podnošenje prijava je 6. lipnja 2024. godine do 9 sati.

Ostali detalji javnog natječaja kao i parcelizacije Brezja mogu se vidjeti na poveznici.

Nastavite čitati

U fokusu

Iz Varteksa poručili: Ako se HBOR ne predomisli, pričamo o neizbježnom kraju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Početkom ovog tjedna uprava nekadašnjeg varaždinskog tekstilnog diva Varteksa održala je sastanak s bankama (ZABA-HBOR), na kojem je Uprava društva prezentirala analizu trenutnog stanja društva te jasan plan stabilizacije poslovanja.

– Taj plan ne uključuje samo isplatu nekoliko idućih plaća, već jasan smjer i strategiju kojom bi poslovanje društva krenulo prema dugoročnoj samodrživosti. Razgovarali smo i o ponudi Društva za podmirenje duga banaka, te je sukladno tome jučer poslana službena ponuda Bankama. Banke bi prihvaćanjem ponude omogućile da društvo dobije priljev svježeg novca od dokapitalizacije i novih pozajmica, a koji bi se iskoristio za pokretanje punog kapaciteta proizvodnje, kao i plaćanje dospjelih dugova – ističu iz Varteksa.

No, Uprava je primila odbijenicu od ZABA-HBOR na ponudu.

– Najviše nas pogađa i iznenađuje odluka HBOR-a budući da je Banka u vlasništvu države, a stečaj Varteksa bi prema našim kalkulacijama, doveo do neto gubitka za državni proračun u iznosu preko 7,4 milijuna eura u idućih godinu dana, dok je ZABA kao komercijalna banka čak bila naklonjena aranžmanu za spas i očuvanje radnih mjesta, iako to nije njihova zadaća.

Postavlja se pitanje koja je svrha Hrvatske banke za obnovu i razvoj, jer na primjeru Varteksa mi ne vidimo da drže niti do očuvanja radnih mjesta, niti vidimo da brinu o novcu poreznih obveznika.

Ovo odbijanje stavlja nas u tešku situaciju jer, ako se HBOR ne predomisli, pričamo o neizbježnom kraju Varteksa. Još jednom molimo ljude koji odlučuju u HBOR-u da ponovno razmotre našu ponudu i uzmu u obzir sve parametre.

Srce nam se slama pri pomisli na sve zaposlenike, partnere i stogodišnju tradiciju koju su generacije ljudi gradile – ističu iz Varteksa.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje