Povežite se s nama

Život i društvo

Sutra je petak 13. Znate li zašto mnogi misle da je to nesretan dan?

Objavljeno:

- dana

Sutra je petak 13. I dok se mnogi još uvijek boje tog datuma, imamo i dobru vijest. S obzirom da vam poslodavci po novom Zakonu moraju isplatiti plaće najkasnije do 15. u mjesecu, mnogima će sutra njihova zarada sjesti na račun. Doduše, ako niste među sretnicima s velikim plaćama i niste dobili povišicu, stanje na računu također bi moglo biti svojevrsni horor.

No, zašto je baš taj datum postao bauk i odakle seže bojazan od petka 13.?

Prva pomisao je svakako film ˝Petak 13.˝, odnosno filmska franšiza koja se sastoji od čak 12 nastavaka, s tim da je posljednji film remake prvog. Ni autori se očito nisu usudili snimiti 13. nastavak.

Strah od petka 13., odnosno od samog broja 13, ima korijene u kršćanstvu. Osim što je poznato vjerovanje da je na posljednjoj večeri bilo 13 ljudi, te da je Juda bio 13. gost, vjeruje se i da je Isus razapet u petak, kao i da je Kain ubio Abela također u petak.

Također, na petak 13. dogodilo se i uništenje reda Templara. Kralj Filip od Francuske zabranio je djelovanje reda Templara u petak, 13. listopada 1307. godine, a potom im uzeo svu imovinu. Mnoge od njih je mučio i poubijao pod optužbom za herezu.

Neki pak smatraju kako je početak praznovjerja u broj 13 povezan s nordijskim mitom o 12 bogova koji su večerali u Valhalli. Kao 13. gost pojavio se Loki koji je organizirao ubojstvo boga radosti.

Zbog bauka o petku 13. i samom broju 13, danas se na mnogim mjestima izbjegava taj broj. Brojne zgrade u svijetu stoga nemaju 13 katova, neke bolnice i hoteli nemaju sobu broj 13, a čak je i fobija od ˝kobnog˝ datuma dobila svoj naziv. Triskadekafobija je strah od broja 13, a paraskevidekatriafobija strah od petka 13..

No, sve je to samo vjerovanje i nema razloga da vam sutrašnji dan ne bude jedan od boljih. Osim toga, za mnoge je sutra kraj radnog tjedna i umjesto razmišljanja o ˝nesretnom˝ broju bolje je planirati kako napuniti baterije za vikend.

Život i društvo

Dolazeći tjedan bit će uglavnom sunčan, malo kiše s utorka na srijedu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Sjever Hrvatske očekuje uglavnom sunčani tjedan, pokazuje sedmodnevna prognoza DHMZ-a.

Ponedjeljak, 6. svibnja, bit će uglavnom sunčan, a dnevna temperatura ide do 23 °C.

Utorak će biti uglavnom oblačan, a u večernjim satima trebalo bi pasti nešto kiše. Kiša se očekuje i tijekom srijede ujutro, a potom se očekuje razvedravanje. Tijekom ova dva dana temperatura neće prelaziti 20 °C.

Sve do nedjelje, 12. svibnja, najviše će nas pratiti sunce. Danju temperatura neće prelaziti 21 °C.

Nastavite čitati

Život i društvo

Siggy je svjetska prvakinja, a ona i njezin vlasnik Danijel Novak dolaze iz Preloga

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek primio je u Gradskoj vijećnici svjetskog prvaka – ženku engleskog buldoga Jack&Jim I’m Siggy i njezinog vlasnika Danijela Novaka iz Preloga.

Ovim se naslovom ponosni vlasnik i dugogodišnji uzgajivač pasa Danijel Novak okitio na najvećem svjetskom kinološkom događanju održanom proteklog tjedna u Hrvatskoj. Jack&Jim I’m Siggy, koja je stara pet mjeseci, je proglašena najboljim ženskim štenetom u pasmini buldoga. Veliko je to priznanje i za uzgajivača Danijela Novaka i njegovu uzgajivačnicu Jack&Jim, koje pokazuje veliku kvalitetu uzgoja i rada, u koji je uloženo mnogo ljubavi i truda.

U Zagrebu je, na prostoru Zagrebačkog velesajma, krajem mjeseca travnja održano ovogodišnje najveće svjetsko kinološko događanje – World Dog Show 2024. Zagreb je tako od 24. do 28. travnja postao svjetsko središte ljubitelja i vlasnika omiljenih četveronožnih ljubimaca iz cijeloga svijeta, a izložba je ugostila više od 23.000 pasa i izlagača.

Posjetitelji su mogli vidjeti više od 300 različitih pasmina, koje su pokazali izlagači iz više od 70 zemalja svijeta, od kojih su najbrojnije bile zlatni retriever, welsh corgi pembroke, njemački patuljasti špic pomeranac, labrador retriever, rodezijski ridžbek, vipet, sibirski haski, engleski bulldog, engleski koker španijel, graničarski koli, bigl i škotski ovčar duge dlake.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje