Povežite se s nama

Život i društvo

Raste broj oboljelih od gripe na sjeveru, u Hrvatskoj četiri smrtna slučaja zbog ove bolesti

Objavljeno:

- dana

U Hrvatskoj je tijekom sezone gripe 2022./2023., zaključno s 15. siječnja ove godine, u sklopu skupnog tjednog izvještavanja zaprimljeno ukupno 11075 prijava oboljelih od gripe, objavio je HZJZ.

Na razini države od toga su 3753 prijave zaprimljene u drugom tjednu 2023. godine, odnosno od 9. do 15. siječnja.

U Varaždinskoj je županiji ove sezone bilo 298 slučajeva gripe, a to je 136 novih slučajeva više nego djedan ranije. U Međimurskoj županiji zabilježeno je ukupno 311 oboljelih od gripe, a to je porast od 153 u odnosu na prvi tjedan ove godine.

Najveća stopa prijave gripe na 100 000 stanovnika bilježi se u Koprivničko-križevačkoj (iznosi 681,7), Krapinsko-zagorskoj i Brodsko-posavskoj županiji.

Stopa za Varaždinsku županiju je 15. siječnja bila 186,5, a za Međimurje 295,1.

Tijekom ove sezone prijavljena su četiri smrtna ishoda zbog gripe i njezinih komplikacija na razini države.

Udio uzoraka u Nacionalnom referentnom centru za gripu zaprimljenih u drugom tjednu pozitivnih na gripu je 26,2%. U pozitivnim uzorcima prevladava virus gripe A (99,1%), a među subtipiziranim uzorcima pozitivnih na virus gripe A prevladava virus gripe A/H1N1 (60,9%).

Život i društvo

Na 1. svibnja varaždinski će policajci posebno motriti mopediste i motocikliste

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske provest će u srijedu, 1. svibnja, u vremenu od 12 do 20 sati, operativnu akciju „Mopedisti i motociklisti“ s ciljem utvrđivanja prekršaja od strane ove skupine sudionika u prometu te prekršaja drugih sudionika u prometu, kojima se ugrožava sigurnost mopedista i motociklista.

Akcija će se provoditi na cijelom području Varaždinske županije, ovisno o mjestima i vremenima događanja prometnih nesreća, prvenstveno onih s najtežim posljedicama, a kontrola prekršaja provodit će se na mjestima gdje je zabilježeno učestalo činjenje istih, javila je policija.

Nastavite čitati

Život i društvo

Ožujak je na varaždinskom području bio iznadprosječno kišan

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U većini Hrvatske je tijekom ožujka zabilježeno više oborine u odnosu na prosjek, a u Zadru je ožujak 2024. bio najkišovitiji u povijesti mjerenja na toj postaji. Samo je u istočnim predjelima količina oborine bila manja od prosjeka za ožujak, ukazuju najnoviji podaci DHMZ-a.

Prema raspodjeli percentila u ožujku 2024. godine ožujak je bio ekstremno kišan u Zadru, vrlo kišan u dijelu srednje Dalmacije (Split, Šibenik), središnje Istre (Pazin) i sjeverne Hrvatske (Varaždin i Zagreb).

Kišne prilike prevladale su u gorju (Parg, Zavižan, Gospić) te zapadnim predjelima kontinentalne Hrvatske, a u Slavoniji je bilo sušno.

Normalne količine oborine zabilježene su u središnjem dijelu kontinentalne unutrašnjosti, dijelu sjevernog primorja (Senj, Rijeka) te krajnjem jugu (Dubrovnik).

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje