Povežite se s nama

Život i društvo

Djelatnice i učenice Gospodarske škole Varaždin boravile u Provansi u okviru Erasmus+ projekta

Objavljeno:

- dana

U okviru Erasmus+ projekta „Arts for Future“, ravnateljica Gospodarske škole Varaždin Jasminka Kelemen, nastavnica Renata Mađarić te učenice Martina Boltižar, Hana Husnjak, Ema Pačalat, Tamara Slunjski i Sara Žunić od 15. do 21. siječnja 2023. godine sudjelovale su u kratkoročnoj aktivnosti učenja, poučavanja i osposobljavanja u partnerskoj školi Provence formation u francuskom gradu Vitrollesu koji je 24 kilometra udaljen od Marseilla.

U aktivnostima su sudjelovale i partnerske škole iz Njemačke, Grčke, Španjolske i Švedske.

Naziv aktivnosti bio je „Think globally, act locally“ – „Razmišljaj globalno, djeluj lokalno“. Predavanja, radionice, stručne posjete i ostale aktivnosti doprinijele su ostvarenju glavnog cilja projekta, a to je podizanje svijesti učenika o zaštiti okoliša te uporaba otpada u stvaranju umjetničkih djela.

Učenici partnerskih škola prikupljali su otpadni tekstil s uzorcima tipičnima za svoju zemlju od kojih su na jednoj od „upcycling“ radionica, čija je svrha kreirati nove uporabne predmete od otpadnih materijala, sašili navlake za fotelje koje će biti izložene i korištene u prostorima škole domaćina.

Učenice Gospodarske škole sašile su navlaku koristeći izvezeno domaće platno te tradicionalne starinske marame. U drugoj je radionici učenicima prezentirana lokalna ekološka proizvodnja povrća, poput batata, cvjetače, krumpira, slanutka, leće i maslina, od kojih su učenici pod stručnim vodstvom skuhali zdravi obrok za sve sudionike.

Također, učenici su promišljali načine održivog uzgoja, kupovine i pripreme hrane te su osmislili recepte za jela koja se mogu pripremiti od viška već pripremljene hrane te jela od sirovih namirnica kako bi se uštedjela energija i smanjila količina otpada i CO2 otiska.

Tijekom stručnih posjeta učenici su posjetili grad Aix-en-Provence, gdje su razgledali tipičnu provansalsku tržnicu i obišli kulturno-povijesne znamenitosti slijedeći „stope“ poznatog slikara Cézannea. Također, u pratnji vodiča razgledali su eksperimentalni kulturni centar „Luma“ koji spaja umjetnost, kulturu, okoliš i inovacije, a nakon toga su razgledali i povijesnu jezgru grada Arlesa.

U sklopu programa učenici su posjetili nacionalni park „Camargue“ poznat po slanim močvarama u kojima se proizvodi sol, poljima riže te staništima flamingo ptica, divljih bijelih konja i bikova.

Tijekom posjeta drugom po veličini francuskom gradu i luci, Marseilleu, osim obilaska kulturno-povijesnih znamenitosti, sudionici aktivnosti posjetili su i „Crosquer cave“, odnosno repliku podzemne špilje ukrašene prethistorijskim crtežima.

Projektne aktivnosti nastavljaju se u travnju, kada će domaćin biti škola iz Švedske.

Život i društvo

U subotu će se održati uzbudljiva 19. bitka za utvrdu Čanjevo

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Manifestacija 19. bitka za utvrdu Čanjevo ove će se godine održati u subotu, 5. listopada, na utvrdi Čanjevo.

Program počinje od 14 sati kada BK Guvernal Visoko organizira rekreacijsku vožnju biciklom do utvrde.

Od 15 sati je okupljanje gostiju, a od 16 počinje opsada grada Čanjeva.

Noćni napad počinje u 18:30.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Bogat i raznovrstan program na 27. Međunarodnom sajmu Priroda, lov, ribolov, turizam

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Danas je u varaždinskoj Areni otvoren 27. Međunarodni sajam Priroda, lov, ribolov, turizam. Sajam će trajati do 6. listopada, a najavljeno je više od 80 izlagača iz Hrvatske, ali i Slovenije, Mađarske, Bugarske, Slovačke.

Riječ je o najstarijem sajmu ove tematike u Hrvatskoj, a svake godine program je sve bogatiji. Ovogodišnji partner sajma je Koprivničko-križevačka županija.

Predsjednik Lovačkog saveza Varaždinske županije Goran Kaniški istaknuo je kako lovačkog sadržaja unatrag dvije godine ima sve više na sajmu, te je ujedno naglasio i kako  je ovo prilika da se posjetitelji bolje upoznaju s njihovim radom.

Okupljene je na otvorenju sajma pozdravio i župan Anđelko Stričak.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje