Povežite se s nama

Kultura

U srijedu u varaždinski HNK dolazi Ksenija Prohaska s komedijom „A odakle ste vi, gospođo?“

Objavljeno:

- dana

Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu poziva na komediju Ksenije Prohaske na velikoj sceni u srijedu, 1. ožujka 2023., s početkom u 19 sati i 30 minuta.

Ksenija Prohaska, kazališna, filmska i televizijska glumica koja je dio karijere provela u Hollywoodu, na veliku scenu dolazi s komedijom „A odakle ste Vi, gospođo?“.

Redatelj predstave je Krešimir Dolenčić, a igraju Ksenija Prohaska i Marjan Nejašmić Banić.

Ulaznice su u prodaji na blagajni Kazališta ili putem online prodaje na internetskim stranicama Kazališta.

Ksenija Prohaska u svojoj je karijeri odigrala široku lepezu ženskih likova, od fatalne žene do usamljene samohrane majke i udovice radeći s najvećim redateljskim imenima. Njezina emocionalnost i energija kojom interpretira obične i neobične ženske likove su impresivni.

Varaždinska publika sjeća je se u ulozi Marlene Dietrich koju izvodi na nekoliko jezika, a 1. ožujka dolazi s novim autorskim projektom, komedijom „A odakle ste Vi, gospođo?“

Iz kritike:

„Tko ne bi volio biti prihvaćen?«, pita se Barbara Oblak u novoj predstavi »A odakle ste Vi, gospođo?«, autorskom projektu Ksenije Prohaske koja je i utjelovila gospođu Oblak, glavni lik ove komedije. Kaže se da svatko od nas ima slabu, odnosno bolnu točku. Kada gospođu Oblak, diplomiranu profesoricu jezika koja se bavi dizajnom, zaboli glava, ona, nakon što nije za glavobolju našla lijeka, smogne hrabrosti otići u psihijatrijsku ordinaciju dr. Mucića (Marjan Nejašmić Banić) u kojoj se otvaraju granice svih života o koje se ogrebla a bome, nije ih bilo malo. Barbara Oblak živi, kako joj prezime nagovještava, u oblacima i ima bogomdani talent za izvanrednu imitaciju žena oko sebe te u tome, zapravo, traži lijeka za svoje životne nedaće. …

Ovaj kazališni izlet dobro je uspio, skinuvši sve larve koje je lik Barbare Oblak – a sudeći po nekim sličnostima u biografijama – i Ksenije Prohaske nosio sa sobom na životnom putu.

Ova nam duodrama otkriva nekoliko stvari, a istaknuli bismo tri. Prije svega, humor ne mora niti smije biti trivijalan; za duhovitu i kvalitetnu kazališnu predstavu nije potrebno puno (post)modernističkog filozofiranja. Treće, i možda najvažnije, naša je nacionalna prvakinja u ovome trenutku u najvišoj točci svoje glumačke zrelosti i šteta je da je, ne znam čijom pogreškom, češće ne gledamo na zagrebačkim kazališnim daskama.“ (Novi list, Ante Peričić)

Kultura

Prvi samostalni koncert varaždinske crossover pjevačice Irme Dragičević pred zagrebačkom publikom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U zagrebačkom Klubu Kazališta Komedija u utorak, 14. svibnja, s početkom u 20 sati, varaždinska crossover pjevačica Irma Dragičević, održat će svoj prvi samostalni koncert te premijerno predstaviti svoj novi singl ‘Bivši Budući’ – koji najavljuje novi smjer solističke karijere ove akademske glazbenice.  

Zagrebačka crossover glazbena priča koja je pred nama, obilježena je Irminom jedinstvenom vještinom i talentom da s lakoćom spaja različite žanrove i stvara zvuk koji je tako jedinstveno njezin – Irmin zvuk.

Uz opus koji nas vodi od emotivnog sevdaha preko pop standarda do vječitih klasika, francuskih šansona I talijanskih kancona, Gershwina i zlatnog doba hrvatske glazbe – plijeni njena sposobnost da na svakome od ovih glazbenih izvora crpi inspiraciju i dokazuje svoju svestranost i dubinu umjetničkog izraza.

Glasom koji prelazi žanrove, Irma je osvojila publiku regije svojim talentom i očaravajućim nastupima, a poznata je po brojnim nastupima u regiji te ulogama u mjuziklima, operama i operetama – trenutačno nastupa u beogradskom Theater Madlenianum u mjuziklu ‘Posljednjih pet godina’ te u HNK Varaždin u opereti ‘Grofica Marica’.

Irma Dragičević izvodi i lead ulogu Kosjenke u operi „Regoč“ za djecu i mlade koja se ovog proljeća izvodi u K.D. Vatroslav Lisinski povodom 150. godišnjice rođenja spisateljice Ivane Brlić Mažuranić.

U Klubu Kazališta Komedija uz pratnju vrhunskog banda u sastavu Jan Jakovljev (gitara), Tomislav Parmać (klavir), Leopold Stašić (violina), Mario Klarić (bubnjevi) I Dragutin Roić (saksofon), Irma Dragičević će – uz podršku zanimljivih glazbenih gostiju – uvesti publiku crossover glazbeni svijet koji povezuje žanrove i melodije, generacije i ritmove.

Kako je sama Irma najavila: ‘Pjevat ću sve ono što jesam – klasično obrazovana glazbenica kojoj je prva ljubav pop. Želim predstaviti ono najbolje od glazbe, bez obzira na žanr, bez obzira na izvor, u mojoj, novoj interpretaciji”.

Nastavite čitati

Kultura

Varaždin: u tijeku prijave šetača koji ne žele propustiti “Noć tvrđava“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradski muzej Varaždin i ove godine se uključuje u Noć tvrđava, međunarodnu manifestaciju koja se održava treći put zaredom.

Njezin cilj je povezivanje i promoviranje fortifikacijskih lokaliteta u zemljama sudionicama: Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Češkoj, Rumunjskoj i Srbiji, iz kojih je dosad sudjelovalo 45 utvrđenih lokaliteta s raznovrsnim programima.

Potaknuti velikim zanimanjem koje je pobudila prošlogodišnja manifestacija, u organizaciji varaždinskog muzeja ponovno će se održati večernja šetnja pod fenjerima po bedemima Staroga grada pod nazivom Noć na bašči u petak, 10. svibnja s početkom u 20 sati.

Posjetitelje će kroz bedeme voditi Davor Kraš, kustos na Povijesnom odjelu GMV-a. Sudjelovanje je besplatno.

S obzirom na ograničen broj posjetitelja, dolazak je potrebno potvrditi na brojeve telefona: 042 658 773 / 658 760 (u vrijeme kad su izložbeni postavi GMV-a otvoreni za razgled; utorak – petak od 9 do 17 sati, subotom i nedjeljom od 9 do 13 sati).  

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje