Povežite se s nama

Kultura

Za 60 programa u kulturi Varaždinska županija izdvojila 190.000 eura, čak 63 % više nego lani

Objavljeno:

- dana

Opera na nalazištu Aqaue Iasae u Varaždinskim Toplicama, Festival čipke u Lepoglavi, Varaždinske barokne večeri, programi za djecu i mlade, kao i oni ustanova te kulturno-umjetničkih društava, samo su dio od ukupno 60 programa u kulturi koji će u 2023. godini biti održani uz financijsku podršku Varaždinske županije.

Rezultat je to prvog Javnog poziva za predlaganje javnih potreba u kulturi Varaždinske županije, putem kojeg je, sukladno prijedlogu Kulturnog vijeća, dodijeljeno 190.000 eura ili 1,4 milijuna kuna, čak 63 % više u odnosu na prošlu godinu.

Ugovore o financiranju danas je župan Anđelko Stričak dodijelio predstavnicima ustanova u kulturi, umjetničkih organizacija, udruga i samostalnim umjetnicima i poduzetnicima u kulturi, a u prisustvu člana Kulturnog vijeća dr. sc. Vladimira Huzjana, upravitelja Zavoda za znanstveni rad HAZU-a u Varaždinu, te resornog pročelnika dr. sc. Miroslava Huđeka.

– Ovaj Javni poziv predstavlja veliki iskorak. Prvi put je ovakav natječaj raspisan zasebno, samo za programe u kulturi, svima je bilo omogućeno da se prijave i dodijeljeno je više sredstava. Za 60 programa u kulturi, odnosno za sve prijavljene programe je dodijeljeno 190.000 eura, što je povećanje od 63 %. Ovaj podatak jasno pokazuje da je riječ o najvećem, ali i o sveobuhvatnom javnom pozivu. Uključeni su svi dionici u kulturi, ustanove i udruge, a prvi put podršku su dobili samostalni umjetnici te druge fizičke i pravne osobe koje obavljaju djelatnosti u kulturi – rekao je župan Anđelko Stričak.

Konkretno, gradskim knjižnicama u Varaždinu, Novom Marofu, Ivancu, Ludbregu, Lepoglavi su povećana sredstva, a konačno su sve knjižnice dobile sredstva za kupnju novih knjiga, napomenuo je Stričak.

– KUD-ovi, koji su čuvari tradicijske kulture, dobili su tri puta više sredstava u odnosu na prijašnje godine. Podržani su i programi koji uključuju djecu i mlade, a i dalje podržavamo programe ustanova u kulturi – Gradskog muzeja Varaždin, Državnog arhiva, HNK u Varaždinu, zatim program Kerekesh Teatra. Prvi put podršku su dobili i programi pučkih učilišta u Novom Marofu i Varaždinu. Podržana je i opera na nalazištu Aqaue Iasae u Varaždinskim Toplicama, renomirani festivali Varaždinske barokne večeri te Festival čipke u Lepoglavi te brojni drugi programi koji obogaćuju kulturu naše županije – naveo je župan.

Naglasio je da je izuzetno važno da je osnovano Kulturno vijeće, koje će pomoći pri definiranju potreba u kulturi, ali i pri donošenju strateških smjernica.

– Uvjereni smo da smo dali snažan vjetar u leđa svim dionicima u kulturi te da će to rezultirati brojnim novim i kvalitetnim programima u kulturi, koja je važan i prepoznatljiv element u Varaždinskoj županiji – istaknuo je župan Stričak.

Jedan od programa koji će biti održani u ovoj godini je koncert pod nazivom „Hrvatski dragulji“, za koji je financijska potpora dodijeljena samostalnoj umjetnici, članici Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika, opernoj pjevačici Jeleni Štefanić.

Među knjižnicama koje su prvi put dobile podršku za nabavu knjižne građe je Gradska knjižnica i čitaonica „Gustav Krklec“ Ivanec, koja je potporu dobila i za književni natječaj „Draga domača rieč“, čiji je cilj njegovanje i očuvanje domaćeg kajkavskog izričaja.

– Iako Varaždinska županija već dugi niz godina financira naš natječaj „Draga domača rieč“, ove godine prvi put financijsku potporu dobivamo za nabavu knjižne i neknjižne građe, što nam je iznimno važno. Mogu reći da govorim u ime svih ravnatelja narodnih, odnosno gradskih knjižnica jer to je poticanje rada naše primarne djelatnosti. Knjižnice će imati više financija za nabavu nove građe, pa će knjige biti dostupnije. S vremenom će to i pozitivno utjecati na čitanje i čitalačke navike svih korisnika knjižnica Varaždinske županije – rekla je Marina Grudenić, ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice „Gustav Krklec“.

Kultura

FOTO U jedinstvenom varaždinskom muzeju otvorena izložba par excellence

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinski Muzej anđela prvi je i jedinstven tematski muzej u regiji, koji u gradu postoji od 2011. godine.

Dom je to brojnim slikama bajkovitoga varaždinskog slikara Željka Prsteca, koji je vizure anđela ponad baroknoga grada naprosto uselio pod krovove prvoga hrvatskog glavnog grada. Muzej anđela dom je brojnim umjetninama nastalima u mislima umjetnika koji sa sjetom i poštovanjem gradi budućnost protkanu prošlošću stare barokne jezgre. Nastali su tako umjetnički radovi koje u Muzeju anđela redovito traže posjetitelji. Desetljeće već ovaj muzej krije nešto vrlo impresivno – na stotine malih bića, naoko nevidljivih, koja pričaju priče iz prošlih vremena. Anđele, manje i veće, sa svih strana zemaljske kugle. No, krenimo redom.

U prostoru Muzeja redovito se odvijaju različita događanja koja za cilj imaju predstavljanje Varaždina kao grada u kojem spavaju anđeli. Muzej anđela 10 godina prikuplja anđele iz cijeloga svijeta te je tako stvorio zbirku od nekoliko stotina različitih anđela. Posjetitelji Muzeja, građani grada kao i domaći i strani turisti, te ljudi koji nikada nisu posjetili Muzej anđela, doznavši za projekt prikupljanja anđela, svoje anđele dostavljaju poštom i raznim dostavnim službama. Na taj je način Muzej anđela od anonimnih ali i poznatih donatora stvorio zavidnu zbirku, koja broji više od 700 anđela koji sa sobom nose svoju ili priču donatora, priču zemlje iz koje dolaze, vjersku ili pak priču strastvenih sakupljača – ljubitelja umjetnosti, od kojih neki iz svoje kućne zbirke anđela ustupili i više od 100 komada ovih tajnovitih bića. Drugi pak su Muzeju anđela ručno izradili i dostavili anđele od različitih materijala, veličina i oblika. Kako bi svaki od doniranih anđela dobio svoje zasluženo mjesto u vitrini Muzeja, i kako bi posjetitelji mogli pročitati najzanimljivije priče, organizirana je izložba anđela pod nazivom „Mjesto u kojem spavaju anđeli cijeloga Svijeta“.

Muzej anđela ovaj je projekt od značaja za očuvanje i razvoj kulture grada prijavio na natječaj za dobivanje sredstava od Varaždinske županije, a Županija je tako prepoznala i financijski  nagradila ovu jedinstvenu priču, omogućivši Muzeju anđela dodatnu potporu u kvalitetnoj promociji kulturnog sadržaja par excellence.

Naime, iako je Muzej anđela sam po sebi nezaobilazno mjesto posjeta za ljubitelje umjetnosti i anđela iz cijeloga svijeta, izložba ovakvog sadržaja zasigurno javnosti predstavlja jedinstven doživljaj u kojem anđeli pričaju svim jezicima Svijeta i ne rade razliku među ljudima bez obzira na nacionalnost ili vjeru, što jest jedan od ciljeva ovoga projekta. Zahvaljujući sredstvima iz programa javnih potreba u kulturi Varaždinske županije u 2023. godini, ova zanimljiva izložba sada je postavljena na puno većem prostoru nego ranije, a za pojedine anđele ispisana je priča dostavljena od strane donatora.

Otvorenje izložbe i vođenje programa povjereno je vlasniku Muzeja anđela i osnivaču ovoga jedinstvenog bajkovitog Muzeja Željku Prstecu koji je svoje slikarstvo proteklih desetljeća predstavio hrvatskoj i svjetskoj javnosti čvrsto se tako pozicionirajući na karti poznatih i priznatih hrvatskih umjetnika – slikara. Izložba je postavljena u posebnim vitrinama, a posjetitelji svoje doživljaje i dojmove upisuju u knjigu dojmova.

Samo je otvorenje izložbe „Mjesta gdje spavaju anđeli cijelog Svijeta“ upriličeno uz 13. rođendan Muzeja anđela, uz pripomoć živih anđela i uz nezaobilazni „Ajngelekov napitek”, dok će fotografije ove svečanosti biti korištene prilikom izrade prigodnog kataloga, i u digitalnom obliku.

A anđeli? Oni su različitih oblika i dimenzija, izrađeni od različitih materijala. Izloženi su na način da je svaki anđeo postavljen na svoje posebno zasluženo mjesto i uz  istaknutu priču kao poruku posjetiteljima. Donacije su u Muzej pristigle sa brojnih kontinenata i različitih zemalja, iz SAD-a, Australije, Singapura, Japana, Turske, Škotske, Nizozemske, Njemačke, Irske, Kine, Mongolije, Rumunjske, sa Malte, Cipra, Kube, i brojnih drugih. Anđeli se pažljivo čuvaju, te su arhivirani i popisani, a obzirom da kontinuirano pristižu nove donacije djelatnici Muzeja ozbiljno promišljaju o usklađivanju djelatnosti Muzeja sa Zakonom o muzejima kao i skorašnjem dodatnom proširenju izložbenog prostora.

Izložba „Mjesta gdje spavaju anđeli cijeloga Svijeta” može se razgledati svakodnevno u radno vrijeme Muzeja sve do kraja 2023. godine.

Nastavite čitati

Kultura

Ivančanu Ivanu Goranu Žunaru svečano dodijeljena nagrada „Mladi Krleža“ za zbirku pjesama „Zrenje“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U četvrtak, 25. svibnja, u varaždinskoj Gradskoj knjižnici i čitaonici „Metel Ožegović“ održana je svečana dodjela književne nagrada Mladi Krleža 2023.“

Radi se već o trećoj dodjeli te vrijedne nagrade koja se dodjeljuje po „Natječaju za neobjavljene rukopise mladih autora iz Varaždinske i Međimurske županije – do 35 godina – koji literarno, umjetničko-kreativnim diskursom, progovaraju o suvremenosti, stvaralački i tematski analiziraju aktualnost u najširem smislu tog pojma ― kulturno, društveno, ekološki, civilizacijski…“.

Ovogodišnja dodjela održana je u posebno svečanom ozračju jer će 7. srpnja biti točno 130. rođendan Miroslava Krleže, našeg najvećeg književnika koji ima neupitno varaždinsku/međimursku obiteljsku genezu.

Dobitnik nagrade za 2023. godinu (tiskani/publicirani rukopis) je Ivančan Ivan Goran Žunar za zbirku pjesama „Zrenje“.

Knjigu su, uz autora Ivana Gorana Žunara, predstavili Robertino Bartolec, dr. sc. Kristina Slunjski i Jura Ruža.

Organizatori Književnog natječaja „Mladi Krleža“ su Modernist nakladništvo i Književni salon Korzo, koji zahvaljuju svim kandidatima, njihovom trudu te darovitosti glede pristiglih rukopisa.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje