Povežite se s nama

Kultura

U Muzeju Croata insulanus otvorena izložba radova učenika Graditeljske škole Čakovec

Objavljeno:

- dana

U Muzeju Croata insulanus Grada Preloga u utorak, 19. ožujka otvorena je izložba učeničkih radove Graditeljske škole Čakovec pod nazivom „Laterna magica“.

Izložba je nastala u organizaciji nastavnika odjela Likovne umjetnosti i dizajna te učenika smjera dizajna keramike i dizajna unutrašnje arhitekture. Izložba tematizira odnos svjetla i sjene kroz radove učenika izvedenih u različitim materijalima i tehnikama, primjerice papira, keramike, drva i metala, koji ostavljaju magičan dojam na posjetitelje.

U okviru izložbe, uz podršku ravnatelja Graditeljske škole Čakovec Damira Srneca, mag. inf., radove učenika više generacija, od 1.- 4. razreda, prezentiraju nastavnici Darija Dujam, mag. art., Suzana Šestan, mag. dizajna, Vesna Osojnički, mag. art., Tamara Mustač, dipl. dizajner i Krešimir Hlebec, akademski slikar.

Izložba je također rezultat prve suradnje između Muzeja Grada Preloga i Graditeljske škole Čakovec. Osim što je izložba pokazatelj talenta učenika, donosi i dublju poruku o važnosti suradnje između obrazovnih institucija i kulturnih ustanova poput muzeja.

O radu Graditeljske škole Čakovec i samoj izložbi govorili su ravnatelj Graditeljske škole Čakovec Damir Srnec, profesorica Suzana Šestan, te ravnatelj Srednje škole Prelog Tomislav Gregur i kustosica Muzeja Grada Preloga Iva Kožnjak.

Glazbeni program izvela je učenica Srednje škole Preloga Eva Petković, a gastronomski dio pripremili su nastavnici Goran Žižek i Vlado Bogomolec s učenicima Srednje škole Prelog. Izložba se može razgledati do 3. travnja 2024. godine.

Kultura

Izložba “Nijanse plave” Marije Vuković otvorena za razgled u Varaždinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Osim izložbi mladih autora odabranih u sklopu natječaja „Podrum ponedjeljkom“, ovaj etablirani program što ga Filmsko-kreativni studio VANIMA organizira i priređuje u podrumskom prostoru Centra za mlade i nezavisnu kulturu P4 u Preradovićevoj ulici u Varaždinu, svake godine osvježavaju i obogaćuju i izložbe članova udruga s kojima VANIMA surađuje, kao i prigodne izložbe koje se priređuju uz mahom likovna događanja u gradu.

Upravo uz predstojeću 2. Likovnu koloniju „Varaždinski Purgar“, svoje radove javnosti od ponedjeljka, 10. lipnja, predstavlja Marija Vuković.

Riječ je o idejnoj začetnici kolonije koju od prošle godine uz podršku Grada Varaždina, Gradskog muzeja Varaždin, Knjižnice i čitaonice „Metel Ožegović“ i Turističke zajednice grada Varaždina, organizira Varaždinska građanska garda, a od ove godine i udruga Dame u povijesnim haljinama.

Nastavite čitati

Kultura

Dame u povijesnim haljinama najavile 2. Likovnu koloniju „Varaždinski Purgar“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ispred vile Bedeković 12. lipnja predstavljena je novoosnovana udruga Dame u povijesnim haljinama, a članice su ujedno najavile 2. Likovnu koloniju „Varaždinski Purgar“.

Medijima su se predsjednik Gradskog vijeća Lovro Lukavečki, zatim ravnatelj Knjižnice i čitaonice “Metel Ožegović” Mario Šoštarić, predsjednica udruge Dame u povijesnim haljinama Vesna Loparić te jedna od inicijatorica i organizatorica Likovne kolonije Marija Vuković, ujedno i tajnica udruge Dame u povijesnim haljinama, te Ena Velagić, dopredsjednica udruge.

Sekcija Dame u povijesnim haljinama nastala je 2022. godine unutar Udruge Varaždinska građanska garda. U suradnji s Gradskim muzejom Varaždin oživjele su žene iz gradske povijesti koje su se bavile društvenim aktivnostima u vrijeme kad žene nisu baš imale prilike javno djelovati.  Unatoč tome, one su se bavile humanitarnim radom, organizirale pučke kuhinje, posebno se bavile nezbrinutom djecom, a ponekad su bile i politički aktivne.

Budući da im je primarna djelatnost bila humanitarni rad, Dame u povijesnim haljinama nastavljaju tu tradiciju, no ne više kao sekcija unutar Varaždinske građanske garde, već odnedavno kao zasebna udruga. No, Dame i dalje surađuju s Purgarima kao sestrinske udruge, te zajedno rade na mnogobrojnim projektima. Aktivnosti Dama u povijesnim haljinama prerasle su okvire svoga rada unutar VGG-a, koji je ipak primarno povijesna postrojba i kao takva prvo nematerijalno kulturno dobro grada Varaždina.

Najveći i itekako uspješan projekt Dama jest Likovna kolonija „Varaždinski Purgar“, čija je idejna začetnica članica udruge Marija Vuković. Prva Likovna kolonija održana je u rujnu 2023. ispred Starog grada, a na njoj je sudjelovalo više od pedeset umjetnika. Nastali radovi bili su izloženi u Gradskoj knjižnici i čitaonici „Metel Ožegović“, uz mogućnost otkupa, a prikupljena sredstva iskorištena su za dobavu i postavu igrala za djecu s invaliditetom. Vrjednost ove humanitarne akcije prepoznali su i članovi Rotary kluba 1181, te svojim prilogom omogućili da istovremeno budu nabavljena i postavljena dva igrala.

Druga Likovna kolonija „Varaždinski Purgar“ ove će godine imati međunarodni karakter, a održati će se u sklopu 9. Festivala varaždinskih dvorišta ispred Vile Bedeković, u suradnji s Gradskom knjižnicom i čitaonicom „Metel Ožegović“ i Varaždinskom građanskom gardom.

U subotu, 15. lipnja, svoje će likovne radove stvarati čak šezdesetak umjetnika iz Hrvatske, Slovenije i Mađarske. Drugi dan festivala održava se „Mala likovna kolonija“, posvećena najmlađima koji će kroz četiri radionice pokazati svoju kreativnost. Prijave za sudjelovanje na radionicama traju do subote, 15. lipnja do podne, odnosno do popunjavanja mjesta i besplatne su za sve sudionike. Prijavu možete izvršiti putem službenih Facebook stranica udruga organizatora ili na mail [email protected] .

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje