Povežite se s nama

Kultura

Varaždinski kipar Nikola Vudrag izlaže na prvom Malteškom bijenalu suvremene umjetnosti

Objavljeno:

- dana

Varaždinski kipar Nikola Vudrag izlaže na prvom Malteškom bijenalu suvremene umjetnosti, koji se održava od 13. ožujka do 31. svibnja na više od 20 lokacija diljem Malte.

– Nakon što je više od 70 godina bila zatvorena za javnost, izložbom kustosa Borisa Kudličke u sklopu prvog Malteškog bijenala 13. ožujka otvorili smo vilu LuginsLand of Art. Iznimno smo ponosni što na izložbi sudjeluje i hrvatski kipar Nikola Vudrag, čiji je rad na Grand Charity Auction u Varšavi 2023. prodan za više od 700.000 eura, a koji će također izlagati i na Venecijanskom bijenalu – rekla je za MaltaToday Amma Omenaa Mensah, izvršna direktorica Zaklade OmenaArt, koja je financirala restauraciju spomenute vile.

– Smatramo kako je ovo najvažnija izložba koju je naš tim do sada organizirao – kazala je Omenaa Mensah te dodala kako je kustos izložbe Boris Kudlička izabrao radove malteških i poljskih umjetnika te rad hrvatskog kipara Nikole Vudraga “Jabuke Hesperida”. Upravo je taj rad, prema riječima Omenaa Mensah, kustos Kudlička postavio na najatraktivniju poziciju u vrtovima Vile LuginsLand, sada preimenovane u LuginsLand of Art.

Inspiraciju za rad “Jabuke Hesperida” Nikola Vudrag je našao u drevnom grčkom mitu o Heraklu i njegovih dvanaest teških zadataka među kojima je i pronalazak Hesperidinih jabuka.

– Kako bi izbavio Prometeja, okovanog titana, Heraklo se upustio u potragu za nedostižnim zlatnim jabukama Hesperida. Zahvalan na tome, Prometej je uputio Herakla Atlasu, koji je nosio težinu neba na svojim ramenima. Prepoznavši Atlasovu bol, Heraklo je ponudio svoju pomoć, noseći teret neko vrijeme i konstruirajući legendarne “Heraklove stupove”. Zauzvrat, Atlas je Heraklu otkrio lokaciju zlatnih jabuka, prepoznavši njegov plemeniti karakter i spremnost da pomogne drugima – objasnio je Vudrag.

On ističe kako odabirom ovog rada za postav izložbe Zaklada OmenaArt prihvaća Heraklov duh, posvećujući se pomaganju onima koji su u nevolji i ne očekujući bilo što zauzvrat. Poput Herakla, Zaklada daje prednost dobrobiti i uzdizanju drugih iznad osobnih interesa, istodobno stvarajući duboku vezu između drevnih mitova, filantropije i umjetničkog izražavanja.

– Skulptura “Jabuke Hesperida” smještena unutar vrtova vile Luginsland na Malti, služi kao upečatljiv vizualni prikaz grčkog mita i misije Zaklade. Konstruirana poligonalnim oblicima, skulptura odražava bit geometrije i matematike, pokazujući preciznost i eleganciju svojstvenu prirodnom svijetu – dodaje Vudrag koji je skulpturu izradio od vječnog corten čelika.

Corten čelik prepoznatljivog je izgleda hrđe, no ujedno je otporan na hrđanje, a evocira toplu, zahrđalu antičku patinu. Međutim, bit umjetničkog djela leži u međuigri između čelične ljuske i blještećeg svjetla koje proizlazi iznutra.

– Jarko, toplo svjetlo, zaštićeno i oblikovano čelikom, predstavlja međusobnu povezanost humanosti i transformativne snage filantropije. Baš kao i Heraklova nesebičnost koja mu je osvijetlila put do zlatnih jabuka, tako i sjaj skulpture obasjava vrt i srca onih koji tome svjedoče, stvarajući narativ koji odjekuje u publici i nadahnjuje je da pozitivno utječe na svijet – zaključuje Vudrag, čija je sljedeća destinacija izložba “Personal structures” u organizaciji Europskog kulturnog centra u Palazzo Mora tijekom 60. Venecijanskog bijenala.

Vudrag u Veneciji izlaže pod produkcijom Metamorphosis Art Projects s londonskom adresom.

Kultura

HNK Varaždin najavljuje premijeru na arheološkom lokalitetu Aqua Iasae u Varaždinskim Toplicama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Marko Ercegović

Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu u suradnji s Gradom Varaždinske Toplice i Turističkom zajednicom Varaždinske Toplice najavljuje premijeru na fascinantnom arheološkom lokalitetu Aqua Iasae u Varaždinskim Toplicama.

Radi se o praizvedbi teksta Čekajući Oresta koji je prema motivima Sofoklove Elektre napisala Lada Kaštelan.

Čarobna lokacija, nekadašnje značajne rimske terme postaju prostor za veliki dramski repertoar kojim se povezuje suvremenost s antičkim nasljeđem.

Ima li osveta smisla? A ako se izvrši, donosi li mir, ili pak, još goru nesreću?

Čekajući Oresta Lade Kaštelan (po motivima Sofoklove Elektre), u režiji Livije Pandur, na rimskom nalazištu Aquae Iasae u Varaždinskim Toplicama na inovativan i posve drugačiji način donosi priču u kojoj se svatko od nas može prepoznati.
Vječno suprotstavljene – Klitemnestra (Nina Violić) i Elektra (Dea Presečki) – majka i kćer, u jednom od najvećih mogućih i najstrašnijih sukoba koji svijet pamti, pokušavaju se izboriti jedna s drugom, ostajući pri svojim principima. Bezvremenski je to triler, koji je za Elektrin rod započeo još otkad je njezin otac žrtvovao najstariju kćer za slavu i moć. I tako pokrenuo krugove mržnje i destrukcije.
Plaća li se za smrt, smrću? I ako je tako, da li onda uopće itko ima pravo ubiti? – samo su neka od pitanja koja u dugim noćima i još dužim danima progone glavne junakinje, tjerajući ih na jezive misli koje progovaraju iz njih. Ali i oko njih. Hashtag “#Pratitelji” zamijenio je ovoj Elektri antički kor, predstavljajući odraz modernog društva koje, umjesto da potiskuje zločin, čini upravo ono suprotno, gurajući sukob na rub provalije, ali i samog razuma. Svijet kakav prepoznajemo i nepomirljivost strana u kojoj živimo!

Premijera 28. lipnja 2024. u 21,30 sati, Terme Aquae Iasae, Varaždinske Toplice (u slučaju kiše Velika scena HNK Varaždin u 20,00 sati)

Repriza 29. lipnja 2024. u 21,30 sati, Terme Aquae Iasae, Varaždinske Toplice
(u slučaju kiše Velika scena HNK Varaždin u 20,00 sati)

Redateljica: Livija Pandur
Dramaturginja: Lada Kaštelan
Scenograf: Marko Japelj
Kostimograf: Leo Kulaš
Skladateljica: Tamara Obrovac
Dizajnerica svjetla: Vesna Kolarec
Autorica video projekcija: Vanda Petrović
Asistentica redateljice: Ana Marković
Asistent kostimografa: Mladen Jerneić Grof Erdödy
Ansambl predstave:
Nina Violić
Dea Presečki
Filip Eldan
Nikša Eldan
Beti Lučić
Elizabeta Brodić

Ulaznice za repriznu izvedbu su dostupne putem online prodaje, a od 20. 6. i na blagajni Kazališta.

Radno vrijeme blagajne:
Od ponedjeljka do petka 10-12 i 18-19,30.
Subotom 10-12 i sat vremena prije početka programa.
Nedjeljom samo sat vremena prije početka programa.
Praznikom blagajna ne radi.
Kontakt:
telefon 042/200 250
email [email protected]

Nastavite čitati

Kultura

Uzbudljivo ljeto u Kazališnom studiju mladih – kreće radionica pantomime za djecu i mlade

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kazališni studio mladih najavljuje radionicu pantomime pod nazivom “Ljetna avantura s pantomimom” koja će se održati od 8. do 12. srpnja, svakog dana od ponedjeljka do petka, u terminu od 10 do 12 sati. Radionicu će voditi poznati kazališni pedagog Frane Meden.

Radionica pantomime namijenjena je djeci i mladima s ciljem razvijanja tjelesnog izražavanja i neverbalne komunikacije. Djeca će kroz igru i glumačke improvizacije razvijati svijest o tijelu kao alatu, o tjelesnim ekspresijama i načinima komunikacije.

Što će djeca naučiti?

Polaznici će se upoznati s osnovnim tehnikama pantomime, uključujući hod, geste, stavove, izraze lica, emocije, ravnotežu i fiksne točke u prostoru. Kroz radionicu će stvarati imaginarni prostor i otkrivati njegove mogućnosti i zakonitosti.

Izjava voditelja

– Radionica je osmišljena tako da potakne djecu i mlade na razvoj svijesti i samopouzdanja kroz grupnu suradnju i kreativne vježbe. Svladava se trema i otkriva kamo s rukama i nogama kada nas ne slušaju. Pri tom ćemo razvijati maštu, kreativnost i stvaralaštvo te oblikovati male etide s novostečenim vještinama – naglasio je Frane Meden, voditelj radionice.

Frane Meden se specijalizirao u području korporalne mime u Parizu, gdje je sudjelovao u radionicama u Atelier de Bellville, a 2008. godine je primljen u Ecole internationale de theatre Jacques Lecoq. Paralelno sa školom Lecoq pohađao je edukacije korporalne mime u MimOdrame.

Tko može sudjelovati?

Radionica je namijenjena djeci i mladima, od prvog razreda osnovne škole, preko srednjoškolske populacije do studenata. Nikakvo prethodno iskustvo nije potrebno.

Kako se prijaviti?

Požurite, broj mjesta je ograničen, a prijave traju do popune mjesta! Sve informacije vezane za prijavu na radionicu možete pronaći na: https://www.hnkvz.hr/vijesti/ljetna-radionice-kazalisnog-studija-mladih-hnk-varazdin/.

Pridružite se u ovoj uzbudljivoj ljetnoj avanturi i otkrijte svijet pantomime!

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje