Povežite se s nama

Kultura

Najljepše skladbe MEF-a odjeknut će iz atrija čakovečke drevne palače

Objavljeno:

- dana

Organizacijski odbor Međimurskog festivala „Ljubo Kuntarić“ u finalnim je pripremama za novo izdanje međunarodne glazbene manifestacije koja dulje od dva desetljeća sa sjevera naše zemlje, iz Čakovca, odjekuje te doziva izvođače i autore odane i predane glazbi.

Izvođači će, po 22. puta, 14. lipnja od 21 sat, zapjevati u zagrljaju drevnih zidina Staroga grada u Čakovcu, scene kakvom se može pohvaliti malo koja sredina u našoj zemlji. Atrij palače Zrinskih pretvara se u pozornicu kojoj ne treba dodatnih ukrasa. Drevno zdanje samo po sebi je tron i uzdiže svakog izvođača koji se ovdje pokloni publici.

Stručna komisija Međimurskog festivala „Ljubo Kuntarić“, među više od 80 novih skladbi pristiglih na ovogodišnji natječaj, odabrala je 19 najboljih koje će biti interpretirane u završnoj večeri glazbene manifestacije. Za svoje mjesto na ovoj spektakularnoj pozornici natjecali su se brojni izvođači iz Hrvatske i šire, što svjedoči o ugledu koji MEF „Ljubo Kuntarić“ uživa na domaćoj glazbenoj sceni, kojom pronosi odjek djela legendarnog skladatelja bezvremenskih nota.

MEF od 2017. čuva spomen na Ljubu Kuntarića, skladatelja koji je u hrvatskoj riznici ozbiljne i popularne glazbe ostavio najljepše bisere.

Ljubo Kuntarić rođen je u Čakovcu 20. lipnja 1925. godine, a Međimurski festival –  koji od 2017. godine nosi njegovo ime – i ove godine će, ususret ljetu, pronijeti priču o Kuntarićevoj zakletvi danoj glazbi, o njegovom notnom rukopisu kojim je osvajao srca publike i kojim je čuvao i melos međimurske popevke, dragulja s UNESCO-vog popisa blaga čovječanstva. Zato je i ove godine stručna komisija MEF-a, pri odabiru pjesama dodatno vrednovala elemente međimurskog melosa i izvedbe na kajkavskom dijalektu.

Zlatni glas Međimurja – Marija Küpper Jambrošić – predsjedat će žirijem 22. Međimurskog festivala „Ljubo Kuntarić“, uz Filipa Horvata, člana sjajnog Scifidelity Orchestra, te Tamaru Korunek Lesar, magistricu solo pjevanja. Njihov sluh, znanje i iskustvo odlučit će o pobjedniku, te dodatnih šest festivalskih nagrada.

U atriju impozantne palače, kulturno-povijesnog spomenika najviše kategorije, 19 izvođača natjecat će se za veliku nagradu MEF-a „Ljubo Kuntarić“ 2024., za Grand Prix koji otključava mnoga vrata u svijetu glazbe. Pjevačice i pjevače pratit će festivalski orkestar.

Festivalsku večer, 14. lipnja, vodit će popularni radijski i TV-voditelj i glumac Mario Petreković, čija će vedrina ohrabriti natjecatelje i zabaviti publiku. I u revijalnom dijelu programa, publiku očekuju glazbene poslastice u izvedbama Scifidelity Orchestra i Sashe Cui.

Najbolje iz njedara Međimurja

Uoči samog Festivala „Ljubo Kuntarić“, u četvrtak, 13. lipnja, stare zidine će oživjeti u pratećem dvodnevnom programu nazvanom Međimurje pjesmom i vinom dočekuje ljeto, kojim organizator predstavlja dom marljivih ljudi sa sjevera naše zemlje – domaćina Festivala.

U četvrtak počinje Sajam obrtništva, priča o poduzetnicima okupljenima u Obrtničkoj komori Međimurja, kojima će se pridružiti članovi Društva vinogradara i vinara Međimurja „Hortus Croatiae“ s glasovitim međimurskim vinima, a i domaća Pivovara “Lepi dečki” također ima što za ponuditi. Taj sajam vina i vrlina imat će i glazbenu kulisu istkanu glasovima domaćih izvođača i interpretacijama kulturno-umjetničkih društava.

Međimurje vas u goste zove pjesmom i vrhunskom zlatnom kapljicom, da vas razgali i uvede u dugo, toplo ljeto!

Poslušajte pjesme!

Sve pjesme s 22. MEF-a „Ljubo Kuntarić“ možete poslušati putem YouTube kanala https://www.youtube.com/results search_query=me%C4%91imurski+festival+ljubo+kuntari%C4%87+2024, ili na nosaču zvuka, u izdanju Arija-Menarta, koji će biti dostupan na sam dan Festivala, 14. lipnja u atriju Staroga grada u Čakovcu.

Kultura

HNK Varaždin najavljuje premijeru na arheološkom lokalitetu Aqua Iasae u Varaždinskim Toplicama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Marko Ercegović

Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu u suradnji s Gradom Varaždinske Toplice i Turističkom zajednicom Varaždinske Toplice najavljuje premijeru na fascinantnom arheološkom lokalitetu Aqua Iasae u Varaždinskim Toplicama.

Radi se o praizvedbi teksta Čekajući Oresta koji je prema motivima Sofoklove Elektre napisala Lada Kaštelan.

Čarobna lokacija, nekadašnje značajne rimske terme postaju prostor za veliki dramski repertoar kojim se povezuje suvremenost s antičkim nasljeđem.

Ima li osveta smisla? A ako se izvrši, donosi li mir, ili pak, još goru nesreću?

Čekajući Oresta Lade Kaštelan (po motivima Sofoklove Elektre), u režiji Livije Pandur, na rimskom nalazištu Aquae Iasae u Varaždinskim Toplicama na inovativan i posve drugačiji način donosi priču u kojoj se svatko od nas može prepoznati.
Vječno suprotstavljene – Klitemnestra (Nina Violić) i Elektra (Dea Presečki) – majka i kćer, u jednom od najvećih mogućih i najstrašnijih sukoba koji svijet pamti, pokušavaju se izboriti jedna s drugom, ostajući pri svojim principima. Bezvremenski je to triler, koji je za Elektrin rod započeo još otkad je njezin otac žrtvovao najstariju kćer za slavu i moć. I tako pokrenuo krugove mržnje i destrukcije.
Plaća li se za smrt, smrću? I ako je tako, da li onda uopće itko ima pravo ubiti? – samo su neka od pitanja koja u dugim noćima i još dužim danima progone glavne junakinje, tjerajući ih na jezive misli koje progovaraju iz njih. Ali i oko njih. Hashtag “#Pratitelji” zamijenio je ovoj Elektri antički kor, predstavljajući odraz modernog društva koje, umjesto da potiskuje zločin, čini upravo ono suprotno, gurajući sukob na rub provalije, ali i samog razuma. Svijet kakav prepoznajemo i nepomirljivost strana u kojoj živimo!

Premijera 28. lipnja 2024. u 21,30 sati, Terme Aquae Iasae, Varaždinske Toplice (u slučaju kiše Velika scena HNK Varaždin u 20,00 sati)

Repriza 29. lipnja 2024. u 21,30 sati, Terme Aquae Iasae, Varaždinske Toplice
(u slučaju kiše Velika scena HNK Varaždin u 20,00 sati)

Redateljica: Livija Pandur
Dramaturginja: Lada Kaštelan
Scenograf: Marko Japelj
Kostimograf: Leo Kulaš
Skladateljica: Tamara Obrovac
Dizajnerica svjetla: Vesna Kolarec
Autorica video projekcija: Vanda Petrović
Asistentica redateljice: Ana Marković
Asistent kostimografa: Mladen Jerneić Grof Erdödy
Ansambl predstave:
Nina Violić
Dea Presečki
Filip Eldan
Nikša Eldan
Beti Lučić
Elizabeta Brodić

Ulaznice za repriznu izvedbu su dostupne putem online prodaje, a od 20. 6. i na blagajni Kazališta.

Radno vrijeme blagajne:
Od ponedjeljka do petka 10-12 i 18-19,30.
Subotom 10-12 i sat vremena prije početka programa.
Nedjeljom samo sat vremena prije početka programa.
Praznikom blagajna ne radi.
Kontakt:
telefon 042/200 250
email [email protected]

Nastavite čitati

Kultura

Uzbudljivo ljeto u Kazališnom studiju mladih – kreće radionica pantomime za djecu i mlade

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kazališni studio mladih najavljuje radionicu pantomime pod nazivom “Ljetna avantura s pantomimom” koja će se održati od 8. do 12. srpnja, svakog dana od ponedjeljka do petka, u terminu od 10 do 12 sati. Radionicu će voditi poznati kazališni pedagog Frane Meden.

Radionica pantomime namijenjena je djeci i mladima s ciljem razvijanja tjelesnog izražavanja i neverbalne komunikacije. Djeca će kroz igru i glumačke improvizacije razvijati svijest o tijelu kao alatu, o tjelesnim ekspresijama i načinima komunikacije.

Što će djeca naučiti?

Polaznici će se upoznati s osnovnim tehnikama pantomime, uključujući hod, geste, stavove, izraze lica, emocije, ravnotežu i fiksne točke u prostoru. Kroz radionicu će stvarati imaginarni prostor i otkrivati njegove mogućnosti i zakonitosti.

Izjava voditelja

– Radionica je osmišljena tako da potakne djecu i mlade na razvoj svijesti i samopouzdanja kroz grupnu suradnju i kreativne vježbe. Svladava se trema i otkriva kamo s rukama i nogama kada nas ne slušaju. Pri tom ćemo razvijati maštu, kreativnost i stvaralaštvo te oblikovati male etide s novostečenim vještinama – naglasio je Frane Meden, voditelj radionice.

Frane Meden se specijalizirao u području korporalne mime u Parizu, gdje je sudjelovao u radionicama u Atelier de Bellville, a 2008. godine je primljen u Ecole internationale de theatre Jacques Lecoq. Paralelno sa školom Lecoq pohađao je edukacije korporalne mime u MimOdrame.

Tko može sudjelovati?

Radionica je namijenjena djeci i mladima, od prvog razreda osnovne škole, preko srednjoškolske populacije do studenata. Nikakvo prethodno iskustvo nije potrebno.

Kako se prijaviti?

Požurite, broj mjesta je ograničen, a prijave traju do popune mjesta! Sve informacije vezane za prijavu na radionicu možete pronaći na: https://www.hnkvz.hr/vijesti/ljetna-radionice-kazalisnog-studija-mladih-hnk-varazdin/.

Pridružite se u ovoj uzbudljivoj ljetnoj avanturi i otkrijte svijet pantomime!

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje