Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Ludbreg slavi Dan grada, uručene nagrade i priznanja, a počasnim građaninom proglašen mons. Josip Đurkan

FOTO: Varaždinska županija

Objavljeno:

- dana

Ludbreg danas slavi Dan grada, a tim su povodom uručene i nagrade i priznanja. Dan Grada Ludbrega slavi se prema dokumentu pape Leona X datiranom od 19. ožujka 1513. godine. Naime, svetom bulom, odnosno papinskim pismom, papa Leon X. je Ludbreg proglasio prošteništem Predragocjene Krvi Kristove zbog čega se više od šest stoljeća početkom svakog rujna hodočasti u Ludbreg.

Počasnim građaninom Grada Ludbrega proglašen je mons. Josip Đurkan.

– Kao svećenik najviše se istaknuo na pastoralnom radu s vjernicima, a posebnu pažnju i energiju usmjerio je na rad i odgoj s djecom i mladima. Održao je bezbrojne sate vjeronauka, pouka i susreta za djecu i mlade, mladence, zaručnike i mlađe bračne parove. Osnovao je Župni Karitas za pomoć siromašnima te pomogao osnivanju molitvenih skupina, a izuzetnu i stalnu brigu posvećivao je zbornom pjevanju: zboru mladih “Trinitas” i župskom zboru odraslih – stoji u obrazloženju Grada Ludbrega.

Navode i da je u materijalnom dijelu učinjeno toliko da bi se i najbliži suradnici teško sjetili da pobroje sve učinjeno: od četiri kapele izgrađene od temelja, tri proširene kapele i zimska kapela kod časnih sestara, tri vjeronaučne dvorane, obnovljen je župni dvor, postavljena nova i obnovljena postojeća raspela.

– Krajputaši, obnove i postavljanja orgulja, centralnog grijanja i ventiliranja obnove zvonika i nabave novih zvona i elektrifikacije i dr. Svakako će zlatnim slovima biti zapisani monumentalni objekti koji će još dugo plijeniti pažnju Ludbrežana, a i onih koji će posjetiti Ludbreg, a povjesničarima biti vrijedan materijal za istraživanje: Svetište Predragocjene Krvi Kristove sa ispunjenjem 255 godina starog  Zavjeta Hrvatskog sabora, vraćanje zaštitnika pila Presvetog Trojstva na njegovo povijesno mjesto na centralnom trgu, otvaranje i restauriranje kapele S.Križa i stalni postav predmeta sakralne umjetnosti i povjesnih dokumenata vezanih za Čudo i Zavjet, izgradnja i opremanje Pastoralnog centra, kompletna obnova kapele Žalosne Gospe preko mosta te obnova župne Crkve sa cinktorom i inventarom – ističu u Gradu.

– Veliki je doprinos mons. Đurkana na populariziranju i informiranju javnosti o Ludbregu kao vjerskom i kulturnom centru kroz spisateljsku djelatnost te niz televizijskih emisija dokumentarnog karaktera i izravnih prijenosa svakogodišnjeg misnog slavlja prigodom Sv. Nedjelje. Monsinjor  Josip Đurkan je, ne samo ludbreškog župni, svetištu i prošteništu, već Gradu Ludbregu u širem smislu, posvetio 37 aktivnih godina svoga života i rada. Otišavši iz naše sredine ostavio nam je neprocjenjivu duhovnu i materijalnu baštinu i utro put daljnjoj afirmaciji Ludbrega – stoji u obrazloženju odluke o dodjeli priznanja.

Monsinjor Josip Đurkan rođen je 22. kolovoza 1947. godine u Legradu gdje je završio osnovnu školu. Nakon završenog prvog razreda srednje tehničke škole u Zagrebu upisuje gimnaziju Dječačkog sjemeništa  gdje i maturira 1966. godine, te upisuje Teološki fakultet u Zagrebu koji uspješno završava, a za svećenika ga zaređuje uzoriti kardinal Franjo Kuharić 3.srpnja 1973. godine. Prije dolaska u župu Pr.Trojstva u Ludbregu u svojstvu župnika, mons. Đurkan službuje kao kapelan u župi Sv. Marije u Zagrebu, a 1977. godine imenovan je župnikom u Hlebinama gdje ostaje do 1985. kada dolazi u Ludbreg.

Nagrada za životno djelo ove godine dodijelila se Ivanu Lončariću iz Vinograda Ludbreških.

Plaketa Grada Ludbrega pripala je DVD-u Hrastovsko i Rukometnom klubu Ludbreg, a zahvalnice Jadranki Draganić, Ivani Kapusta, Mariju Lohajneru i Tereziji Šercer.

Dodajmo da su na sjednici uručene nagrade najboljim učenicima, Dariji Rusak iz OŠ Ludbreg te Mariji Kokolek iz ludbreške Srednje škole.

Pročitajte i što nam je u razgovoru u povodu Dana grada ispričao gradonačelnik Dubravko Bilić:

Dubravko Bilić: Mi smo očito u raljama spore državne administracije i političke nedopadljivosti

Život i društvo

Darko Mavriček pobjednik utrke ˝12 vur Čeva˝, popeo se 18 puta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U subotu je u organizaciji AK Varaždin održano prvo izdanje specifične i neobične utrke – ˝12 vur Čeva˝.

Staza od 2 kilometra i s visinskom razlikom oko 330 metara nije bila laka, ali je zato utrka bila zanimljiva i specifična, a cilj je bio tijekom 12 sati popeti se što više puta na Čevo.

Pobjednik je Darko Mavriček (Pres Glass – Trči i podrži) koji je u zadanom vremenu uspio odraditi izvanrednih 18 uspona (oko 61 km s približno 5900 visinske). Na 2. mjesto plasirao se Luka Nosek (IND) sa 16 uspona dok je 3. mjesto osvojio Mateo Makšan (IND) sa 14 uspona.

U ženskoj konkurenciji pobijedila je Anita Petrin (IND) sa 9 uspona ispred Violete Đuranec (AK Varaždin) koja je odradila 8 uspona dok je 3. mjesto osvojila Paula Marenčić (IND) sa 7 uspona i boljim vremenom od ostalih konkurentica koje su također odradile 7 uspona.

Foto: AK Varaždin

Nastavite čitati

Život i društvo

Poplave u Europi su katastrofalne, ali hidrolozi za Dravu i Muru očekuju niži vodostaj nego lani u kolovozu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Iz dijelova Europe dolaze kataklizmični prizori poplava usred jakih kiša.

– Vodostaji Mure do Goričana su u stagnaciji s tendencijom stagnacije, a dalje nizvodno su u porastu s tendencijom stagnacije. Vodostaji su u domeni srednjih voda. Vodostaji Drave do Terezinog Polja su u porastu s tendencijom porasta. Nizvodno do Belišća vodostaji su u opadanju s tendencijom porasta, a na hidrološkoj postaji Belišće su u stagnaciji s tendencijom porasta. Dalje nizvodno vodostaji su u porastu s tendencijom porasta. Vodostaji su u domeni srednje niskih i srednjih voda – objavio je 16. rujan DHMZ, Sektor za hidrologiju, Odjel za hidrološke prognoze.

Danas u 12 sati Drava je u Varaždinu bila visoka 173 cm, a Mura u Murskom Središću 317 cm.

– Velike količine oborina koje su u proteklom razdoblju pale i nastavljaju padati na slivnom području susjednih uzvodnih država uzrokuju povećane protoka rijeka koji će nastaviti rasti sljedećih dana – očekujemo visoke vodostaje Mure i Drave, no ipak niže od događaja iz kolovoza 2023. Posebno naglašavamo moguć izniman porast vodostaja Dunava sljedećeg tjedna – objavili su stručnjaci DHMZ-a.

Podsjetimo, lani u kolovozu trajala je borba s viskom Murom i Dravom. Drava je bila poplavila područje bazena i okolnu šumu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje