Povežite se s nama

Međimurje

U pokusni rad pušten pročistač otpadnih voda u Murskom Središću

Objavljeno:

- dana

– Zaštita voda je danas od ključnog značaja, što se upravo i postiže ovakvim projektima koji se ne rade jednom u deset nego jednom u sto godina – rekao je gradonačelnik Murskog Središća i saborski zastupnik Dražen Srpak na svečanom obilježavanju početka pokusnog rada uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Aglomeracije Mursko Središće, dodavši da slijede prijave projekta za aglomeracije Štrukovec i Križovec.

Uređaj za pročišćavanje otpadnih voda Mursko Središće izgrađen je na prostoru Zalešće. Kapacitet mu je 12.000 ES (ekvivalent stanovnika) s III. stupnjem pročišćavanja, što podrazumijeva uklanjanje krutih i otopljenih onečišćujućih tvari u otpadnim vodama. Obrada mulja nastalog u postupku pročišćavanja otpadnih voda odvijat će se aerobnom stabilizacijom i dodatnom biološkom obradom kroz polja za ozemljavanje biljkom Phragmitus australis koja se koristi za dehidraciju i mineralizaciju, a  izdvojen fosfor i dušik kao nutrijent koriste za rast i razvoj biljke te na taj način izdvojen mulj dodatno mineraliziraju. Ukupna vrijednost svih radova na pročistaču je nešto viša od sedam milijuna eura.

– Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja intenzivno radi na tome da učini okoliš čišćim i održivim, čime se podupire i razvoj gospodarstva. U ovom slučaju važno je spomenuti da će se zbrinuti veliki broj domaćinstava, podići postotak priključenosti s nekih 13 ili 14 posto na gotovo 85 posto, što znači da će 8500 domaćinstava imati priključak na javni sustav kanalizacije, što je velika stvar – izjavio je generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

– Zadovoljstvo mi je da se u Međimurju realizirao ovaj projekt koji s jedne strane podiže standard, a s druge postotak izgrađenosti komunalne infrastrukture u cijeloj županiji i pozicionira nas kao primjer dobre prakse u Hrvatskoj. Više od 400 kilometara mreže izgrađeno je u Međimurju i želja nam je nastaviti s ulaganjima – prokomentirao je župan Međimurske županije Matija Posavec.

Uređaj će pročišćavati sanitarne otpadne vode s područja grada Murskog Središća, njegovih naselja Peklenice i Hlapičine te općina Svetog Martina na Muri, Selnice i Vratišinca.

– Izgradnja sustava odvodnje započela je 16. rujna 2019. godine, a u okviru nje izvedeni su i besplatni kanalizacijski priključci za sve potpisane ugovore o priključenju na sustav javne odvodnje, ukupno za oko 3000 domaćinstava – izjavila je direktorica Međimurskih voda Sunčana Glavina, dodavši da je cjelokupna provedba projekta „Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda Aglomeracije Mursko Središće“ u visokom stupnju izvršenosti.

– Trenutno su u tijeku završni radovi na izgradnji gravitacijskih kolektora i tlačnih vodova te crpnih stanica, kao i pripreme te izvođenja asfaltiranja u svim naseljima na Aglomeraciji Mursko Središće. Većina radova na cjevovodima u naselju Čestijanec, Brezovec, Jurovec, Lapšina, Vrhovljan, Žabnik, Sveti Martin, Hlapičina, Peklenica i Gornji Kraljevec je završena i preostale su sanacije uočenih nedostataka, dovršetak izvedbe crpnih stanica i asfalterski radovi. Dosad je na projektu sveukupno postavljeno oko 71.943 metara cijevi i 1475 revizijskih okana, 414 izvoda i 2734 kućna priključka – dodala je direktorica Glavina.

Projekt Aglomeracije Mursko Središće, uz Aglomeraciju Donja Dubrava, spada u jedan od najvećih infrastrukturnih projekata u Međimurskoj županiji. Ugovor za izgradnju sustava odvodnje potpisan tijekom rujna 2019., a sufinancira se iz Kohezijskog fonda Europske unije i nacionalnih sredstava, odnosno 70,84 posto su bespovratna sredstva EU, 12,64 posto državni proračun Republike Hrvatske, 12,64 posto Hrvatske vode i 3,88 posto jedinice lokalne samouprave.

Međimurje

Ostaje li Mursko Središće i šest okolnih općina bez veterinarske brige za male kućne ljubimce?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Veterinarska stanica u Murskom Središću postoji još od pedesetih godina prošlog stoljeća, a usluge iste koriste građani Murskom Središća ali i mještani okolnih općina Vratišinec, Podturen, Selnica, Sveti Martin na Muri, Štrigova i Lendava.

Obzirom na trenutnu problematiku odnosno zatvaranja dijela ambulante, to jest usluge za male kućne ljubimce, iz Grada Mursko Središće ističu da je navedena usluga potrebna građanima Murskog Središća i okolnih općina kako bi stručan i iskusan tim doktora veterinarske medicine mogao pružati ljubimcima zdravstvenu skrb u najkraćem mogućem roku.

U cilju ponovnog otvorenja dijela veterinarske ambulante u Murskom Središću koja se bavi kućnim ljubimcima gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak uputio je zamolbu za potporom načelnicima susjednih općina da se zadrži usluga za male kućne ljubimce u Veterinarskoj ambulanti u Murskom Središće te je po primitku potpora upućen dopis privatnom vlasniku Veterinarske ambulante.

– Nadamo se da će iskazana potreba Grada i okolnih općina biti uvažena te da će ponovno bit omogućena zdravstvena skrb za kućne ljubimce u Murskom Središću. Očekujemo odgovor od vlasnika te ćemo s njim upoznati javnost – priopćili su iz Murskog Središća.

Nastavite čitati

Međimurje

KUU Zvon će u “Dobro jutro, Hrvatska” prezentirati župu i Općinu Mala Subotica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

KUU Zvon župne zajednice Mala Subotica će ove subote, 4. travnja, gostovati u HRT-ovoj emisiji “Dobro jutro, Hrvatska”.

Tridesetak Zvonovaca će prezentirati župu i Općinu Mala Subotica kroz međimursku popevku, ples, nošnju, rukotvorine i naravno gastronomiju.

Nastup uživo se očekuje oko 10:20 sati, stoga budite pokraj malih ekrana i podržite naše čuvare kulturne tradicije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje