Povežite se s nama

Život i društvo

Na varaždinski Obrtnički ulični sajam stiže i predsjednik Milanović

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Objavljeno:

- dana

Udruženje hrvatskih obrtnika Varaždin ove će subote, 1. travnja, na 15. Obrtničkom uličnom sajmu ponuditi bogat i raznovrstan program.

Naime, u subotu prijepodne, od 8 do 13 sati, na Trgu kralja Tomislava, Franjevačkom trgu i u Pavlinskoj ulici, varaždinski obrtnici će na štandovima prezentirati i prodavati rad svojih vrijednih ruku – suvenire, ručno rađeni nakit, proizvode od ručno tkanog platna, licitarske proizvode, igračke izrađene od pamučnog konca, mirisne svijeće, domaće čajeve i sokove, kaktuse i sukulente, ekološku kozmetiku, proizvode od drva, ručno pletene torbe, proizvode od heljde i pira, proizvode od buče, kovane proizvode i mnoštvo drugih vrijednih proizvoda koji će biti ponuđeni po popularnim cijenama.

Krojačica će na trgu raditi sitne krojačke popravke, tkalja će s tkalačkim stanom izrađivati platno, kovač će s čekićem i nakovnjem izrađivati suvenire, a frizerke i kozmetičarke će izrađivati fen frizure, plesti pletenice, iscrtavati tetovaže na kosi, šišati, uređivati obrve i šminkati.

– Udruženje hrvatskih obrtnika Varaždin i ovom javnom akcijom u samom središtu Varaždina želi predstaviti naše članove i rad njihovih vrijednih ruku. Naš grad ima dugu i bogatu obrtničku tradiciju, pa će i ovaj, već 15. Obrtnički ulični sajam, biti atraktivna priredba na kojoj će posjetitelji u subotu prijepodne moći vidjeti raznovrsnu ponudu naših obrtnika i po popularnim cijenama kupiti njihove proizvode. Sajam će ujedno biti prigoda da istaknemo važnost obrtništva u našem gradu i raznovrsnost obrtničke proizvodnje. Posebno želim istaknuti kako će na obrtničkom sajmu nastupiti i srednje škole koje će predstavljati svoje obrtničke obrazovne programe, kako bi djecu osnovnih škola ovim putem mogle upoznati s ponudom obrazovnih programa u svojim školama i motivirati ih da se školuju za obrtnička zanimanja. Pozivam sve naše sugrađane da posjete ovaj obrtnički ulični sajam i da tako podrže varaždinske obrtnike i njihov rad – istaknuo je Vladimir Bais, predsjednik Udruženja hrvatskih obrtnika Varaždin.

U sklopu prezentacije Sekcije frizera i ostalih salona za uljepšavanje Udruge hrvatskih obrtnika Varaždin bit će organizirana i prigodna dobrotvorna akcija za Udrugu za autizam „POGLED”, čime će biti obilježen i Svjetski dan svjesnosti o autizmu, koji se obilježava 2. travnja.

Na sajmu će biti izložene i cvjetne instalacije učenika – cvjećara, kao i cvjetni aranžmani koje će ponuditi na prodaju posjetiteljima sajma, a u bogatom programu subotnjeg obrtničkog sajma u Varaždinu sudjelovat će i članovi Oldtimer kluba Varaždin koji će tom prigodom izložiti svoje metalne ljubimce.

Bogatu ponudu na obrtničkim štandovima pratit će i atraktivni program u kojem će, na pozornici ispred zgrade Fakulteta organizacije i informatike, nastupiti 60 folkloraša Centra tradicijske kulture Varaždin i Tamburaški sastav Taliri.

Program 15. Obrtničkog uličnog sajma započet će u 9 sati nastupom Tamburaškog sastava Taliri na Trgu kralja Tomislava, a trajat će sve do 13 sati.

Život i društvo

U funkciju pušten suvremeni sustav videonadzora groblja u Biljevcu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na matičnom groblju u Općini Maruševec u Biljevcu proteklih su tjedana trajali radovi na postavljanju videonadzora.

S obzirom na sve češće prijave građana o otuđenjima prigodnih dekoracija na grobovima, poglavito za vrijeme i uoči blagdana Svih svetih, Općina Maruševec i upravitelj groblja komunalno poduzeće MARKOM odlučili su stati na kraj ružnim krađama aranžmana, lampiona i prigodnih dekoracija s grobova najmilijih.

S obzirom na veličinu i konfiguraciju terena, groblje je pokriveno sa deset kamera visoke razlučivosti na šest punktova koje su od ovog mjeseca u funkciji 24 sata dnevno u svim vremenskim uvjetima ne bi li obuhvatili kompletnu površinu groblja, među kojima i grobnu kuću, ulaze na groblje i pristupne staze.

-Riječ je o investiciji od 15.500 eura koja će doprinijeti da otuđenja i nesavjesno odlaganje otpada na groblju budu daleko manja nego u proteklom periodu s mogućnošću pronalaska i identifikacije eventualnih počinitelja. Suvremenom sustavu videonadzora kojega smo u 2021. godini implementirali na groblju u Druškovcu dodali smo i kamere na groblju u Biljevcu tako da u realnom vremenu preko računala i mobilnih uređaja možemo utvrditi neželjene radnje na gotovo 2.500 posljednjih počivališta naših sugrađana – rekao je prilikom testiranja sustava načelnik Općine Maruševec Mario Klapša.

Uvođenje videonadzora je samo dio ulaganja na grobljima u Općini Maruševec ove godine. U tijeku su radovi na postavljanju opločnika po stazama nakon što su položene elektroinstalacije za novu rasvjetu na groblju u Biljevcu koja će biti postavljena do kraja ovog mjeseca, kao i novi centralni križ na groblju u Druškovcu gdje je Općina Maruševec krajem prošle godine uredila novu ogradu oko groblja.

Ukupna vrijednost radova planiranih za ovu godinu na grobljima u Biljevcu i Druškovcu u Općini Maruševec iznosi oko 40 tisuća eura, odnosno 300 tisuća kuna.

Nastavite čitati

Život i društvo

U klupe Međimurskog veleučilišta sjela nova generacija studenata, pozdravio ih dekan Klopotan

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na prvi dan nove akademske godine u klupe Međimurskog veleučilišta u Čakovcu sjela je nova generacija MEV-ovaca, njih nešto više od 100. Na uvodnom satu, održanom u velikoj dvorani Centra održivog razvoja, sve studente prvih godina prijediplomskih studija pozdravili su dekan izv. prof. dr. sc. Igor Klopotan, prodekanica za nastavu i studentska pitanja Magdalena Zeko, v. pred., te pročelnici odjela Veleučilišta.

Novoj generaciji studenata predstavili su se i pojedini profesori koji su ih upoznali s kolegijima koje će slušati na ovom Veleučilištu, a ujedno su im predstavili i Centar održivog razvoja gdje su smješteni kabineti i laboratoriji koje će koristiti u praktičnoj nastavi.

Osim toga, studentima Međimurskog veleučilišta u istom su dvorištu dostupni gotovo svi sadržaji potrebni za cjelodnevni boravak – tu su studentski dom, knjižnica, pa čak i teretana, te je po tom pitanju Međimursko veleučilište jedna od rijetkih visokoškolskih ustanova u Hrvatskoj.

Kako je tom prilikom istaknuo dekan Igor Klopotan, s ovim je danom nova generacija studenata zakoračila u novo životno poglavlje te im je pritom poželio srdačnu dobrodošlicu.

– Svim studentima, a posebno onima koji su danas prvi puta sjeli u studentske klupe, želimo dobrodošlicu na Međimursko veleučilište u Čakovcu. Drago mi je da su za nastavak svog obrazovnog puta odabrali upravo MEV. Želim naglasiti da ćemo i nadalje intenzivno raditi na stvaranju što boljih i kvalitetnijih uvjeta za rad i učenje te nam je cilj, kao i dosad, pružiti našim studentima nova teorijska i praktična znanja i pripremiti ih za realne potrebe na tržištu rada – naglasio je dekan Klopotan te svim studentima poželio uspješan početak nove akademske godine.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje