Povežite se s nama

Život i društvo

Iz europskih fondova planira se energetska obnova i opremanje domova DVD-ova Babinec, Lovrečan-Dubrava i Gornje Vratno

Foto: Općina Cestica

Objavljeno:

- dana

Redovnu izvještajnu sjednicu Skupštine članovi Vatrogasne zajednice Općine Cestica održali su u petak, 24. ožujka, s početkom u 19 sati, a istoj su uz članove Skupštine bili prisutni i brojni gosti iz Hrvatske i Slovenije, kao i načelnik Općine Cestica Mirko Korotaj.

Nakon intoniranja himni, Republike Hrvatske i vatrogasne himne, minutom šutnje odana je počast preminulim vatrogascima i poginulim hrvatskim braniteljima, a potom je sudionike sjednice Skupštine pozdravio Darko Majhen, predsjednik VZO Cestica.

Jednoglasno je usvojen dnevni red, a potom su izabrana i radna tijela za vođenje sjednice. Uz predsjednika Zajednice u radno predsjedništvo izabrani su Danijel Korotaj, zamjenik predsjednika VZO Cestica i zapovjednik Milenko Biškup, a vođenje zapisnika preuzeo je tajnik Mladen Šćuric. Određeni su i ovjerovitelji zapisnika, a i članovi verifikacijskog povjerenstva.

Izvješće o radu Vatrogasne zajednice Općine Cestica za 2022. godinu podnio je tajnik Mladen Ščuric, a o materijalno-financijskom poslovanju govorio je Danijel Korotaj nakon čega je Danijel Sambolec, predsjednik verifikacijskog povjerenstva saopćio da je sjednici prisutno svih 20 članova Skupštine. Sva izvješća jednoglasno su prihvaćena kao i plan rada i financijski plan za 2023. godinu.

Čestitke vatrogascima VZO Cestica uputila je Nataša Šincek, predsjednica VZO Petrjanec, u ime predstavnika susjednih općinskih vatrogasnih zajednica, Marijan Ožinger iz Gradske vatrogasne zajednice Varaždin, Nedeljko Vukalović, predsjednik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije, zamjenik predsjednika Hrvatske vatrogasne zajednice, Zdravko Kobeščak iz tvrtke Vatropromet Zagreb, Zvonko Glažar, zamjenika zapovjednika Vatrogasne zajednice Republike Slovenije (podpoveljnik Gasilske zveze Slovenije), a zadovoljstvo dobrim radom svih vatrogasnih društava na području općine Cestica iskazao je i načelnik Mirko Korotaj. Istaknuo je da općina Cestica vodi brigu o nabavci potrebne opreme, uređenju i opremanju vatrogasnih domova, a naglasio je da se iz europskih fondova planira energetska obnova i opremanje vatrogasnih domova DVD-a Babinec, Lovrečan-Dubrava i Gornje Vratno. Načelnik Mirko Korotaj rekao je da su cestički vatrogasci odlično organizirani i da se na njih stalno može računati, a o ugledu koji vatrogasci uživaju među stanovništvom govori i podatak da je od 13 vijećnika koliko ih je u Općinskom vijeću Općine Cestica sedmero i aktivnih članova nekog od vatrogasnih društava.

Vatrogasna zajednica Općine Cestica djeluje od 1993. godine, a osnivačka skupština održana je 28. svibnja. Za prvog predsjednika Zajednice izabran je Antun Knezoci, a od 2005. godine Zajednicu vodi Darko Majhen, sadašnji predsjednik. Planom rada VZO Cestica za 2023. godinu, jedna od 25 točaka iz plana rada je i obilježavanje tridesetogodišnjeg rada.

Na početku sjednice Darko Majhen, predsjednik VZO Cestica redom je pozdravio ugledne goste.

Život i društvo

Srednja škola Novi Marof: Besplatni udžbenici i prijenosno računalo, europski projekti, mobilnosti…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dragi budući srednjoškolci!

Obrazovni programi u Srednjoj školi Novi Marof su Opća gimnazija, Ekonomist i Tehničar za računalstvo.

U Srednjoj školi Novi Marof nastava se odvija samo u jutarnjoj smjeni u suvremeno opremljenim učionicama i s primjenom novih tehnologija. Svaki učenik prilikom upisa dobiva besplatne udžbenike i besplatno prijenosno računalo za olakšanu komunikaciju i mogućnost rada iz vlastitog doma. Time vam svima pružamo jednaku šansu i potrebne uvjete za učenje.

Isto tako učenici imaju mogućnost organizirane prehrane i prijevoza, a organiziramo i besplatne pripreme za državnu maturu. Posvećujemo se svakom učeniku, nudimo mogućnost uključivanja u razne izvannastavne aktivnosti te u zanimljive fakultativne predmete. Također, u sklopu naše Škole djeluje i Centar izvrsnosti za komunikaciju koji je dobio certifikat “Europske točke darovitosti”.

Učenici uspješni na natjecanjima

Srednja škola Novi Marof nije samo obrazovna institucija, nego i zajednica ljudi koji u njoj provode veliki dio svog vremena i koja čini važan dio njihovog života. Brojni učenici postižu izuzetne rezultate na raznim nacionalnim i međunarodnim natjecanjima, državnoj maturi te ostvaruju visoki postotak upisa na prvi izbor željenog fakulteta.

Škola mogućnosti, izbor budućnosti!

Srednja škola Novi Marof aktivnim angažmanom na različitim projektima, ulaganjem u opremljenost i osuvremenjivanjem nastavnih metoda priprema učenike za daljnji životni put, bilo da je riječ o upisu na fakultet ili ulasku u svijet rada.

Više o svemu možete pročitati na našoj internetskoj i Facebook stranici.

Želimo vam puno uspjeha oko odabira, upisa i tijekom srednjoškolskog obrazovanja!

Nastavite čitati

Život i društvo

U V. Toplicama raspravljalo se o utjecaju društvenih mreža na djecu i mlade

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U organizaciji Grada Varaždinske Toplice u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Varaždin, u srijedu je uspješno održana besplatna javna tribina pod nazivom “Utjecaj društvenih mreža na djecu i mlade”, a sam događaj je privukao interes šire populacije.

Moderatorica tribine bila je Lana Velimirović Vukalović, ravnateljica POU Varaždin, koja je vodila panel raspravu i potaknula konstruktivnu razmjenu mišljenja.

-Cilj tribine je prvenstveno informirati i osvijestiti građane o ovoj temi, budući da u društvu postoje određeni izazovi koji se tiču utjecaja društvenih mreža na ponašanje, uvjerenja i vrijednosti djece i mladih. Stoga smo okupili stručnjake iz područja socijalne pedagogije, kriminalistike i dječje psihijatrije koji će podijeliti svoja iskustva te u konačnici prikazati utjecaj društvenih mreža na djecu i mlade – izjavila je Velimirović Vukalović.

Tribina je održana u Kino dvorani u Varaždinskim Toplicama, s početkom u 18:00 sati, te je okupila istaknute stručnjake iz različitih područja relevantnih za temu.

Sudionici tribine bili su Melita Jeremić, socijalna pedagoginja i vanjska suradnica Zavoda za socijalni rad Varaždinske županije, koja je podijelila svoje iskustvo u vođenju mjera nadzora u obiteljima koje trebaju savjetodavnu pomoć, usmjeravanje i podršku, dr. med. Valentina Bosilj Roki, dječja psihijatrica u Općoj bolnici Varaždin, koja je donijela stručni uvid u utjecaj društvenih mreža na mentalno zdravlje djece i mladih te Igor Planinc, policijski službenik za mladež i obradu kriminaliteta u Policijskoj postaji Varaždin, koji je istaknuo važnost prevencije i sigurnosti na internetu.

Tema tribine doticala se djece i mladih koji odrastaju uz najmodernije tehnologije, živeći u virtualnom svijetu. Stručnjaci su raspravljali o utjecaju društvenih mreža na osobni razvoj, formiranje identiteta te potencijalne posljedice koje takvo odrastanje može nositi sa sobom.

Gradonačelnica Grada Varaždinske Toplice Dragica Ratković, istaknula je važnost ovakvih događaja i podržala inicijativu za organizaciju tribina i predavanja namijenjenih razumijevanju suvremenih izazova s kojima se susreću djeca i mladi.

-Ovakve javne tribine imaju za cilj pružiti relevantne informacije i educirati našu zajednicu kako bismo bolje razumjeli utjecaj društvenih mreža na djecu i mlade. Naše društvo mora biti svjesno utjecaja koju tehnologija ima na naše mlade generacije, kako bismo mogli pružiti podršku, zaštititi ih od potencijalnih opasnosti i omogućiti im sigurno i zdravo odrastanje. Grad Varaždinske Toplice će i dalje podržavati slične inicijative koje imaju za cilj dobrobit naše djece i mladih, te poticanje sigurne i odgovorne upotrebe tehnologije – izjavila je gradonačelnica.

Uz zahvalu svim sudionicima i posjetiteljima, Grad Varaždinske Toplice i Pučko otvoreno učilište Varaždin najavljuju daljnje slične događaje i aktivnosti usmjerenih prema razumijevanju suvremenih izazova koji proizlaze iz korištenja društvenih mreža.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje