Povežite se s nama

Život i društvo

“Ministarstvo gospodarstva intenzivno radi na zaštiti Ivanščice, Strahinjčice, Maceljske gore i Ravne gore u kategoriji parka prirode”

Objavljeno:

- dana

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja intenzivno radi na aktivnostima zaštite Ivanščice, Strahinjčice, Maceljske gore i Ravne gore u kategoriji parka prirode, objavilo je danas ovo Ministarstvo.

Riječ je o ideji pokrenutoj još 2009. godine, a oživljenoj 2021. godine kroz inicijativu više saborskih zastupnika, gradonačelnika i načelnika te dva župana.

Tijekom siječnja je s Krapinsko-zagorskom županijom i Varaždinskom županijom usuglašen načelni obuhvat budućeg parka površine preko 31.000 ha. Održane su i konzultacije s predstavnicima 14 gradova i općina čiji je prostor obuhvaćen prijedlogom granice. Cilj je bio upoznati ih s kategorijom parka prirode i učincima koje će imati na stanovništvo tog kraja, ali i prikupiti njihova mišljenja.

U parku prirode mogu se odvijati gospodarske i druge djelatnosti (uključujući proizvodnu i industrijsku djelatnost) i zahvati koji nemaju značajan negativni utjecaj na bitna obilježja i ulogu parka. Stoga se ne predviđaju znatnija ograničenja na ovom području. Prisutnost čovjeka osnovni je preduvjet za očuvanje prostora parka te bi svako neosnovano zaustavljanje djelatnosti koje može rezultirati odseljavanjem stanovništva bilo izrazito nepovoljno i sa stanovišta zaštite prirode. Šumarstvo će se i dalje odvijati temeljem osnova, odnosno programa gospodarenja šumama, lovstvo temeljem lovnogospodarskih planova, a ribolov temeljem planova upravljanja ribolovnim vodama. Nakon proglašenja parka prirode ovi planski dokumenti nastavit će se primjenjivati do isteka važenja. Novi planski dokumenti za obavljanje ovih djelatnosti/aktivnosti prolazit će istovjetan postupak kao i prije proglašenja parka pri čemu će se sagledati vrijednosti parka prirode i po potrebi propisati odgovarajući uvjeti zaštite prirode. U slučaju šumskogospodarskih planova ovi se uvjeti pretežito odnose na uspostavu suradnje s javnom ustanovom parka prilikom provedbe mjera vezanih za izvlačenje drva iz šume, zatim na obvezu sanacije eventualnih oštećenja posjetiteljske infrastrukture parka, na zamjenu stranih vrsta drveća zavičajnim. Kada su u pitanju planirane šumske ceste i protupožarne prosike potrebna su ishođenja dopuštenja ministarstva nadležnog za poslove zaštite prirode.

SAKUPLJANJE BILJNIH I GLJIVLJIH VRSTA

Sakupljanje biljnih i gljivljih vrsta koje nisu posebno zaštićene, u komercijalne svrhe, u svrhu prerade, trgovine i drugog prometa dozvoljeno je, kao i izvan granica parka prirode, uz dopuštenje ministarstva nadležnog za poslove zaštite prirode i pribavljenu suglasnost vlasnika ili ovlaštenika prava na zemljištu. Dakle, moguće je sakupljati vrganje, lisičice, trubače, glog, paprat i slične vrste koje nisu na posebnoj zaštiti uz dopuštenje ministarstva koje propisuje uvjete sakupljanja.
Ograničenja se prvenstveno odnose na nacionalne parkove i stroge rezervate gdje je bilo kakvo sakupljanje zabranjeno. U parku prirode, kao i izvan njegovih granica, nije dopušteno komercijalno korištenje strogo zaštićenih vrsta, kao što su primjerice kockavica, tisa, blagva, maglen i sl. Sve ostale vrste koje nisu posebno zaštićene slobodno se sakupljaju u parku prirode uz, kako je već napomenuto, pribavljeno dopuštenje ministarstva.
Sakupljanje za osobne potrebe definirano je odgovarajućim pravilnikom (Pravilnik o sakupljanju zavičajnih divljih vrsta) i za isto nije potrebno ishoditi dopuštenje ministarstva. Pravilnikom su definirane dnevne količine koje se smiju sakupiti, a koje vrijede i za područja izvan granica parka prirode. Prilikom sakupljanja vrsta za osobne potrebe primjenjuju se mjere zaštite iz rečenog Pravilnika.

GRADNJA U PARKU PRIRODE

Za park prirode Hrvatski sabor donosi Prostorni plan područja posebnih obilježja. Do donošenja tog plana na prostoru parka vrijedi sva važeća prostorno planska dokumentacija (prostorni plan županije, prostorni planovi općina i gradova te generalni urbanistički planovi). Izmjene i dopune navedenih prostornih planova, po proglašenju parka prirode, moraju sagledati vrijednosti radi kojih je park proglašen.
Kroz postupke izdavanja dopuštenja za građenje i druge zahvate u parku prirode utvrđuju se uvjeti zaštite prirode (posebni uvjeti) koji se najčešće vežu uz pitanja: tradicijske gradnje, regulacije zbrinjavanja otpadnih voda, održivog korištenja prirodnih dobara, sprječavanja uništavanja i unaprjeđenja postojećih ekosustava, očuvanja vodotoka i izvorišta, izvođenja novih šumskih cesta i drugih prometnica, regulacije (zabrana) kretanja vozila izvan cesta, putova i sl.

Život i društvo

FOTO Ivica Nerer biciklom kreće na put do Bruxellesa biciklom, prijeći će 1500 kilometara

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Udruga veterana 7. gardijska brigada „PUMA” obilježit će 15. obljetnicu ulaska Republike Hrvatske u punopravni savez NATO članica na jedinstven način.

Član Udruge i bivši pripadnik 7. gardijske brigade „PUMA” te još uvijek djelatna vojna osoba, pripadnik 2. oklopno mehanizirane bojne „PUMA” Ivica Nerer iz Čakovca, biciklom će prijeći put dug 1500 kilometara od Varaždina do Bruxellesa, a njegovo će putovanje trajati deset dana.

Ispraćaj Ivice Nerera organiziran je u petak kod Križa zahvalnosti kod Crkve Sv. Nikole u Varaždinu, dok je kod Spomenika poginulim i nestalim braniteljima Domovinskog rata u Perivoju Zrinskih u Čakovcu održana prigodna molitva i blagoslov putnika.

-Prvi puta sam izabrao Bruxelles, u povodu 15 godina Hrvatske vojske u NATO savezu. Nakon Domovinskog rata smo priželjkivali ući u NATO savez iz mnogih, između ostalog i sigurnosnih razloga, koji da smo imali nikad se ne bi dogodio rat u Hrvatskoj. Puno je hrvatskih branitelja dalo živote da bi mi danas bili u NATO savezu, a ponajviše njihove obitelji podnose najveći teret, kao i moja obitelj jer nas nikad nema kod kuće. Upravo stoga, želim tako obilježiti 15 godina Hrvatske u NATO savezu i 75 godina NATO saveza – rekao je Nerer.

Dosad je biciklirao po tri puta u Knin i u Vukovar, podsjetio je predsjednik Udruge veterana 7. gardijska brigada „PUMA” Robert Puja, koji je otkrio da će zbog povoljnijih vremenskih uvjeta Nerer na put krenuti 15. travnja.

-Prva tri-četiri dana će voziti između 250 možda i 300 kilometara, tako da će ustvari voziti devet dana i jedan dan na sredini imati malo veći odmor, a 25-og travnja on dolazi u Bruxelles. Očekujemo doček na visokoj razini jer ipak je to pothvat koji nije sam tako, kako bi se reklo, ipak je to 1509 kilometara u devet dana i mislim da čovjek to i zaslužuje – rekao je Puja.

Ispraćaju Nerera na daleki put nazočio je i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak koji mu je poželio sigurnu vožnju i sretan dolazak na odredište, nakon čega je upalio svijeće za poginule hrvatske branitelje.

Planira se da će Nerer stići 25. travnja 2024. godine pred sjedište NATO saveza u Bruxellesu gdje će biti organiziran njegov doček kojem će uz članove Udruge veterana 7. gardijska brigada „PUMA”, prisustvovati i predstavnici Ministarstva obrane Republike Hrvatske, Ministarstva hrvatskih branitelja, Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske te hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu.

Nastavite čitati

Život i društvo

Grad Ludbreg podupire poduzetništvo, evo kako do potpora

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Ludbreg raspisao je Javni poziv za dodjelu potpora male vrijednosti za poticanje razvoja poduzetništva na području Grada Ludbrega u 2024. godini.

 Cilj javnog poziva je poticanje razvoja poduzetništva na području Grada Ludbrega, stvaranje povoljnog poduzetničkog okruženja za djelovanje poduzetnika, razvijanje poduzetničke klime i osiguranje preduvjeta za razvoj poduzetničkih sposobnosti na području grada Ludbrega.

-Posljednjih godina znatno radimo na ovim mjerama, uvodimo novitete prateći trendove i potrebe. Pozivam poduzetnike da se jave u naš odsjek za poduzetništvo i iskoriste sredstva koja im stoje na raspolaganju, koja stoje u proračunu za razvoj njihove djelatnosti i na taj način zapravo doprinesu novom zapošljavanju na našem području – rekao je gradonačelnik Dubravko Bilić.

Grad Ludbreg tako subvencionira nabavu i ugradnju novih strojeva i opreme za proizvodne djelatnosti, nabavu i ugradnju novih strojeva i opreme za neproizvodne djelatnosti, inicijalne troškove pokretanja gospodarske aktivnosti poduzetnika početnika. Sufinancira se i razvoj komercijalizacije inovativnog proizvoda ili usluga zatim certificiranja proizvoda, pribavljanje potrebne dokumentacije za potrebe povećanja energetske učinkovitosti poduzetnika/obrtnika. Uz to to je i program „Inkubator za kreativne industrije“, zatim subvencioniranje troškova naukovanja u deficitarnim zanimanjima, sufinanciranje troškova polaganja majstorskih i stručnih ispita te sufinanciranje usavršavanja deficitarnih zanimanja.

Javni poziv je otvoren od 15. travnja 2024. godine do iskorištenja raspoloživih sredstava, a najkasnije do 30. studenog 2024. godine. Zahtjevi će se obrađivati prema redoslijedu zaprimanja.

Prijava na Javni poziv podnosi se Upravnom odjelu za razvojne projekte, društvene djelatnosti i lokalnu samoupravu, Odsjeku za razvojne projekte i društvene djelatnosti Grada Ludbrega na obrascu prijave naznačenom u Javnom pozivu pod pojedinom mjerom s traženom potpunom dokumentacijom. Obrasci se nalaze na web stranici Grada Ludbrega www.ludbreg.hr ili se mogu podići osobno u Odsjeku.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje