Povežite se s nama

Život i društvo

Dvije županije u projektu Regionalnog znanstvenog centra za osnovnoškolski odgoj i obrazovanje u STEM području Lori Ludbreg

Objavljeno:

- dana

Danas je u Ludbregu potpisan Sporazum o suradnji na projektu Regionalnog znanstvenog centra za osnovnoškolski odgoj i obrazovanje u STEM području Lori Ludbreg, a sporazum su potpisali gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić, župan Varaždinske županije Anđelko Stričak i župan Međimurske županije Matija Posavec.

Gradonačelnik Bilić izrazio je zadovoljstvo što se u ovaj projekt uključuje nekoliko županija.
-Ovo je jedan od zapravo najljepših projekata koji smo dobili koristeći europski novce, radi se o obrazovanju, ulaganju u naše najmlađe i želja nam je da kroz ovu priču Regionalno znanstvenog centra Lori govorimo i o Ludbregu kao o mjestu koje pruža dodatne mogućnosti za obrazovanje za cijeli sjever, dakle i za Međimursku, Varaždinsku, Koprivničko-križevačku i Krapinsko-zagorsku županiju, naravno i za Zagrebačku. Nadamo se da kad ovo bude otvoreno, za nekih 20-ak dana, da ćemo imati s ponosom što pokazivati i nuditi našoj djeci nešto doista posebno, što nigdje u Hrvatskoj ne mogu vidjeti. Ovaj projekt je sufinanciran sredstvima tzv. Norveškog fonda u iznosu od 3 milijuna eura, a grad je morao dodati još nekih 600 tisuća eura svojih novaca kako bi ovu priču završili. Trenutačno se nalazimo u prostoriji u kojoj će se podučavati matematika, fizika, astronomija i aeronautika jer ovdje su, u suradnji s Boingom, četiri simulatora leta na kojima će djeca moći učiti o letenju, o korištenju fizike u letenju, orijentacije, a sve je zapravo bazirano na našem konstruktoru aviona, pilotu Rudolfu Fiziru kojemu na ovaj način zapravo i odajemo počast. Radovi su trajali prilično dugo jer smo započeli u vrijeme korone. Zahvaljujući razumijevanju Ministarstva regionalnog razvoja i našim partnerima na projektu, Osnovnoj školi Ludbreg, Osnovnoj školi Veliki Bukovec, Osnovnoj školi Sveti Đurđ, Varaždinskoj županiji i Međimurskom veleučilištu, uspjeli smo se posložiti i zahvaljujući domaćim građevinarima iz Ludbrega, danas imamo skoro pa gotovo projekt.
Jučer smo inače predali zahtjev za uporabnu dozvolu. Očekujemo rješenje do Dana Grada. I tada ćemo u suradnji s partnerima i nadam se s Ministarstvom obrazovanja otvoriti ovaj Centar. Danas su ovdje dva župana jer nam je jako bitno da nas podupiru županije kao nositelji osnovnoškolskog obrazovanja je će upravo oni omogućiti da djeca iz njihovih škola mogu dolaziti u Ludbreg na izvan učioničku nastavu i odraditi jedan dan u ovim prostorijama-rekao je gradonačelnik Bilić te dodao kako je želja da se u budućnosti cijeli ovaj kompleks pretvori u znanstveni centar jer zato postoji i građevinska dozvola za Muzej tri rijeke, odnosno Drave, Plitvice i Bednje. Želja nam je u budućnosti cijeli ovaj kompleks pretvoriti u znanstveni centar jer imamo i građevinsku dozvolu za Muzej tri rijeke, odnosno Drave, Plitvice i Bednje. Iza nas je i Arheološki muzej, jedan od najboljih interpretacijskih centara arheologije u Republici Hrvatskoj i Etnološki muzej. Na taj način želimo omogućiti djeci iz cijele Hrvatske da na jednome mjestu dožive posebno iskustvo da vide da obrazovanje može biti drugačije i kreativnije te u konačnici zabavno – zaključio je gradonačelnik Bilić.

Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak je naglasio kako je nositelj ovog projekta Grad Ludbreg te je tom prilikom čestitao gradonačelniku Biliću na inicijativi kao i na svim poduzetim koracima.
-Gdje god je moguće, Varaždinska županija pokušava povezati obrazovanje, kulturu, okoliš i turizam i smatramo da su na taj način učenicima njihova nastava i program daleko zanimljiviji, a i sam gradonačelnik naglasio je da će cijelo ovo područje kroz koju godinu dobiti sasvim novu vizuru. Naime, osim Lori centra, ovdje se planira još jedan muzej, nešto malo niže trebala bi šetati Erik/a – vunasti nosorog i vjerujem da će ovo biti zanimljivo ne samo djeci, nego i odraslima. Na taj način ne samo Ludbreg, već i Varaždinska županija dobivaju dodatnu vrijednost, kako u obrazovanju, tako i u mnogim ostalim segmentima – rekao je župan Stričak.

Župan Međimurske županije Posavec je informirao prisutne kako će 25 osnovnih škola s područja Međimurske županije slati učenike u ovaj lijepi i vrijedan prostor.
-Samo je 45 takvih Newton soba u svijetu, prema tome sjever Hrvatske na ovaj način dolazi na svjetsku kartu i to je zapravo obrazovanje kojem težimo, obrazovanje u kojem se na adekvatan način stječu kompetencije, osnažuju se učenici, prilagođavaju se svjetskim trendovima i izazovima vremena prema tome apsolutno puna podrška ovome projektu i vjerujem da će on biti još jedan primjer dobre prakse koji sa sjevera Hrvatske, Varaždinske županije, grada Ludbrega ide ne samo prema Hrvatskoj nego i prema cijeloj Europi- zaključio je župan Posavec.

Potpisivanju Sporazuma nazočili su i predsjednik Gradskog vijeća Grada Ludbrega Darko Jagić, županijski vijećnik Krešimir Horvat kao i dr.sc. Miroslav Huđek, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije, a nakon potpisivanja svi prisutni obišli su prostorije Lori centra.

Život i društvo

Hrvatsko-američki redatelj N. Knez nastavlja snimati dokumentarce o braniteljima sa sjevera Hrvatske

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Hrvatsko – američki redatelj Nikola Knez svako malo javlja se s nekim novim dokumentarnim filmom, pretežno o stvaranju hrvatske države, odnosno hrvatskim braniteljima.

Riječ je o vrhunskom redatelju, koji je dosad na raznim međunarodnim filmskim festivalima osvojio oko 70 nagrada i priznanja, a ono što je ipak najvažnije je činjenica da svojim dokumentarnim filmovima prenosi istinu i ljepote Hrvatske.

Podsjećamo, u Americi ima svoju filmsku tvrtku „iFilms LLC“, a lani je snimio i dokumentarni film o Mladenu Pavkoviću, varaždinskom novinaru i publicisti, te hrvatskom branitelju i predsjedniku Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.).

Ovih dana završio je još jedan svoj film. Ovog puta o hrvatskim braniteljima iz Legrada! Naime, u ovom je mjestu jedno vrijeme proveo i svoje djetinjstvo, a potom je otišao u Texas, gdje i danas živi i radi, i gdje je osnovao Hrvatski filmski institut.

Dokumentarni film „Hrvatski branitelji iz Legrada“, u trajanju od 40 minuta, može se pogledati na Youtubeu.

– Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.) sklopila je Sporazum s Općinom Legrad o izgradnji spomenika hrvatskim braniteljima u gradskom parku u Legradu, pa će sa svečanim otvorenjem spomenika biti prikazan i Knezov film – naveo je u priopćenju Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91.

Nastavite čitati

Život i društvo

“Simply the best” nagrada za Dane vrganja u Paki i Udrugu žena Vidovec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Simply the best je godišnja nagrada koju za inovativnost i kreativnost u turizmu dodjeljuju Udruga hrvatskih putničkih agencija, poslovno turistička burza PUT i magazin Way to Croatia.

Ove nahrade ove su godine stigle i u Varaždinsku županiju.

Dani vrganja i crnog tartufa u Paki osvojili su godišnju turističku nagradu za kvalitetu i kreativnost manifestacije jer svojim raznolikim sadržajima i specifičnom gastro-ponudom obogaćuju atraktivnost turističke ponude destinacije.

Nagradu su dobili u kategoriji “Manifestacije”, podkategorija hrane i pića.

Turističkoj zajednici Grada Novoga Marofa je nagradu u kategoriji manifestacija u Biogradu dodijelila Udruga hrvatskih putničkih agencija i turistički časopis Way to Croatia.

Nagrađena je i Udruga žena Vidovec iz Vidovca u kategoriji udruga. Nagrada je dodijeljena za čuvanje baštine te za gastro i druge ativnosti kojima se promovira lokalna zajednica.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje