Povežite se s nama

Život i društvo

Nastavljen projekt povezivanja generacija Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole

Objavljeno:

- dana

Nastavlja se provedba projekta Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole (GPRŠ) “Međugeneracijska solidarnost” kojim se nastoji aktivno uključiti učenike u život lokalne zajednice te povezati različite generacije.

Važno je osvijestiti koliko je podrška i briga za starije osobe u zajednici važna.

Projekt povezivanja generacija ima niz aktivnosti koje se provode tijekom školske godine
te stvaraju trajnu vezu između srednjoškolaca i starije populacije našeg grada.
Predviđena aktivnost za veljaču odvijala se 6. veljače kada su učenici i profesori ponovno posjetili Dom za starije i nemoćne osobe Varaždin kako bi nastavili svoj angažman.

Učenici su proveli inspirativne intervjue s korisnicima doma, bilježeći njihove priče o djetinjstvu i običajima. Bilo je to posebno iskustvo za sve uključene, kako za učenike, tako i za korisnike doma, jer su se osjećali važnima i čule su se njihove priče. Kako ljubav ide kroz želudac, tako i vezu između generacija može osnažiti hrana. Zato je prof. Karmen Kokot održala zanimljivo i primjenjivo predavanje o prehrani u starijoj dobi. Korisnici doma mogli su naučiti nešto novo i korisno za svoje zdravlje. Planirana suradnja nastavlja se na zadovoljstvo svih sudionika.

Cilj ovog projekta je aktivno uključiti učenike u život lokalne zajednice na temelju osobnog angažmana i zajedničkog druženja te senzibilizirati javnost za povećanim potrebama starijih osoba. Ovaj projekt predstavlja korak prema zajednici u kojoj se cijeni i poštuje starija dob te njeguje raznolikost i međugeneracijska solidarnost. Voditeljice projekta su prof. Vrbanić, Strmečki i Gotal.

Život i društvo

Zanimljiv program na Festivalu znanosti na FOI-u

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas se na Fakultetu organizacije i informatike (FOI) održava Festivala znanosti.

Obzirom da je središnja tema Festivala znanosti „Inteligencija“, na samom početku programa upriličeno je otvorenje izložbe dječjih likovnih radova na temu „Jesu li računala pametnija od nas“. Voditeljice izložbe, koja će biti dostupna i u digitalnom obliku, su prof. dr. sc. Violeta Vidaček Hainš, doc. dr. sc. Suzana Keglević Kozjak, doc. dr. sc. Zrinka Lacković Vincek, a u organizaciju su uključeni volonteri Centra za volontiranje i humanitarni rad FOI. Na izložbi će biti izloženi radovi 60-ero djece iz Dječjeg vrtića Varaždin te I., IV. I VI. OŠ Varaždin, a otvorit će ju dekanica FOI-ja prof. dr. sc. Marina Klačmer Čalopa.

U nastavku programa prvog dana bit će održane i radionice i prezentacije na temu: „Jesu li računala pametnija od nas?“, „DigiDreams: Djeca stvaraju, a AI oživljava“ i „Kognitivni agenti“.

RASPORED DOGAĐANJA U PONEDJELJAK, 22. TRAVNJA:

10.00 – otvorenje izložbe i zajednička fotografija

10.15 -10.45 – radionica i prezentacija „Jesu li računala pametnija od nas?“ (D 3, FOI 1)

10.45 – 11.00 – prezentacija „Kognitivni agenti“ prof. dr. sc. Markus Schatten (D 10, FOI 1)

10.45 – 11.00 – obilazak Knjižnica FOI (FOI 1)

11.20 – 11.40 – demonstracija „Kako lete dronovi?“  (Gradski park V. Jagića)

11.40 – 12.30  – Podjela “Dječjih FOI diploma” i “Dječja promocija” (Info Chill zona, FOI 1)

Festival znanosti je manifestacija koja se u Hrvatskoj kontinuirano organizira od 2003. godine s ciljem približavanja znanosti javnosti kroz informiranje o aktivnostima i rezultatima na području znanosti, poboljšavanje javne percepcije znanstvenika, te motiviranje mladih ljudi za istraživanje i stjecanje novih znanja. Program će trajati u svim većim gradovima Hrvatske, a FOI se uključio s nizom radionica i predavanja.

FOI će u okviru Festivala znanosti održati i Dan otvorenih vrata, u četvrtak, 25. travnja od 12:00 do 14:00 sati, koji je namijenjen svim maturantima i onima koji žele upisati FOI.

Sudjelovanjem u Festivalu znanosti, FOI aktivno participira u popularizaciji znanosti, a u provođenje programa uključuju se nastavnici Fakulteta stavljajući time fokus na popularizaciju STEM-a kod mladih.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Jura Zeleni još se nije dodrl, pa je opet obišao maruševečki kraj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Tradicionalna manifestacija u cilju očuvanja kulturne baštine i tradicije proslave blagdana svetog Jurja održana je u nedjelju nakon što su se sudionici okupili kod Etno kuće u Maruševcu.

Nakon toga povorka se uputila do crkve sv. Jurja gdje je uprizoren dio jurjevskih običaja. Povorka Jure Zelenog nastavila je potom kretanje od Brodarovca kroz Novake.

U Povorci Jure Zelenog osim članica i članova KUD-a “Klaruš” sudjelovale su i druge udruge s područja Općine Maruševec.

Na malonogometnom igralištu obavljeno je i paljenje jurjevskog krijesa, a kako je to sve skupa izgledalo pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje